TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen 17. Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı açıldı.17. Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı, TÜYAP Konya Fuarcılık Anonim Şirketi tarafından TARMAKBİR Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği işbirliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı, Konya Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Pankobirlik, Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi ve KOSGEB’in destekleriyle 19-23 Mart tarihleri arasında TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek.  

Fuarın açılışı için gerçekleştirilen programa, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP Konya İl Başkanı Murat Çiçek, Konya milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ve çok sayıda üretici katıldı.

ÖZKALDI: TARIMSAL HASILA 4,5 KAT ARTTI

Açılış programında konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, “Konya, Türkiye’nin tarım alanında 18 milyon dekar alanına sahip bir ili. Konya, 32 adet üründe ilk 3’te yer alıyor. Buğdayın yüzde 10’u, arpanın 14’ü, fasulyenin yüzde 14’ü, ayçiçeğinin yüzde 16’sı ve mısırın yüzde 20’si Konya’da üretiliyor. Konya, ülkenin tohum üretiminin 30’unu karşılıyor. Konya ve ülke tarımı için bunlar sevindirici. 16 yılda tarımsal hasılayı 4 buçuk kat arttırdık. Sulu tarım önceliğimiz. Su ile toprağı buluşturduk. 19 baraj ve 28 gölet ile 740 bin dekar alanı sulamaya açtık. Konya bölgenin lokomotifi. Ülkenin tarım başkentidir, tahıl ambarıdır. Tohum üretim merkezidir. Konya’ya 7,2 milyar lira destek sağladık. 2006-2018 arasında toplamda 757 milyon lira yatırım desteği almış 1,5 milyar lira yatırım yapılmış bir şehir. Tarım alanlarını arttırma imkanımız yok. Verimi arttırmak gerekiyor. Bunun tek yolu teknolojidir. Fuarlar teknolojinin tanıtımı yapılan yerlerdir. Teknoloji üretenler ile teknoloji kullananlar arasında köprü görevi gören fuarlardır. Konya Tarım Fuarını çok önemli buluyoruz. Fuar, Konya’nın tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır” diye konuştu. 

USTA: TÜRKİYE’DE TARIMIN KALBİ KONYA’DIR

Tarım fuarlarının önemini vurgulayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, “Bugün elbette Konya için önemli bir gün. Bu tarım fuarı uluslararası ve Türkiye çapında büyük bir fuar olarak Konya’da başlatılıyor olması bizim için önemli ve kıymetli. Konya tarımın kalbi. Ticaretin merkezi olan Anadolu’nun bağrında bir şehir olarak daha da güçlü bir şekilde devam etmek için bu organizasyonları oldukça önemsiyoruz. Bu sebeple emeği geçen ve katkı sunan herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

ALTAY: ÇİFTÇİNİN GELİRİNİ ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Konya’nın beklediği bir fuardı. Şehir bu fuarı 4 gözle bekliyor. Birçok yönüyle öne çıkmış bir şehiriz. Fuar ve kongre yeni bir atılımdır. Fuar ve kongre turizmine hazırız. Konya sanayisinin başlangıcı tarımsal mekanizasyondur. Konya tarım şehridir. 10 bin yıldır tarımsal üretim gerçekleşiyor. Tarım alanında gelişim için çaba sarf ediyoruz. Yeni projeler üretiyoruz. Tarıma 5 yılda 196 milyon TL ödenek ayırdık. Sulama alanlarının doğru kullanımı, hayvancılık ve arıcılık için eğitimler sağlıyoruz. Çiftçinin bulunduğu yerde gelirinin artmasını sağlıyoruz. Yurt dışından gelen insanlara Konya’yı tanıtıyoruz” diye konuştu.

TOPRAK: TARIM, TEKNOLOJİ VE SANAYİ KONYA’DA BİRLEŞTİ

Vali Cüneyit Orhan Toprak 2,5 milyar insan tarımsal üretim ile hayatını devam ettirdiğini ifade ederek, “Tarımsal sektör hayati önem taşıyor. Akıllı tarım üretimine geçmek oldukça önemli. Çağın en son makinelerini burada sergilenecek. Konya 33 üründe ilk sırada yer alıyor. Tarım, teknoloji ve sanayi Konya’da birleşmiş durumda. Konya olarak tarımın merkezinde olan bir şehiriz. Sulama teknolojilerimiz oldukça gelişti. Konya şanına yakışır şekilde tarımın merkezi ile çok büyük bir fuara ev sahipliği yapıyor. Buradaki insanlar alışveriş yapacaklar. Konya sanayisine ve ülke ihracatına çok büyük katkılar sağlayacak. Şu anki ihracatımızı çok düşük görüyorum. 10 milyar dolarlarını bulabiliriz. Bu potansiyel Konya’da var” dedi. 

ÖZTÜRK: SU SORUNU ÇÖZÜLÜRSE, KATKIMIZ ARTACAKTIR

Türkiye’nin en büyük, Asya ve Avrupa’nın en büyük 3. fuarını düzenlediklerini vurgulayan Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “Ekonomik atılımı ile Anadolu illeri ön plana çıkıyor. Konya bu şehirlerden birisidir. 176 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2019’un ilk iki ayında yüzde 20 ihracat artışı yakaladık. Bu yıl ihracatta 2 milyar doları aşmak istiyoruz. Tarıma dayalı sanayileşmeyi tamamladık. Ülkenin yüzde 65’ine hakimiz. Yüzde 12 tarım alanını oluşturuyoruz. Su sorunu var. Vazgeçilmez bir konu. Su ile ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayabiliriz. Su ihtiyacının karşılanması ile daha fazla gelişeceğiz. Türkiye ekonomisinin direği olacağız. Fuar ile sektörler hareketleniyor. 5 günlük bir hareketlilik sağlayacağız” ifadelerine yer verdi. 

ÖNAL: TARIMDAKİ AVANTAJIMIZI DÜNYAYA FUARLA DUYURUYORUZ

Türkiye Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal da tohumu, gübre ile ilacı toprak ve bitkiyle buluşturacak olan son teknolojiye sahip tarım makinelerinin kullanımına önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Fuarcılığın önemine değinen Önal, “1 milyar dolar ihracat bandını zorlayan sektörümüzün yabancılar nezdindeki en büyük cazibesi, ürettiğimiz makinaların fiyat kalite dengesidir. Bu avantajımızı sadece ülkemizin değil, tüm dünya çiftçilerine gösterebilmenin en mümkün yolunun uluslararası fuarlardan geçtiğini biliyoruz. Bu düşünceyle TARMAKBİR olarak, TÜYAP işbirliği ile Ekonomi Bakanlığı, TİKA, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, MÜSİAD ve Mevlana Kalkınma Ajansı nezdinde ortak çalışmalar yürüttük. Almanya’nın fuarlardan elde ettiği gelir neredeyse ülkemizin turizm gelirine eşittir. Sadece bu bilgi bile tek başına fuar organizasyonlarının şehir ve ülke ekonomilerine olan katkısını göstermektedir. Fuar alanımıza yeni yatırımlar yapılması halinde Konya’nın fuarcılık konusunda marka şehir olacağına dair inancım tamdır”.

ERSÖZLÜ: AVRUPA’NIN EN BÜYÜK FUARI 

TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü de bu yıl ürünlerini sergilemek için 20 ülkeden 441 firma ve firma temsilcisinin fuara katıldığını belirtti. Bu yıl 90 bin metrekare alanda açılan fuara, 100 ülkeden 300 binin üzerinde ziyaretçi beklediklerini anlatan İlhan Ersözlü, organizasyonun Avrupa'nın her yıl yapılan en büyük tarım fuarı unvanına sahip olduğunun altını çizdi. Ersözlü, 4 gün sürecek fuarın 23 Mart Cumartesi günü saat 17.00'ye kadar ziyaret edilebileceğini ifade etti.

FATİH TALAYHAN

Editör: TE Bilişim