Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Düden Gölü, su seviyesinin artmasıyla, her yıl ağırladığı Alnı Turnalara (flamingo) bu sene de ev sahipliği yapıyor. Kulu ilçesine 5 kilometre mesafedeki Düden Gölü'nde bu yıl yağışların etkili olması sonucu alnı turna kolonilerinin sayısı arttı. Havaların ısınmasının ardından, önemli göç yolları üzerinde bulunan Düden Gölü, binlerce alnı turnanın hayat bulduğu bir alan oldu. Tuz Gölü'ne yakın bir noktada bulunan ve önemli bir habitat olan Düden Gölü'ne alnı turnaların gelmesi, bölgenin doğa harikası görüntüsüne ayrı bir güzellik kattı. Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız, yaptığı açıklamada, gölün 1992 yılında koruma altına alındığını söyledi. Gölde 170'in üzerinde kuş türünün barındığına işaret eden Yıldız, baharın gelmesiyle burada 40 binden fazla kuşun kanat çırptığını dile getirdi. Yıldız, Düden Gölü'nün Türkiye'nin önemli zenginliklerinden biri olduğuna dikkati çekerek, "Gölün, kuşların göç yolları üzerinde bulunması önemli bir avantaj. Göç eden kuşlar, dinlenmek için Düden Gölü'ne gelir. Buradan da Afrika'ya gider. Adeta kuş cenneti olan Düden Gölü, bölgemizin olduğu kadar ülkemizin de doğa harikası alanlarından biridir" diye konuştu.

Geçmişte, kontrolsüz sulama ve kuraklık nedeniyle tamamen kuruyan gölün, alınan tedbir ve yağışların artmasıyla eski günlerine kavuştuğunu belirten Yıldız, şunları kaydetti: "Düden Gölü'nü besleyen Değirmenözü çayı geçmişte sulama amaçlı kullanıldığı için gölün kurumasına neden oldu. Diğer yandan Kulu'nun kanalizasyon atıkları da bu göle dökülüyordu. Bunların üstüne küresel ısınma ve kuraklık eklenince göl tehdit altına girdi. Gölü kirli sudan korumak için arıtma tesisi kurduk. Böylece kirli suyun Düden Gölü'ne akmasının önüne geçtik. Çaydan kaçak su çekiminin önüne geçebilmek için denetimleri sıklaştırdık. Zabıta ekipleri çay etrafında sürekli devriye geziyor, kaçak kullanımlara anında müdahale ediyor. Yağışların da iyi gitmesiyle su seviyesi yükseldi. Şu anda Düden Gölü, eski günlerdeki gibi adeta kuş cenneti." Yıldız, yaban kazları, ördek, angut, karabatak, dikkuyruk gibi kuşların barınma yeri olan Düden Gölü'nde, alnı turna kolonilerinin de gelmesiyle büyük canlılık yaşandığını anlattı. Gölün, ekolojik dengenin korunmasında önemli işlev gördüğünün altını çizen Yıldız, kuşların çevredeki tarım alanlarına zarar veren haşerelerle beslenmesi nedeniyle ekonomik anlamda çiftçilere yarar sağladığını ifade etti.

Değirmenözü çayı ile beslenen Düden Gölü, önceki yıllarda tarımsal sulama için kullanılması sonucu kuruma tehlikesi atlatmıştı. Kulu Belediyesince alınan önlemler ve kontrollü kullanım sayesinde gölde su seviyesi yükselmişti. Bu yıl da yağışların uzun yıllar ortalamasının üzerinde olması ve alınan önlemlerin hayata geçirilmesinin olumlu sonuçlar vermesi, göl çevresindeki faunanın zenginleşmesine katkı sağladı.

AA

Editör: TE Bilişim