Beyşehir’de Eylül ayının ilkhaftasında başlayan döküntü elma alım dönemi sürüyor.

Alımların bu ay içerisinde sonlanmasıbeklenirken, sezonu geçen yıllara göre iyi bir fiyatla açan üreticiler kurbanbayramından önce 36,5 kuruşa kadar yükselen fiyatların düşüş eğilimine girmesisöylentilerinin gerçeğe dönüşmesinden endişe duyuyor. İlçede döküntü elma alımsatımı yapan Reyhan Zondal, yaptığı açıklamada, “Beyşehir’den her sezonTürkiye’nin değişik illerinde üretim yapan anlaşma yaptığımız marka olaraktanınmış, isim yapmış firmaların fabrikalarına ürün gönderiyoruz. Bufabrikalarda elmalarımız meyve suyu haline dönüştürülüyor” dedi.

Piyasada ‘döküntü elma’ olarak adlandırılanüçüncü sınıf ürünün bu fabrikalarda meyve suyunun yanı sıra, meyve suyukonsantresi, marmelat haline dönüştürüldüğünü de ifade eden Zondal, “Ayrıcadöküntü elma kozmetik sanayinde de kullanılıyor. Şampuanı ve sabunu üretiliyor.Ürünün yüzde 90’ı bu şekilde yurtdışına ihraç ediliyor. Geriye kalan yüzde10’luk kısmı ise Türkiye’de meyve suyu olarak tüketiliyor” diye konuştu.  Beyşehir’de son yıllarda kaliteli elma yetişmediğindende yakınan Zondal, sanayi malı olarak değerlendirilmek zorunda kaldığı içinürünün gerçek fiyatını bulamadığını ve üreticinin de iyi bir gelir imkanınakavuşamadığını belirtti.

DÖKÜNTÜ ELMALAR SANAYİDE DE KULLANILIYOR

Üreticinin ürününü genelde hasat dönemindeyevmiyeli olarak çalışan kadınlara toplattığını aktaran Zondal, ağaçlaramerdiven kurularak toplanan elmanın, dallarından silkelenerek döküleninin iseayrılarak kendileri gibi bu işin alım satımını yapan tüccarlara satıldığınıkaydetti. Zondal, “Ağaçtaki elma, birinci, ikinci ve üçüncü sınıf diye üçbölüme ayrılıyor. Üretici, birinci ve ikinci sınıf ürünü toplatıp sofralıkolarak ya evine götürüyor ya da marketlere veriyor, pazarda satışa sunuyor.Döküntü elma olarak tabir ettiğimiz üçüncü sınıfı ise sanayidedeğerlendiriliyor. Bu sene, döküntü elma geçen seneye göre iyi para etti.Sezonu 20 kuruştan açtık. Fiyatının 50 kuruşa kadar yükseleceğini tahminediyorduk. Ancak, kurban bayramı öncesine kadar kilo fiyatı ancak 36,5 kuruşakadar yükselme eğilimi gösterdi. Bugünlerde ise fabrikaların anlaştığı vefiyatların geriye doğru düşeceği yönünde bir söylentiler dolaşıyor. Üretici debiz de bu durumdan kaygılanıyoruz” şeklinde konuştu.

Geçen sene para etmediği için döküldüğü ağaçdiplerinden üretici tarafından toplanmayan ürünün bu sene olumsuz havakoşulları nedeniyle üretiminin az olmasından dolayı değerlendiğini de dilegetiren Zondal, “Geçen yıl fabrikalar elinde ürün stoku bulunduğundan veihtiyaç fazlası olduğu için çok fazla ürün satın almıyordu. Bu sene ürünazlığından talep olunca fiyatlar geçen seneye göre üreticiyi umutlandırdı.Fiyatlar, tahmin ettiğimiz seviyelere ulaşmadı ama bundan aşağıya düşmemesiniümit ediyoruz. Alım sezonunun Kasım ayının gelmesi ile birlikte önümüzdekigünlerde kapanmasını bekliyoruz” dedi.

İHA


Editör: TE Bilişim