Konya'da kırsal kalkınmayı destekleme amacında Seydişehir, Beyşehir, Hüyük gibi ilçelere ekilen çilekler, bölgede göçü önlediği gibi, Konya ve Türkiye adına da ciddi bir gelir kaynağı oldu. Hüyük'te 2004'te bilinçli olarak ekilmeye başlanan çilek, İl Özel İdaresi tarafından 2007 yılında da verilen destekle tırmanışa geçti.  Hüyük'te 6 bin dekara ekilen çilekten geçen yıl 30 milyon TL'lik çilek üretildi. Bunun 17 milyonluk olanı Rusya ve başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç edildi. Geçen yıl 12 bin ton çilek üretilen Hüyük'te bu yıl hedef 16 ila 20 bin ton arasında üretim yapmak, ilerleyen yıllarda bu sayıyı 100 bin tona çıkartmak. Konuyla alakalı gazetemize açıklamalarda bulunan Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, Hüyük'ün çileğinin Türkiye ve dünyada markalaşma yolunda ilerlediğini söyledi. Hüyük halkının da çilek ile özdeşleştiğini ve profesyonel olarak yetiştiriciliği öğrendiğini belirten Şahin, "Geçen yıl 12 bin ton çilek ürettik. 30 milyon TL'lik üretim yaptık. Bunun 17 milyonunu ihraç ettik. Şu an ekim yaptığımız 6 bin dekarlık alanı en yakın zamanda 16 ila 20 bin dekarlık alana ulaştırmak için çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de 100 bin dekar alanda çilek ekip, Hüyük'te fabrikalaşma yoluna giderek, markalaşmak için gayret göstereceğiz" dedi. 

EN ÇOK KAZANDIRAN ÜRÜN

Çilekten kazanılan paranın başka hiçbir üründen kazanılamadığını ifade eden Şahin, bir dekardan 3,5-4 ton çilek yetiştiğini, bunun da 10 bin liraya tekabül ettiğini ifade etti. İlmen'de Meyve Borsası'nın kurulduğunu dile getiren Şahin, "Beyşehir'den gelen rüzgar ile çileğimiz daha da kaliteli ve aroması bol bir hale geliyor. Bizim çileğimizin Mersin'de yetişen çileklerin arasına atılıyor aroma kokusu versin diye. Böyle kaliteli çilek başka yerde yok. Mersin çileği 80 kuruşa satılırken, biz 3,5-4 liradan çilek satıyoruz" diye konuştu. 

RUSYA VE AVRUPA'YA İHRACAT

Rusya ve Avrupa ülkelerine 17 milyonluk ihracat yapıldığını ifade eden Şahin, Hüyük Ziraat Odası'nın desteklemeleri ile meyve üretiminde en iyi yerlere gelineceğini kaydetti. Şahin, Ankara ile girişimlerin sürdüğünü, yenilenebilir rüzgar enerji santralleri ile de gölden çekilecek su ile Hüyük'teki çileğin daha geniş kapsamlara yayılacağını, Hüyük'ün çilekte marka olacağını ifade etti. İl Özel İdaresi'nin destekleri ile çilek sayesinde kırsal kalkınmanın gerçekleştiğini belirten İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi de, "İlçelerimizin köylerine ekilen çileklerde fide başına büyük destekler verdik. Bu sayede bölgedeki göçü durduğumuz gibi, bölgeye ciddi bir de gelir kaynağı sağladık. Hüyük de bunlardan bir tanesi. Hüyük desteklenen çilek bahçelerinden üretilen ürünler sayesinde 17 milyon TL'lik ihracat gerçekleştirildi" ifadelerini kullandı.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

Editör: TE Bilişim