SaadetPartisi eski Genel Başkanı Recai Kutan, Türkiye'de darbe geleneğinin Osmanlıİmparatorluğu döneminde başladığını ve 28 Şubat'a kadar devam ettiğinibelirterek, ''Umut ediyorum ki artık darbeler dönemi sona erecektir'' dedi

TBMMDarbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu bünyesindeki 12 Eylül Alt Komisyonu,AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ başkanlığında toplandı. Komisyon,Saadet Partisi eski Genel Başkanı Recai Kutan'ı dinledi.

Kutan,Türkiye'de darbe geleneğinin Osmanlı İmparatorluğu döneminde başladığını ve 28Şubat'a kadar devam ettiğini belirterek, ''Umut ediyorum ki artık darbelerdönemi sona erecektir'' diye konuştu. 12 Eylül 1980 askeri müdahalesigerçekleştirildiğinde Milli Selamet Partisi'nin (MSP) 30 sandalye ile TBMM'detemsil edildiğini hatırlatan Kutan, iktidarda olmamalarına rağmen MSP'nin GenelBaşkanı Necmettin Erbakan başta olmak üzere ilk önce kendilerinintutuklandığını söyledi.

MerhumNecmettin Erbakan'a 4 yıl, kendilerine ise 2'şer yıl hapis cezası verildiğiniifade eden Kutan, 10.5 ay tutuklu kaldıklarını belirtti. İsrail'in Kudüs'übaşkent ilan etmesini protesto için düzenlenen 6 Eylül 1980'deki Konyamitinginin, 12 Eylül darbesinin gerekçelerinden sayıldığının hatırlatılmasıüzerine Kutan, mitingde herhangi bir provokasyon olmaması için dönemin İçişleriBakanı'na tedbir alması uyarısında bulunduklarını ve tertip komitesininbelirlediği pankartlar dışında pankart ve afişlerin partililer tarafındantoplandığını anlattı. Buna rağmen İstiklal Marşı okunurken bir grubun oturmasıve Kelime-i Tevhid yazılı bir pankartın açılması gibi hadiselerin meydanageldiğini hatırlatan Kutan, İstiklal Marşı'nda bazı kişilerin ayağakalkmadığını görmesi üzerine merhum Erbakan'ın mikrofonu alarak İstiklalMarşı'nı bizzat okuduğunu söyledi. Bütün bunların partiyle bir ilgisininolmamasına rağmen darbecilerin ve onlara destek veren çevrenin MSP'yisuçladıklarını dile getiren Kutan, ancak bunların mahkemede bir delil teşkiletmediğini belirtti.

12Eylül'deki yargılamalar sırasında bazı askeri hakimlerin hukuki sorumluluklahareket etmeleri ve kendileri hakkında beraat kararları vermeleri üzerine, bukişilerin hemen görev yerlerinin değiştirilerek, bir üst mahkemeden MSP'lileraleyhine kararların çıkartıldığını anlatan Kutan, dönemin antidemokratikuygulamalarıyla ilgili örnekler verdi.

Kutan,12 Eylül darbecilerinin, o dönemde Meclis'in bir türlü cumhurbaşkanıseçememesini de bir gerekçe olarak kullandığına dikkati çekerek,''Cumhurbaşkanı seçiminde uzlaşma olsaydı darbe olmazdı. Bu seçim, ciddiproblem haline gelmişti'' dedi.

Emekligenerallerden Muhsin Batur'un kendilerine gelerek cumhurbaşkanlığı adaylığıiçin destek istediğini ifade eden Kutan, Batur'un cumhurbaşkanı seçilmesihalinde darbeyi önleyebilecek güçte olduğunu vurguladı.

Türkiyeyakın tarihindeki bütün askeri darbelerde dış güçlerin rolünün olduğunuvurgulayan Kutan, ''Dış güçlerin müdahalesinden şüpheniz olmasın'' dedi. Normaldönemlerde ''demokrasi havarisi'' gibi davranan kimi kişi ve kuruluşların,askeri darbe dönemlerinde antidemokratik uygulamalara gönüllü olarak destekverdiklerini anlatan Kutan, ''28 Şubat, bundan önceki darbelerin hepsinden dahaorganizeydi. Atlantik ötesi ve Tel Aviv'in de etkisi vardı'' dedi.

AA


Editör: TE Bilişim