AK Parti Konya Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyon Başkanı Ziya Altunyaldız, "Ticareti elinde tutmak isteyen güçler, bugün aslında sonunu çok da öngöremediğimiz ve özellikle de gelişmekte olan piyasaları çok olumsuz etkileyeceğini düşündüğümüz kontrolsüz bir ticaret savaşına doğru adım adım ilerliyorlar. Bunu dünyamız ve ticaretin gelişimi açısından asla doğru bulmadığımızı ifade etmek istiyorum" dedi. 

İstanbul'da bu yıl üçüncüsü düzenlenen Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi'nde konuşan Altunyaldız, bugün hem devletlerin hem de özel sektörün politikalarında enerjinin ilk sırada yer aldığını söyledi. Küresel enerji karışımının tarihte hiç olmadığı kadar çeşitli olduğuna ve küresel enerji piyasalarında aktörlerin yer değiştirdiğine değinen Altunyaldız, geçen yıl tüm enerji kaynakları arasında en önemli artışın yenilenebilir enerji alanında yaşandığını kaydetti. Altunyaldız, Çin ve ABD’nin bu artışın yüzde 50’sini gerçekleştirdiğini aktararak, bu ülkeleri sırasıyla AB ve Hindistan'ın takip ettiği bilgisini verdi. Elektrik talebine bakıldığında da enerji talebinden daha yüksek oranda bir artış görüldüğünü aktaran Altunyaldız, “Dünya elektrik talebi 2017 yılında yüzde 3,1 artış gösterdi. Bu talep artışının yüzde 70’i yine Çin ve Hindistan kaynaklı. Son dönemdeki ticaret savaşlarının sebebini de herhalde anlıyoruz. Dünyada güç dengelerinin değiştiği ticaret gücü en önemli güçtür. Ticaret hem gelişmenin hem büyümenin hem zenginleşmenin ana çekicilerinden birisi. O yüzden ticareti elinde tutmak isteyen güçler, bugün aslında sonunu çok da öngöremediğimiz ve özellikle de gelişmekte olan piyasaları çok olumsuz etkileyeceğini düşündüğümüz kontrolsüz bir ticaret savaşına doğru adım adım ilerliyorlar. Bunu asla dünyamız ve ticaretin gelişimi açısından doğru bulmadığımızı ifade etmek istiyorum” diye konuştu. 

Milletvekili Altunyaldız, geçen hafta temeli atılan Akkuyu Nükleer Santrali'ni de Türkiye'nin gelecekteki enerji arzı ve sürdürülebilir enerji kaynakları açısından son derece önemli bir kilometre taşı olarak gördüklerini aktardı. 

“EN GÜVENİLİR ENERJİ KAYNAĞI ENERJİ VERİMLİLİĞİ” 

Küresel enerji dönüşümünün merkezinde yer alan ve dünyanın en ulaşılabilir, en güvenilir ve sürdürülebilir enerji kaynağı olan enerji verimliliğinin Milli Enerji ve Maden Politikasının önemli bir yapı taşı olduğunu ifade eden Altunyaldız, Türkiye’nin bu alanda önemli bir hamle yaptığını "Düşük maliyet, yüksek rekabet gücü" hedefiyle Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planını ortaya koyduğunu söyledi. Altunyaldız, “Burada 2023'e kadar 20 bin istihdam yaratılacak ve 4,2 milyar dolarlık bir enerji santrali yatırımı yapma zorunluluğundan da kurtulacağız. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile 2033'e kadar toplamda 30,2 milyar dolarlık bir tasarruf miktarı ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı. 

“ENERJİDE DÖNÜŞÜME HAZIR OLMALIYIZ” 

Önümüzdeki yıllarda dijital teknolojiler dünya genelindeki enerji sistemlerini daha bağlantılı, akıllı, verimli, güvenilir ve sürdürülebilir kılacağını söyleyen Altunyaldız, “Enerjide dijital dönüşüm bir taraftan üretim alanında maliyetlerin azalmasını ve daha fazla kaynağa ulaşılmasını sağlarken; diğer taraftan kullanım alanlarını artıracaktır. Artan enerji talebinin karşılanmasında verimliliği artırıcı politika ve uygulamaları gecikmeksizin devreye sokmalıyız. Dönüşüm kapıda. Dönüşümün altında kalmamak için hepimiz hazır olmalıyız” şeklinde konuştu. 

İHA 

Editör: TE Bilişim