İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından trafik kurallarını ihlal eden sürücülere karşı başlatılan ‘‘Bu Bayram Bende Trafik Polisiyim, Hatalı Sürücüye Kırmızı Düdük” kampanyası Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından Ferit Paşa Caddesi üzerinde uygulandı. Ebeveynleriyle seyir halinde olan çocuklar trafik polisi seçilip hediye edilen tişört ve kırmızı düdükle görevlerine başladı. Uygulama noktasında durdurulan otomobillerde bulunan çocuklar trafik polisi seçildi. Çocuklara üzerinde “Hatalı sürücüye kırmızı düdük” yazılı tişört, şapka giydirilerek düdük verildi ve aileleri de trafik kuralları ve özellikle emniyet kemeri konusunda uyarıldı. Açıklamalarda da bulunan Konya Trafik Şube Denetleme Müdürü Mustafa Eski, “100 günlük bir eylem planımız var. Bu yüz günlük eylem planımızda ölüm ve yaralamaları yüzde 2 oranında azaltmayı hedeflemekteyiz. Yüzde 2 oranında ölüm ve yaralamaları azaltırsak bu büyük bir başarı” dedi. 

“ÇOCUKLAR, ANNE VE BABALARINI DÜDÜKLE UYARACAK”

Konya Trafik Şube Denetleme Müdürü Mustafa Eski kampanya hakkında bilgiler verdi. Eski, çocukların kural ihlali yapan anne ve babalarını fahri trafik müfettişi gibi uyaracaklarını belirterek, ‘Bu Bayram Bende Trafik Polisiyim, Hatalı Sürücüye Kırmızı Düdük’ kampanyasını başlatıyoruz. Bu kampanya ile aileler üzerinde çocuklarımızın yaptırım etkisi kullanılarak özellikle aşırı hız, emniyet kemeri ve araç kullanırken cep telefonu kullanımı hususlarına kural ihlali yapan sürücü konumundaki anne ve babalar hedef alınmış olup, çocuklarımızın arabanın içinde fahri trafik müfettişi gibi şapka ve tişörtleriyle yolculuk edecekler. 100 günlük bir eylem planımız var. Bu yüz günlük eylem planımızda ölüm ve yaralamaları yüzde 2 oranında azaltmayı hedeflemekteyiz. Yüzde 2 oranında ölüm ve yaralamaları azaltırsak bu büyük bir başarı. Önümüzde bayram olduğundan dolayı insanlarımız kaza yapmasın, kaza yaptığında da ölüm ve yaralanma hadisesi olmasın diye emniyet kemeri konusunda bilinçlendirme çalışmalarımız sürmektedir. Araçlarımızın birçoğundaairbag var, insanlar buna güvenmekte. Emniyet kemeri takılmadığı zaman airbagler işe yaramamakta. Bilakis daha da kötü erken insanların kafası öne eğildiğinden dolayı airbagte bir yumruk gibi saatte 300 kilometre hızla bir yumruk vuruyor eğer emniyet kemeri yoksa” şeklinde konuştu

“BAYRAM BOYUNCA TRAFİK TEDBİRLERİ ARTACAK”

Bayram boyunca şehir merkezinde yoğun olan bölgelerde trafik tedbirlerinin arttırılacağını da belirten Eski, ifadelerine şu şekilde yer verdi: “Şehir merkezinde halkın yoğun olduğu, kurban satış ve kesim alanları ile AVM ve Mezarlıklarda trafik tedbirlerini arttıracağız. İlimizde karayolları trafik güvenliği ile ilgili olarak tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız koordineli bir şekilde kazaların önlenmesi ve bundan doğan olumsuz doğan sonuçların en alt seviyeye indirilmesi için yoğun gayret göstererek gece gündüz demeden çalışmalarımız bayram tatili boyunca devam edecektir.”

“ŞEHİRLERARASI OTOBÜSLERE EK DENETİMLER OLACAK”

Bayram süresince şehirlerarası otobüslere de trafik personeli tarafından denetleneceğini belirterek, “Her bayram olduğu gibi Kurban Bayramı içinde ek tedbirler alınmış olup, bayram öncesi ve süresince sivil trafik personeli tarafından şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüsler denetlenecektir. Otogar çıkış nokta görevlilerimiz ve görevlendirilen personel tarafından otobüs şoförlerine ve yolcularına emniyet kemeri ve hız ile ilgili broşür dağıtımı ve yerinde trafik eğitimi verilecektir. Konya ile komşu iller bağlantı yollarında ‘Drone’ ile bayram öncesi trafik denetim ve kontrolleri yapılacaktır. Şehir içinde ve çevre yollarında (Şehirlerarası yollarda her 30 kilometrede bir ekip olacak şekilde) ekip ve personel takviyesi yapılarak yol kullanıcılarına bilgilendirici eğitim çalışması  ve denetimler yapılacaktır” diye konuştu. 

“ÇOCUĞUM, EMNİYET KEMERİ SAYESİNDE KURTULDU”

Uygulamada durdurulan sürücülerden Saniye Atalay ise daha önce büyük bir kaza geçirmiş olduklarını ve emniyet kemeri sayesinde çocuğunun kurtulduğunu söyleyerek, “Biz büyük bir kaza atlattık. Serdar aracın arkasında bebek koltuğundaydı. Kemeri de bağlıydı. Bolu’da büyük bir kaza atlattık. Serdar eğer benim kucağımda olsaydı kesinlikle durmuyor olurdu. Yani kemere zaten hassasız. Çok memnun kaldım. Çocukların bilinçlendirilmesi güzel. Zaten çocuklar bilinçli büyüyorlar” diye konuştu

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim