Karayolu kullanıcılarının can ve mal güvenliğini sağlamak, düzenli ve güvenli trafik akışını oluşturarak kural ihlalinde bulunan veya suça karışan araçları tespit etmek amacıyla Elektrik Denetleme Sistemi Konya’da yeniden faaliyete geçti. Konu ile ilgili Konya Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Konya’da karayolu kullanıcılarının can ve mal güvenliğini sağlamak, düzenli ve güvenli trafik akışını oluşturarak kural ihlalinde bulunan veya suça karışan araçları tespit etmek amacıyla kurulan Elektronik Denetleme Sistemlerinin bir alt bileşeni olan Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemleri ile birlikte; İlimizde her geçen gün artan araç trafiği ile birlikte karayollarımızdan günlük geçen araç sayıları yaklaşık 900 bine ulaşırken Elektronik Denetleme Sistemlerinin kurulu bulunduğu yolarda meydana gelen ölümlü kazalar da yüzde  63, yaralanmalı kazalarda ise  yüzde  54’e varan bir düşüş olduğu görülmüştür. EDS kurulmadan önce güzergâhları kullanan araçların ortalama hızları 97 kilometreyken sistem kurulduktan sonra ortalama hız 58 kilometreye düşmüş, hız ihlali oranları ise yüzde  90’dan yüzde 1’in altına düştüğü tespit edilmiştir. Elektronik Denetleme Sistemlerinin ilimizde faaliyette bulunduğu süre içerisinde yetkili mahkemelerce iptal edilen cezaların toplam cezaya oranı binde 2 (yüzde 0,2) olup, diğer trafik işlemleriyle kıyaslandığında EDS cezalarına yapılan itirazların çok düşük olduğu görülmekte, bu da vatandaşlarımızın EDS sistemlerine olan inancı ve güveninin olumlu olduğunu göstermektedir” denildi. 

SİSTEM, TASARRUFU DA BERABERİNDE GETİRDİ

Konya’da EDS’nin kurulmasıyla birlikte büyük tasarruflar yapıldığına da dikkat çekilen açıklamada, “Sistemin ilimizde kurulmasıyla birlikte hız denetimi yapacak personel sayısı bakımından yüzde  84 oranında, görevli ekip araçlarının kullanmış olduğu yakıt miktarı göz önüne alındığında ise yüzde  12 oranında tasarruf sağlanmıştır. EDS sistemlerinin kurulu olduğu güzergahlarda yol kenarı, yol üstü ve baş üstü levhaları tesis edilerek vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi sağlanmıştır. Elektronik Denetleme Sistemleri ile trafik işlemlerinin yanında asayiş, kaçakçılık, terör gibi konularla sahte plakalı, yakalanmalı, trafikten çekme ve benzeri türden aranan araçların takipleri yapılarak suçluların tespiti ile suçların aydınlatılması sağlanmaktadır. Bu kapsamda ilimizde 17 Mayıs 2019 tarihi itibariyle faaliyetine başlayacak olan EDS Elektronik Denetleme Sistemlerinin ikinci faz projesi ile meydana gelecek kazaların azaltılarak ilimizde daha çok bölgede trafikte kurallı seyir kültürünün yerleşmesini sağlamak hedeflenmektedir” bilgileri verildi. 

BU CADDELERDE EDS VAR!

Konya İl Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, amacın ceza yazmak değil, sürücülerin hız limitlerine ve trafik kurallarına uymalarını sağlamak olduğuna vurgu yapıldı. Elektronik Denetleme Sistemleri ile trafik işlemlerinin yanında asayiş, kaçakçılık, terör gibi konularla sahte plakalı, yakalanmalı, trafikten çekme ve benzeri türden aranan araçların takipleri yapılarak suçluların tespiti ile suçların aydınlatılması sağlanıyor. EDS Güzergahları ise şu şekilde oldu;  Yeni İstanbul Caddesi, Adana Çevre Yolu, Yeni İstanbul-Çevre Yolu Caddesi, Beyşehir Çevre Yolu, Rauf Denktaş Caddesi ve Yeni Meram Caddesinde bulunuyor.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim