10 ülkeden 150 bilim ve sanat insanının katılımı ile yapılacak kongrede 21 oturumda bilim, sanat ve kültür konuşulacak.  Türkiye heyeti adına Prof. Dr. H. Örcün Barışta, Türk kültürünün her şeyiyle çok büyük bir kültür olduğunu belirtti

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi düzenlenen "4. Uluslararası Türk Sanatları, Tarihi ve Folkloru Kongresi Sanat Etkinlikleri" başladı. 10 ülkeden 150 bilim ve sanat insanının katılımı ile yapılacak kongrede 21 oturumda bilim, sanat ve kültür konuşulacak. Etkinlikler kapsamında sergiler ve tarihi mekanlara geziler de yer alıyor.  

 Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi tarafından Medeniyet Okulu Projesi kapsamında "4. Uluslararası Türk Sanatları, Tarihi ve Folkloru Kongresi Sanat Etkinlikleri" başladı. Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen program, Kongre Genel Sekreteri Ahmet Aytaç, Kongre Eş Başkanı Dr. Fariz Halilli, Yococu Başkan Vekili Dr. Marta Caroselli ve Kongre Eş Başkanı Doç. Dr. Osman Kunduracı'nın konuşmaları ile başladı.  Programda Azerbaycan heyeti adına Prof. Dr. Şikar Kasımov, Türkiye'de kendilerini evlerinde hissettiklerini belirterek, Türkiye'nin her zaman Azerbaycan'ın ve Türk dünyasının yanında olduğunu söyledi. Bu tür toplantıların ikili ilişkilerin gelişmesini sağlayacağını kaydeden Kasımov, "Türkiye'de katıldığımız her toplantıda Azerbaycan-Türkiye birliğinin şahidi olduk. Biz kardeşiz. Kardeşlik ilişkilerinin daha da artmasını ve dostluğun ilerlemesini diliyorum" diledi. 

Türkiye heyeti adına Prof. Dr. H. Örcün Barışta, Türk kültürünün her şeyiyle çok büyük bir kültür olduğunu belirterek, "Birleşin, birlik yapın, dostluklar kurun ve yavaş yavaş bu kültürün güzelliklerini ortaya çıkarıp dünyaya sunun. Çünkü dünyanın bir kısmının haberi yok ve mahsurlar bu kültürden" diye konuştu. Geçmişe verdiği değer nedeniyle Konya Büyükşehir Belediyesi'ne de teşekkür eden Barışta, "Bir belediye benim ölçümde mezarlıklarla ölçülür. Geçen defa buraya geldiğimizde mezarlıklara girdim. Hayatımda böyle güzel mezarlıklar görmedim. Sizi kutluyorum. Her yer güller açmış. Belediye yalnız otobüs işletmez. Ecdada sevgi ve saygı çok önemli. Keşke herkes bundan örnek alsa" dedi. 

Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin, tarihi eserlerin insanlığın ortak mirası olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: "Bu coğrafyadaki kalıcılığımızı kendi sanat eserlerimizi oluşturarak ve atalarımızın miras bıraktığı eserleri koruyarak sağlamlaştırabiliriz. Ayrıca, daha eski dönemlerden kalan eserleri muhafaza ederek bu toprakların gerçek sahipleri olduğumuzu tescil etmemiz gerekiyor." Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen de Büyükşehir Belediyesi'nce Bedesten başta olmak üzere şehir genelinde yapılan tarihi eser restorasyonları, Bilim Merkezi ve KOMEK hakkında bilgi verdi. 

Konya'da tarihi eserleri ayağa kaldırmak için çalıştıklarını, hükümetin de dünya genelindeki ecdad yadigarı eserlerin hayat bulması için gayret gösterdiğini anlatan Ötegen, daha iyi bir yarının gelecek nesillerin olacağını dile getirdi. Programa katkıda bulunanlara ödül ve plaketlerin takdim edildiği programda Azerbaycan Mugam müzik dinletisi yer aldı. 

Açılış oturumu ile devam eden program kapsamında Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Şehir Müze ve Kütüphanesi'nde Türk Sanatları Sergisi ve Uluslararası Azerbaycan Yörük Folkloru Fotoğraf Sergisi'nin açılışı yapıldı.  14-16 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek 4. Uluslararası Türk Sanatları, Tarihi ve Folkloru Kongresi Sanat Etkinlikleri, 10 ülkeden 150 bilim ve sanat insanının katılımı ile 21 oturum şeklinde yapılacak. Etkinlikler kapsamında tarihi ve kültürel mekanlara geziler de düzenlenecek. 

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim