Ölümsüz eserlerreyting rekorları kıran dizilerle birlikte yeniden raflardaki yerini aldı. Televizyon dizilerine ilham olan kitaplar,sahafçıların ve kitap kurtlarının yeni gözdesi oldu. Türk edebiyatında önemliyer tutan eserler ve bir döneme damgasını vuran unutulmaz eserler, dizilerlebirlikte yeniden gün yüzüne çıkmaya başladı. Diziler sayesinde 20 yıllıkkitaplar tekrar ön raflarda yerini aldı. Bir dönem Türkiye'de ve eski Sovyetülkelerinde popüler olan Neşat Nuri Güntekin'in Çalıkuşu isimli romanı diziyeçevrilmiş, büyük ilgi görmüştü.  Sonzamanlarda ise Reşat Nuri Güntekin'in Yaprak Dökümü, Orhan Kemal'in HanımınÇiftliği, Halit Ziya Uşaklıgil'in Aşk-ı Memnu, Vedat Türkali'nin Fatma Gül'ünSuçu ne gibi eserleri son dönemlerde çekilen dizilere ilham  kaynağı oldu. Bu diziler ise reytingrekorları kırarken, romanları ise yeniden ilgi görmeye başlamıştı. Kitapçılardaise bu eserler en çok satan kitaplar arasına girmişti.

DİZİLERDE OKUNAN KİTAPLAR İLGİ ÇEKİYOR

Dizilere konu olan kitaplar daha çok satıyor.Sahafçılara en çok satılan kitaplar hangileri dediğimizde 'diziye uyarlanankitaplar' cevabını alıyoruz. Televizyon artık günlük hayatımızın tamamınısadece kendisi belirliyor. Milyonlar tarafından beğeniyle izlenen dizilerinçoğu artık kitaplardan ekranlara uyarlanıyor. Bu kitaplar sahafçıların en çok satılan kitapları arasında yerinialıyor. Rampalı Çarşı'da uzun yıllardan beri kitap satışı yapan Sahafçı RıdvanTuna, “Kurtlar Vadisi dizisinde bulunan Polat Alemdar karakterinin Hükümdaradlı kitabı eline alması okuyucuları cezp ediyor. Geri bildirimi çok çabukoluyor. Ekranda gördüğü diziyi veya filmi beğenincede kitabı merak edip, bizzat yazarının dilinden okuma ihtiyacı hissediyor. Diğer günlerde hemen bu kitabın talebi oluşuyor.Biz de bu talebe cevap verebilmek için o kitabı hemen bulup vitrinimize koymayaçalışıyoruz” dedi.

HUZUR SOKAĞI YENİDEN POPÜLER OLDU

1990 yıllarda satış rekorları kıran Huzur Sokağıisimli roman ise 20 yıl sonra yeniden keşfedildi. Özel bir tv kanalındayayınlanan diziye uyarlanan Huzur Sokağı, bugünlerde kitapçıların en gözdeeserleri arasında. Yeni nesil kitap dostları da diziden etkilenerek, bu romanı satın almak için kitapçıların yolunututuyor. Dizilerin dizilere uyarlanan kitapların popülerliğini artırdığınıifade eden Sahafçı Rıdvan Tuna, “Son dönemde ekrana uyarlanan Huzur Sokağıkitabı da en çok satılan kitaplar arasında. Bu sezon Şule Yüksel Şenler'inromanından diziye uyarlanan Huzur Sokağı kitabı unutulan ve rafların ardındakalan bir eserdi. Diziye uyarlanmasının ardından bir anda listenin önsıralarına yükseldi. Geçen sezonun lideri ise Muhteşem Yüzyıl dizisiyle ortayaçıkan ve en çok satılan Osmanlı ve harem konulu kitaplardı. Ayrıca Rıdvan Tunaen çok satılan kitapları da şöyle sıraladı: Elif Öztürk'ün Dumanaltı Hayatlar,Nazan Bekiroğlu'nun Nar Ağacı, El James'in Grinin Elli Tonu, Elif Şafak'ınŞemspare, İskender Pala'nın Aşka Dair kitabı en çok satılanlar listesinin önsıralarında bulunan kitaplar.”  En sonolarak da usta hikayeci Mustafa Kutlu'nun kitabından beyaz perdeye uyarlananUzun Hikaye filmi en çok izlenen ve kitabı da en çok okunanlar listesinde.

KERİM ATICI


Editör: TE Bilişim