Konya’nın Derbent ilçesine baharın gelmesiyle birlikte kuzu göbeği mantarı toprağın yüzeyine çıktı. Genellikle nemli topraklarda bulunan ve Nisan ayında gözle görülebilir hale gelen kuzu göbeği mantarları herhangi bir tohum atılarak değil, doğal yollarla yetişiyor. Söğüt, kavak ve çam ağaçlarının çevresinde bulunan bu mantar, lezzetiyle damaklarda tat bırakıyor. Özellikle Türkiye’nin dört bir tarafında kilogram fiyatı bin liranın üzerine çıkan kuzu göbeği mantarlarının bu kadar pahalı olması, her bölgede çıkmadığı anlamına geliyor. Derbent’in verimli ve bereketli topraklarında görülen kuzu göbeği mantarlarına başta ilçe halkı olmak üzere birçok kişi büyük ilgi gösteriyor.

Özellikle Aladağ’ın eteklerinde yetişenkuzu göbeği mantarının insan vücuduna sağladığı yararlar da saymakla bitmiyor. Besin ve vitamin değeri yüksek olan bu mantarlar,B1, B2 ve C vitamini bakımından oldukça zengin bir besin kaynağı olarak biliniyor.

Bu mantarların günlük hayatta içerisindeki besinlerden kaynaklı kanser tedavisine, kansızlığa, bağışıklık sisteminin korunmasına ve zihinsel fonksiyonları güçlendirmede kullanıldığı görülüyor.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim