Son dönem modern mimariyle yapılan camiler arasında yer alan Bastonlu Camii, 2014 yılında ibadete açıldı. Toplam bin 200 metrekare alana sahip olan cami, tüm cephelerinde büyük sivri kemerlerle etkileyici mimari bir görünüşe sahip. Cami, 4 adet fil ayağı dışında direksiz cami tipleri arasında yer alıyor. Toplam 700 kişinin namaz kılabileceği bir alana sahip olan Bastonlu Camii, çinilerle kaplı iç mekâna sahip. 

Kısaca hayat hikâyenizden bahsedebilir misiniz?

Ben Mehmet Necmi Öksüzoğlu 20.01.1969 Konya doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve liseyi Konya’da okudum. Selçuk Üniversitesi Mimarlık Bölümünden 1991 yılında mezun oldum. Askerliğimi yedek subay olarak Konya personel okulunda 4 ay, Diyarbakır 2.Taktik Hava Kuvvetleri 2.Taktik İstikam İnşaat Tabur Komutanlığında yaptım.1994 yılında evlendim.4 çocuğum var.1993 yılında beri Konya’da serbest mimar olarak çalışmaktayım. Şuan MNÖ İnşaat LTD. ŞTİ ismiyle kendi şirketimde çalışmalarıma devam etmekteyim.

Sizi mimar olmaya yönlendiren sebep neydi? Niçin mimarlık bölümünü seçtiniz?

Mimarlık mesleğine yönlendiren rahmetli babam maliyeci Ali Öksüzoğlu’dur. Mimarlıktan mezun olduktan sonra serbest çalışmaya başladı. Mesleğim değerinin daha iyi anladım. Şevk ve heyecanla çalışmaya devam ediyorum.

Camii e zaman yapıldı, ne zaman ibadete açıldı. Camii’nin teknik bilgileri ve camiyi farklı kılan özellikleri nelerdir?

Söz konusu Bastonlu Camii'nin 2011'de ruhsatı alındı 2014'de ibadete açıldı. Camimiz, tüm cephelerinde büyük sivri kemerlerle etkileyici mimari bir görünüşe sahiptir. Kubbesinde 4 yönde ışıklandırma ve havalandırma amaçlı basık kemerli pencereler mevcuttur. Dış köşe cepheleri sivri yarım kemer pencereleriyle kompozisyon tamamlanmaktadır. 4 adet fil ayağı dışında direksiz cami tiplerimizdendir. U şeklindeki mahfil katında ve kenarlarında ve kolon yoktur. Ana cemaat mahallinin görüşü açıktır. Zemin katı brüt 500 metrekare, bodrum kat 500 metrekare, mahfil katı 20 0metrekare, toplam bin 200 metrekare inşaat alanına sahiptir. Bodrum katta Kur'an Kursu mevcut olup toplamda 700 kişinin rahat namaz kılacağı çinilerle kaplı iç mekâna sahiptir. Dış giriş kapısı projeye uyulmadığı için çirkinlik arz etmektedir. Müftülük yazışmalarından ve caminin mimari tasarımı bittikten sonra diğer bütün projeleri tamamlayıp ruhsat işlemleri tarafımdan koordine edilerek ilgili belediyesinden inşaat ruhsatnamesi alınmaktadır. Bütün ilçe müftülüklerimize yakın ilgi ve sağladıkları kolaylıklar için teşekkür ederiz.

Camii inşaatı sırasında camii içeresinde ve camii dışında hangi teknikler kullanıldı?

Camileri büyük çoğunlukla dernekler tarafından yaptırıldığından yöneticileri inşaattan anlamadığından, uygulamada hatalar, çirkin eklemeler, tezyinatlar yapılıyor. İkaz ettiğimizde dahi düzeltmedikleri gibi, teknik elemanları olmayan şeylerle suçluyorlar. Kendilerinin bu işi daha iyi bildiklerini bile ifade edebiliyorlar. Camii yapımına çeki düzen verilmesi mimarın uygulamada mutlaka bilfiil yer alması gerekir. Camilerin yapım tekniği olarak kalıp, demir, beton imalatları ve çatı kaplamaları genellikle alüminyum veya kurşun kaplama, dış cephelerde ise mermer ve traverten kaplama yapılmaktadır.

Hat Sanatı ve nakış işlemeler anlamında camii neler var?

Camilerde huşuyu bozan tezyinatlar, ibadet mekânının çok renkli süslenmesi uygun değildir, çok sade olması gerekir. Günümüzde inşa edilecek camiler geçmişten günümüze uzanan değerler göz önünde bulundurularak tasarlanmalıdır.

Eserlerinizi yaparken yaratıcılığınız için herhangi bir esin kaynağınız var mı?

Eserlerimizi tasarlarken İslam mimarisinin prensipleri, Osmanlı klasik mimarisi, Anadolu Selçuklu mimarisi ve Mimar Sinan’ın eserleri bizim için yol göstericidir.

Şu an üzerinde çalıştığınız, başka hangi projeler var. Şimdiye kadar hiç tasarlamadığınız fakat tasarlamayı arzu ettiğiniz bir proje var mı?

Şuan camii projesi çalışmalarımız devam etmektedir. Tasarımına yıllar önce başladığım heyecanla çalıştığım bir projem var. Proje büyüklüğü ve geçmişten geleceğe uzanan mükemmel konseptiyle ancak devlet tarafından inşa edilebilir.

Bir mimar olarak gençlere neler tavsiye edersiniz?

Genç mimar meslektaşlarıma tavsiyem, İslam mimarisinin temel prensiplerini esas almaları ve ona göre camii tasarlamalarıdır.

RÖPORTAJ: ALAADDİN ALADAĞ/FOTOĞRAF: EMRE GENÇ