Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, yaptıkları ortak basın açıklamasıyla, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına sert tepki gösterdi.

Konya iş dünyası olarak,  ABD'nin uluslararası hukuka ve anlaşmalara aykırı olarak ‘Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması’ kararı kınanarak,  kadim bir İslam şehri ve ilk kıblemiz olan Kudüs'ü, İsrail'in başkenti olarak nitelendirmenin, ABD'nin bu coğrafyadaki tüm ilişkilerinin ciddi bir biçimde sorgulanacağı yeni bir süreci başlatacağı ifade edildi.

Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası’nın ortak açıklaması şöyle devam etti:  Kudüs, Peygamber Efendimiz’in miraca çıktığı mübarek bir şehir, ilk kıblemizdir.  Hz. Ömer’in büyük fethi, Selahaddin Eyyubi’nin İslam alemine yeniden kazandırdığı kutlu bir beldedir.  Kudüs, Yavuz Sultan Selim’in fetih aşkıyla koştuğu,  Cennet Mekan Abdülhamid Han’ın ‘Orasını dedelerim kanla suladı. Ancak kanla verilir’ diyerek siyonistlere karşı canı pahasına koruduğu bir gaza şehridir. Kudüs, Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bölgedeki sorunları derinleştirecek böyle bir adım atılmasına sadece İslam dünyası değil, hiç kimse sessiz kalamaz, kalmamalıdır. Bölgedeki sorunları derinleştirecek böyle bir adım atılmasına İslam dünyası sessiz kalamaz, kalmamalıdır. Filistin halkının kanayan yaralarına durdurmak, baskı ve zulmün son bulması için çaba sarfedileceği bir ortamda, siyonist İsrail’in insanlık dışı uygulamalarına destek mahiyetindeki Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan Amerika’nın bu kararını tanımayacağımızı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan net bir şekilde ifade etmiş ve gerekli diplomatik girişimlere başlamıştır.  

Alınan bu karar, sadece uluslararası hukukun ihlali değildir, aynı zamanda insanlık vicdanına da vurulmuş ağır bir darbedir. ABD yönetimi bu hukuksuz kararı kabul ettirerek Kudüs’ü de resmen İsrail’in yapmaya çalışıyor. Kudüs'le ilgili böyle hadsiz ve hukuksuz bir tasarruf, ABD'yi de İsrail'i de hiç ummadıkları bir neticeyle karşı karşıya bırakmalıdır.Tüm İslam dünyası aralarındaki çekişmeleri bırakıp, asıl tehlikeyi görmelidir. ABD’nin almış olduğu Kudüs kararı sinsi bir tezgahın ön hazırlığıdır.Tüm İslam ülkeleri, ABD ve İsrail'le bir şekilde ilişkide bulunan tüm hükümetler izledikleri politikaları yeniden gözden geçirmek zorundadır. Türkiye, tarihte olduğu gibi günümüzde de Kudüs konusunda dini, vicdani ve insani değerleriyle haklı mücadelesini sürdürecektir. Konya iş dünyası olarakABD’nin bu sorumsuz kararını tanımıyor, kınıyoruz. Devletimizin Kudüs konusunda alacağı her kararın, atacağı her adımın arkasında olacağımızın bilinmesini istiyoruz."

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim