Konya Organize Hayvancılık Bölgesi'ndeki yatırımlar hızla yükseliyor. 21 milyon metrekare alan üzerine kurulu Konya Organize Hayvancılık Bölgesi'ndeki yatırımların bir kısmı faaliyetlerine başlarken, bir kısmının da inşaat çalışmalarında sona gelindi. Konya Ticaret Borsası (KTB)'nin de girişimleri ile Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gündemine alınan ve dönemin Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'ın ilgisiyle Türkiye'de ilk defa Konya'da oluşturulan Organize Hayvancılık Bölgesi'ndeki yatırımları KTB Yönetim Kurulu Üyesi Kıyasettin Taşkın ile birlikte gezdik. Bölge hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Taşkın, Konya Organize Hayvancılık Bölgesi için Karatay'ın Saraçoğlu Mahallesi ile Meram'ın Kaşınhanı Mahallesi arasında bulunan 21 milyon 500 bin metrekare hazine arazisinin tahsis edildiğini belirtti. Taşkın, bölgede 18 bin 500 büyük baş hayvan ve 9 bin küçükbaş hayvan kapasitesi olduğunu söyledi. Organize Hayvancılık Bölgesi için 200 milyon TL'lik yatırım yapılacağını dile getiren Taşkın, "Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip bu bölgede 500 kişi istihdam edilecek. Gerek Konya Organize Sanayi Bölgesi'nin genişletilmesi, gerekse Konya Organize Hayvancılık Bölgesi'nin tamamlanması ile Konya önümüzdeki yıllarda bir yatırım üssü haline gelecek" dedi. Organize Hayvancılık Bölgesi için Konya'dan 100'ün üzerinde firmanın müracaatta bulunduğunu aktaran Taşkın, bu firmalardan şu anda 5 tanesinin yatırım yaptığını dile getirdi. 

İŞLETMELERİN MALİYETLERİ DÜŞECEK

Organize Hayvancılık Bölgesi'ndeki işletmelerin kendi kaba yemlerini de üreteceklerini söyleyen Taşkın, bu şekilde maliyetlerin de düşeceğini aktardı. Türkiye'de ürün planlamasının yetersiz olmasından dolayı yem hammaddeleri ve yem bitkileri üretiminin yetersiz kaldığını belirten Taşkın, "Yem fiyatlarının artması, hayvancılık sektöründeki maliyetlerin de yükselmesine neden oluyor. Ancak, buradaki işletmelerimiz, kurulu alanlarında kendi kaba yemlerini kendileri üretecekler. Bu da oluşacak maliyetin biraz daha azalmasına vesile oluyor. Buradaki işletmelerimizin hepsi bu işi iyi bilen, canlı hayvan işletmeciliğini iyi yapan firmalar. Kaba yemlerini kendileri ürettikleri zaman eti ve sütü daha ucuza mal edebilecekler. Bu firmaların sektörlerindeki geçmişlere de eskilere dayanıyor. Bundan sonra da devletimizin bize tahsis ettiği imkanları kullanarak daha iyi yere gelmek, ekonomik şartlar ile ürün mal etmek mümkün olacaktır" ifadelerini kullandı. 

BU YILSONUNDA İŞLETMELER FAALİYETTE OLACAK

Konya'da hayvancılığın en büyük gelir kaynaklarından olduğunu söyleyen KTB Yönetim Kurulu Üyesi Kıyasettin Taşkın, Türkiye'de bulunan toplam koyunun yüzde 8'inin, sığırın yüzde 5'inin, yumurta tavuğunun da yaklaşık yüzde 13'ünün Konya'da bulunduğunu belirtti. Yapılan tesislerde 18 bin 500'e yakın büyükbaş hayvan bulunacağını aktaran Taşkın, şunları söyledi: "Buradaki firmalarımıza arsa tahsisinde 700 bin metrekare, 1 milyon metrekare ve 6 milyon 500 bin metrekare alan olmak üzere arsalar tahsis edildi. Alan içerisinde bir firmanın angus üretimi faaliyete başladı. Bir firmamızın kesimhanesi faaliyete başladı. Bir firmamızın mandıra ve süt entegresi yapacağı tesisin de çalışmaları bitmek üzere. Diğer iki firmamızın da yatırımları şu anda devam ediyor. Tüm bu yatırımların hepsi bu yılın sonuna kadar bitecek ve faaliyetlerine başlayacak." Taşkın, Organize Hayvancılık Bölgesi'nin kurulması ile ilgili olarak KTB yönetimine dönemin Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'a, Vali Muammer Erol'a ve bölgenin alt yapı çalışmalarının yapılmasında emeği geçen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek başta olmak üzere, herkese teşekkür edip konuşmasını bitirdi. 

ÜRETİME BAŞLAYACAK OLAN 5 FİRMA

Konya Organize Hayvancılık Bölgesi'nde ki işletmeler bu yılsonuna kadar faaliyete geçmek zorunda. Bölgeden ilk başta 100'den fazla firmanın talebi olurken, 9 firmaya arsa tahsisi yapıldı. Ancak, bu firmalardan 4 tanesi çeşitli nedenlerden dolayı yatırımlarından vazgeçti. Şu anda alanda yatırım yapan ve faaliyete geçecek olan firmalar ise, Konya Şeker, Enka Süt, Yeni Un, Konya Et, Taşkınlar Un'dan oluşuyor. 

MUSTAFA ÖZÇELİK 

Editör: TE Bilişim