Anadolu Gençlik Derneği (AGD)  Konya Şubesi üyeleri, Doğu Türkistan'da yaşanan Çin zulmünü protesto etti.  Şerafettin Cami'de Cuma namazı çıkışında biraraya gelen AGD üyeleri, Çin'in Doğu Türkistan'da uyguladığı politikalara tepki gösterdi. Çin’in uyguladığı zulüm neticesinde hayatını kaybeden Müslüman Doğu Türkistan halkı için gıyabi cenaze namazı kılındı.

AGD Konya Şube Başkanı Mehmet Parlak burada yaptığı basın açıklamasında, yağma ve talanların dünyayı yaşanmaz hale getirdiğini söyledi.  Parlak, “Emperyalizm, işgallerle, iç savaşlarla, şiddet ve korkuyla, zayıf bırakılmış ülkeler ve halklar üzerindeki baskı ve tahakkümlerini sürdürmektedir. Bir yandan ABD, Afganistan’ı, Irak’ı işgal ederken, Libya, Suriye’yi ve Yemen’i karıştırırken; İsrail de Filistin’i Batı Şeria ve Gazze’ye sıkıştırmaktadır. Diğer yandan Çin, 1949’dan bu zamana kontrolü altında bulundurduğu Doğu Türkistan’da Müslümanlara her türlü baskıyı uygulamaktadır. Mevcut dünya düzeninde İslam ülkeleri ve Müslüman halklar, ya ABD, İngiltere, İsrail safında yer alamaya ya da Rusya-Çin ikilisinden birine sığınmaya zorlanmaktadırlar. Neredeyse tüm İslam coğrafyasında vesayet rejimleri vardır. Bağımsızlığını ilan etmiş birçok İslam ülkesinde ABD üsleri ve askerleri bulunmakta, bu ülkelerin asker ya da sivil yöneticileri de maalesef tüm icraatlarını ABD vesayeti altında yürütmektedirler. Görünürde bağımsız İslam ülkeleri, ne yazık ki gerçekte ekonomik, teknolojik ve askeri alanlarda küresel güçlere bağımlıdırlar. İslam ülkelerinin küresel güçlere bağımlı oluşları ya da küresel güçler arasında denge politikaları izlemek zorunda kalışları, haksızlıklar karşısında ya göstermelik tepki vermelerine ya da susmalarına yol açmaktadır. Orta Afrika Cumhuriyeti’nden Arakan’a İslam ülkeleri ve Müslüman halklar küresel güçlerin zemin hazırladığı sıkıntılarla boğuşmaktadırlar” dedi.

DOĞU TÜRKİSTAN’DA DA MÜSLÜMANLARIN DURUMU İÇLER ACISIDIR

70 yıldır Çin kontrolü altında bulunan ve Türkiye’nin 2,5 katı büyüklükte yüzölçümüne sahip olan Doğu Türkistan’da da Müslümanların durumunun içler acısı olduğuna dikkat çeken AGD Konya Şube Başkanı Mehmet Parlak, “Doğu Türkistan’da yaşayan kardeşlerimizin birçok temel haktan mahrum bırakıldığına, inanç ve düşünce özgürlüklerinin kısıtlandığına, toplama kamplarında tecrit edilmiş bir yaşama zorlandığına, psikolojik ve fiziksel işkencelere maruz kaldıklarına dair haberler canımızı yakmaktadır. Başta Türkiye olmak üzere İslam ülkelerinin Müslüman Doğu Türkistan’ın haklı talepleri doğrultusunda Çin’e karşı birlikte hareket etmeleri ve her platformda bu konuyu dile getirmeleri Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin seslerine ses katacaktır. Yeryüzünde huzur ve barış isteniyorsa, tüm mazlumların ve tüm mazlum coğrafyaların kurtuluşu isteniyorsa, mutlaka ama mutlaka tüm İslam Ülkeleri, ABD, İngiltere, Avrupa Birliği ve İsrail güdümünden uzak politikalar üretmek zorundadır. Biz dünyada hak ve adalet ekseninde tüm farklılıklarımızla birlikte barış içerisinde yaşamak istiyoruz. Biz dünyada Müslüman ya da gayrimüslim kimsenin saçının teline zarar gelmesin istiyoruz. Biz dünyada insanların hak ve hukuklarının gözetilmesi, kimseye ikinci sınıf muamele yapılmasını istiyoruz. ABD ile stratejik ortaklık hiçbir İslam ülkesine fayda getirmez. İsrail ile birlikte hareket etmek hiçbir İslam ülkesine fayda getirmez. Dünyanın herhangi bir yerinde bir insanımızın haksızlığa uğramasını istemiyorsak bunun yolu İslam ülkelerinin hak ve adalet ekseninde güç birlikteliği yapmasından geçer. Dünyanın herhangi bir yerinde bir insanımızın haksızlığa uğramasını istemiyorsak bunun yolu D-8’in canlandırılmasından, D-60’ın ve D-160’ın kurulmasından geçer. Dünyanın herhangi bir yerinde bir insanımızın haksızlığa uğramasını istemiyorsak bunun yolu tüm yeryüzünde adil bir düzenin kurulması için gayret etmekten geçer. Allah, hak ve adaletin tesisi için atılan adımları boşa çıkarmayacaktır” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim