Programı düzenleyen Ömer Lütfi Ersöz'ün, Cengiz Numanoğlu'ndan "Ne Gerek!" isimli şiiri okumasından sonra İlahiyatçı Yazar Adem Uysal "Tevhid İlkesi ve İhtilaf Kültürü" başlıklı konuşmasında Hz. Mevlana'nın Mesnevî'sinden bir hikâye ile başladığı sohbetinde Hakkın boş sözlerden üstün olduğuna ve hayatın arka planına nüfuz etmek gerektiğine dikkat çekerek Tevhid'in de böyle bir hakikatin ifadesi olduğunu, Tevhid'i kavramak için fotoğrafıın bütününü görmek gerektiğini, bütünü görmek için de aklın Kur'ân ve Sünnet'in merceğinden hayata bakması gerektiğini; bütünü göremezsek ihtilaf üretileceğini, kavga üretileceğini, dedikodu üretileceğini, ötekinin oluşturulacağını, birliğin-vahdetin bozulacağını, kardeşliğin zedeleneceğini, bir ve beraber hareket edilemeyeceğini söyledi.

‘HER MÜSLÜMAN DİNİNİN GÖREVLİSİDİR’

Marifetin denizde yürümek, havada uçmak olmadığına vurgu yapan Uysal, "Marifet, Allah'ın dinini yüceltmek için yeryüzünde mücadele ederken susuzluktan ölmektir. İşin kolayına kaçmamak gerekiyor. Esvaba tevessül etmek gerekiyor. Mücadele ve mücahede gerekiyor. Hepimiz sorumluyuz. Din görevlisi diye bir kavram çıktı. Kim çıkardıysa bu yanlıştır. Her Mü'min, her Müslüman dininin görevlisidir. Hepimizin vazifesi var. Ve Allah, kendisini bize tarif ederken hesabının çetin olacağını ifade ediyor. Allah'ın hesabı çetindir." dedi.

HAKİKATE YELKEN AÇMAK

Allah'a şirk koşan insanların bile bu işi iyi niyetle, yaptıklarının doğru olduğuna inanarak yaptıklarının altını çizerek "Olaylara bakarken arka planlarına nüfuz etmek gerekiyor. Boş işlerle uğraşmamak gerekiyor, bir iş yapıyorsak bu işin neye değdiğini bilmek gerekiyor. Hesabımızı kitabımızı iyi yapmak, dünyada yaşanan olayları iyi tahlil etmek, arka planına nüfuz etmek ve hakikate yelken açmak gerekiyor. Yoksa çok yanılırız." dedi.

Uysal, sözlerini Ahmet Yesevî'nin hikmet'i tanımıyla sonlandırarak "Hikmet, ölümün korkusunu, ölümün bilgisini, hayata dâhil etmektir." dedi. Program sonunda TEYAD Başkanı Hasan Oğuz, Başkan yardımcısı Ali Selvi, YENDER Başkanı Cafer Çelik ve İzzet Begoviç Camii Derneği Başkanı İbrahim Günay günün anısına konuşmacı İlahiyatçı Yazar Adem Uysal'a plâket takdim ettiler.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim