Soğuk ve karlı havaya aldırış etmeden gençlik, "Vefakar Gençlik, Cefakar Ecdadını Unutmayacak" sloganıyla yürüdü. 

 

Sarıkamış Harekatı'nın 102. yıl dönümü dolayısıyla Konya, Karaman ve Aksaray'da anma yürüyüşleri düzenlendi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında, Konya Atatürk Stadı önünde toplanan grup, Allahuekber Dağları'nda şehit olan 90 bin asker için Türk bayrağı ve pankart açtı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce dağıtılan ay yıldızlı bere, atkı ve eldivenleri takan grup, soğuk ve karlı havaya aldırış etmeden kent meydanına kadar yürüdü. 

Konya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ömer Ersöz, etkinliğe ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, yürüyüşün 81 ilde eş zamanlı düzenlendiğini anımsattı.

Sarıkamış Harekatı'nın, Türk tarihinin acı veren olaylarından biri olduğuna dikkati çeken Ersöz, "'Bu vesileyle Sarıkamış'taki ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyoruz. Gençlerimiz, sporcularımız ve camiamızla vatan, bayrak, namus için ve iman için devletimizin ve milletimizin yanında hainlerin ve teröristlerin karşısında duracağız" dedi.

VEFAKAR GENÇLİK, CEFAKAR ECDADINI UNUTMAYACAK

Akşehir'de de Sarıkamış Harekatı'nın 102. yıl dönümünde, "Vefakar Gençlik, Cefakar Ecdadını Unutmayacak" sloganıyla bir yürüyüş düzenlendi. 

 Akşehir Gençlik Merkezi önünde başlayan yürüyüşe; Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Akşehir Garnizon Komutanı İkmal Albay Orkun Turaçlı, Akşehir Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Eyüp Yılmaz, Akşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık Köseoğlu, Öğrenciler, Öğretmenler ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldı. Cumhuriyet Meydanı'nda son bulan yürüyüş sonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından Kuran-ı Kerim Tilaveti okundu.

 Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya yaptığı konuşmada, "102 yıl önce bugünlerde ecdadımız bu topraklar için bu memleket için, bu millet için, canlarını feda etmekten çekinmediler. O soğuk hava şartlarında -40'larda Allah-u Ekber dağlarında Allah-u Ekber diyerek 60 bini donmuş olarak toplam 78 bin şehit verdik. Buradan öncelikle Sarıkamış şehitlerimizi ve başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ahirete intikal etmiş bütün gazilerimizi rahmetle anıyorum. Yaşayan gazilerimizi de şükranla anıyorum. Bilsinler ki, Çanakkale'de Kurtuluş Savaşı'nda, Sarıkamış da 15 Temmuzda olduğu gibi bundan sonra da bu memleketin evlatları olarak bizler her zaman bayrak için, ezan için, bu toprak için canımızı feda etmekten hiç çekinmedik ve bu uğurda ölmeyi şehitlik inancı sayarak her zaman tankların önlerine atarak bu ruhu yaşatacağız. Çanakkale ruhu ölmedi. 15 Temmuz da yine milletimiz bu ruhla kendilerini sergiledi. İnşallah sergilemeye de devam edecektir. Bütün düşmanlarımız bunu bilsinler ki, bu milletle Allah'ın izniyle uğraşılmaz. Böyle duyarlı, böyle şuurlu, bilinçli gençlerimiz oldukça Allah'ın izniyle her türlü mihrakların, kötülüklerin ve düşmanların üstesinden gelecek güçteyiz" diye konuştu.

 Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin ise " Sevgili gençler 102 yıl önce Vatan için zorlu doğa şartlarında Sarıkamış' ta Allah-u Ekber dağlarında şehit olan atalarımızı anmak için bugün yine bizde karlı bir günde buraya geldik. Tarihimiz içerisinde o günü o şartları belki şu doğa şartlarıyla birlikte kıyasladığımızda yine de tasavvur edemeyiz. Çünkü o şartlar o günün şartlarında ayağında botu olmayıp, sırtında doğa şartlarına yeterli imkanı olmayan, elbisesi olmayan, belki sırt çantasında azığı olmayan ama yüreğinde vatan sevgisi, vatan aşkı olan ve vatan için can veren o şehitlerimiz için bu meydanda toplanmış bulunmaktayız. Bu vesileyle Allah-u Ekber dağlarında şehit düşen atalarımızı saygı minnet ve şükranla anıyorum. Bu vatan tarihin her devrinde büyük zaferler yaşamıştır. Aynı zamanda büyük acıları yaşamıştır. Zaferler ve acılar bizi biz yapan ve bu toprakları da bizim yapan önemli tarihi anlardır ve tarihi günlerdir. İşte Çanakkale savaşları, İşte Milli Mücadele, Milli Mücadele deyince bu meydan bu meydanda yine 90 küsur yıl önce zafere giden atalarımızın torunlarısınız ve torunlarıyız. İşte bu şuur, bu duygu, bu milletin evlatlarında var olduğu sürece 'Ömer Halisler', 'Fethiler' olduğu sürece bu vatan hiçbir zalimin hiçbir hainin, hiçbir haçlı zihniyetin, emperyalist güçlerin gözünün dikemeyecek topraklar olacaktır. Biz bu şuuru taşıdıkça bu milli dayanışmayı ortaya koydukça bu vatan bizim olacaktır, bizim kalacaktır" dedi.

 Konuşmaların ardından yapılan dua sonrası hatıra fotoğrafı çekildi.

KARAMAN'DA ŞEHİTLER YÜRÜYÜŞÜ 

Karaman'da da Sarıkamış Harekatı'nın 102. yılı anma etkinlikleri çerçevesinde "Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü" düzenlendi. Kemal Kaynaş Stadyumu önünden başlayan yürüyüş, Aktekke 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda sona erdi. 

Vatandaşlar ve öğrencilerin katıldığı yürüyüşte, "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Ne mutlu Türküm diyene" ve "Şehidim hakkını helal et bize" sloganları atıldı. Meydanda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Kur'an-ı Kerim okundu. Yürüyüşe katılanlara yağlı buğday çorbası ikram edildi.

AKSARAY'DA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANILDI 

Aksaray'da ise Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Sarıkamış Harekatı'nın 102. yılı anma programları kapsamında düzenlenen etkinlikte yaklaşık bin kişi 4 kilometre yürüdü. 15 Temmuz Milli İrade Şehitler Meydanı'nda bir araya gelen öğrenci ve vatandaşlar, "Şehitler ölmez vatan bölünmez, Ne mutlu Türküm diyene" sloganları attı. Kar yağışı altında devam eden yürüyüşü Aksaray Şehitliği'nde sonlandıran grup, şehitler anısına saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cüneyt Alkan yaptığı açıklamada, Sarıkamış şehitlerini yad etmek ve o günleri gençlere hatırlatmak için yürüyüşü düzenlediklerini söyledi.

Etkinliğin sabah namazıyla ve yapılan dualarla başladığını belirten Alkan, "Anma etkinliğimiz, şehitliğimize kadar gençlerimizle beraber Sarıkamış'ı hatırlatacak şekilde kar yağışının altında gerçekleşti. Bütün katılan gençlerimize teşekkür ediyorum. Rabbim böyle acıları bir daha milletimize yaşatmasın. Hem Sarıkamış şehitlerimizi hem de son zamanlara içimizi acıtan olaylardan dolayı şehit olanlara Allah rahmet eylesin. Bizleri de onların izinde daim kılsın" diye konuştu. Etkinliğin ardından öğrenciler, çevrede bulunan polislerle fotoğraf çektirdi.

SARIKAMIŞ'TA ŞEHİTLERE DUA EDİLDİ 

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, Sarıkamış Harekatı'nın 102. yılı anma etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen yürüyüş, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla yapıldı. 

Bakanlar Kılıç ve Arslan'ın yanı sıra Türkiye'nin birçok ilinden ve yurt dışından genç, yaşlı çok sayıda vatandaş, sabahın erken saatlerinde, "Türkiye Şehitleriyle Yürüyor" etkinliğine katılmak üzere, Sarıkamış ilçesinin Soğanlı ve Allahuekber dağları arasındaki Kızılçubuk zirvesinde bir araya geldi. 1. Dünya Savaşı'nda Enver Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun, Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak için başlattığı ve 90 bin askerin şehit olduğu Sarıkamış Harekatı'nın 102. yılı anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen etkinlikte, soğuk havaya ve hafif kar yağışına rağmen komando timlerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi, ellerinde Türk bayrakları taşıyarak tekbir ve salavatlarla Yukarı Sarıkamış Şehitliği'ne doğru yürüyüşe geçti. Mehteran takımının seslendirdiği marşlar eşliğinde süren yürüyüşe bakanlar Kılıç ve Arslan'ın yanı sıra Kars Valisi Rahmi Turan, çevre illerin valileri, kaymakamlar ile Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminde şehit ve gazi olanların yakınları da katıldı.  Şehitleri anmak için gerçekleştirilen ve yaklaşık 4,5 kilometre sürecek yürüyüşün ardından ulaşılacak şehitlikte, Kur'an-ı Kerim tilaveti sonrası şehitler için dualar edildi.

AA/İHA 

 

Editör: TE Bilişim