Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayhan Bilgiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanın; çocukların daha çok sosyal yönünü geliştirmesi gerektiğini söyledi. 
Kurbanı ve kurban kesimini merak eden çocuğa yaşına uygun bir şekilde durumun anlatılabileceğini belirten Bilgiç, çocuğa mutlaka hem bayramın hem de kurban kesimi bilgisinin verilmesi gerektiğine dikkati çekti. 
Şehir hayatına alışmış bir çocuğun kurban kesimini travmatik bir olaymış gibi algılayabileceğinin unutulmaması uyarısında bulunan Bilgiç, 7-12 yaş arasındaki çocuğun kesim sürecini çok ayrıntılı olmasa da uzaktan görebileceğini dile getirdi. 
Çocuğun sosyal yönünün gelişmesi için 7 yaşından büyük olanların sürece uzaktan da olsa katılabileceğini anlatan Bilgiç, 7 yaşın altındaki çocukların kesinlikle kurban kesimini izlememesi gerektiğini aktardı. 
Bilgiç, soyut düşünme yeteneği olmayan küçük çocuğun, kesim işlemini hayvana eziyet etme, zarar verme gibi algılayabileceğini ifade etti. 
ÇOCUK PAYLAŞIMCI OLMAYI ÖĞRENİYOR 
Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın da ailelere kurban kesimi konusunda çocuklarında gerekli olan duyarlılığı sağlamaları tavsiyesinde bulundu. 
Her şeyin farkında olan çocukların kurbandan uzak tutulması gerektiği gibi düşüncelerin yanlış olduğunu anlatan Aydın, şunları kaydetti: ''Kurban kesim aşamalarına uzaktan da olsa katılması sağlanan çocuk, paylaşımcı olmayı öğreniyor. Düzenlenen davetlerle kesilen kurbanın eti birlikte yeniliyor. Kurbanın eti fakir fukaraya dağıtılıyor. Aileleri tarafından yeterli bilgiyi alan çocuk, duruma hep paylaşmak olarak bakar. Bırakın çocukları, yetişkin insanlar bile kurban konusunda kuşkulandırılıyor. Kasıtlı yapılan şeyler bunlar. Bu tür şeylere aldanmamak lazım. Çocuklara; kurbanın ibadet olduğu en iyi şekilde anlatılmalıdır. Sadece olayın et yemeden ibaret olmadığını öğrenen çocuk, paylaşımcı bir birey olarak topluma da kazandırılıyor.''
AA
Editör: TE Bilişim