Konya Beyhekim Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi bünyesinde kurulan, özel oyun odası ve çizgi film seyretme imkanları sunulan poliklinikte çocuklar, korku yaşamadan, eğlenerek tedavi oluyor. Girişten itibaren duvarlarında "Keloğlan, Şirinler, Nasreddin Hoca, Tom ve Jerry" gibi karakterlerin resimlerinin bulunduğu merkezde, tedavi sırasında giyecekleri önlükten kullanılan cerrahi malzemelere kadar her şey çocuklara özel. Poliklinikte çocukların, tedavi sırası beklerken özel oyun odasında eğlenerek gerginliklerini atmaları sağlanıyor. Tedavi sırasında oturdukları koltuğa yerleştirilen ekranda çizgi film izleme imkanı sunulan çocuklar, birçok yetişkinin de yaşadığı "dişçi korkusu"ndan uzaklaşarak tedavi oluyor. Beyhekim Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dr. Hanifi Sarıçiçek, poliklinikte hastalara yoğunluk nedeniyle yeteri kadar zaman ayrılamaması üzerine çalışma başlattıklarını söyledi. Hastaların randevu süresinin çok uzadığını belirten Sarıçiçek, "Eski merkezimizde yetişkin ve çocuk hastaların aynı ortamda tedavi olması, çocukların çok fazla diş korkusu yaşamasına neden oluyordu" dedi.

TEDAVİ OLURKEN ÇİZGİ FİLM İZLİYORLAR

Çocukların daha ferah ortamda tedavi görmesi için yeni poliklinik oluşturduklarını dile getiren Sarıçiçek, şöyle devam etti: "Burada 0-14 yaşlarındaki çocuklara hizmet veriyoruz. Çocuklar kendi dünyalarında çok fazla diş hekimi korkusu yaşıyor. Onları bu ortamdan biraz daha uzaklaştırıp, evleri gibi sıcak ortam sağlamak istedik. Poliklinikte çocuklar için özel oyun odası, oyuncaklar, duvarlarda ilgilerini çekecek resimler ve çıkartmalar bulunuyor. Korkularını yenmeleri için tedavi sırasında bilgilendirici ve eğlendirici çizgi filmler izliyorlar. Hekimlerimizin pembe ve mavi maskeler kullanması, çocuklarımızın hasta önlüklerinde sevdikleri çizgi film karakterleri bulunması, tedavilerini kolaylaştırıyor. Çocukların tedavi sırasında gözlerinin çizgi filmde olması, psikolojik olarak rahatlamasını, bir nevi acılarını unutmasını sağlıyor. Poliklinikte küçük bir gezinti yapıldığında, ağlama sesi gelmeden, hallerinden hoşnut şekilde tedavi oldukları görülebiliyor." Hizmete girdiği günden itibaren yoğun ilgi gören merkezde günde 300-400 hastaya hizmet verilebildiğini belirten Sarıçiçek, "Türkiye'nin her yerinden tebrik telefonları alıyoruz. Polikliniği oluştururken nasıl bir yol izlediğimizle ilgili bilgi alışverişi yapmak isteyen ağız ve diş sağlığı merkezleri oldu. 'Biz de böyle bir merkez açmak istiyoruz. Nasıl yardımcı olabilirsiniz?' diye soruyorlar" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Konya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Gökhan Darılmaz da çocuklara özel merkezin Türkiye'de ilk olduğunu söyledi. Kentteki bu hizmetin, birkaç ayda birçok ilde yayılacağına inandıklarını kaydeden Darılmaz, "Amacımız, çocukların özellikle diş tedavisi gibi oldukça önemli bir konuda hekim korkusu yaşamasını önlemek. Buradaki hekimlerimizin de bu alanda uzmanlaşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Poliklinikteki doktorlarımız sürekli çocuk hastalarla ilgilendikçe, onların hassasiyetini daha iyi anlıyor, ona göre davranıyor. Bu durum aileleri de mutlu ediyor" diye konuştu.  Oğlunu polikliniğe getiren Ahmet Güler ise "Çocuğum, daha önce diş tedavisi için götürdüğüm yerlerde korkuyordu. Diş hekimine getirmek için ikna etmeye çalışıyorduk. Ama buradaki çizgi filmler, oğlumun heyecanını giderdi. Böyle bir polikliniğin açılması ailelerin işini kolaylaştırdı" dedi.

AA

Editör: TE Bilişim