Aydın, Kars, Antalya, Edirne ve Diyarbakır’dan sonra ‘Tarım Zirveleri’nin altıncısı Konya’da düzenlendi. Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen programa Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Vali Cüneyit Orhan Toprak,  Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı  ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı,  rektörler ile çok sayıda çiftçi katıldı. Konuşmasının başında Türkiye'nin 24 Haziran'da farklı bir sisteme geçtiğini anımsatan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Türkiye, başkanlık sistemine geçti. Başkanlık sistemiyle ilgili milletin refahının ve hizmetin artırılması konusunda beklentileriniz var. Bunlar da tabii normal. Beklentilerin yavaş yavaş sonuçlarını görmekle beraber, birkaç yıl içerisinde bu sistemin Türkiye'nin yapısına daha uygun olduğunu hep birlikte göreceğiz. Sistemin ilk sonuçlarından biri, azalan bakanlık sayısı. Yani bürokrasi azalacak. İki bakanlık birleşti, Tarım ve Orman Bakanlığı oldu” ifadelerini kullandı.  

KONYALI ÇİFÇİLERE SON 16 YILDA 7 MİLYAR LİRA HİBE

Yakın zamanda havza bazlı üretime geçeceklerini ifade eden Pekdemirli, “İnşallah yakın zamanda havza bazlı üretim yapıyoruz. 81 ili dolaşıyorum, şunu gördüm. İncir çekirdeğini doldurmayacak kadar küçük problemler Ankara'ya gelene kadar ya çok büyüyor veya hiç Ankara'ya ulaşmıyor. O zaman biraz daha yerinde yönetim. Sizin ürün deseninizi bizim Ankara'da yapmamamız lazım. Alacağınız desteğin ne olacağını Ankara'da bizim karar vermememiz lazım. Çok iyi niyetlerle işler yapıyoruz. Ama biraz sizden uzak olunca bazen de yanlış kararlar alabiliyoruz. Danışmanlık firmalarımız, çiftçilerimiz, üreticilerimiz... Onlara gideceğiz, dinleyeceğiz. Henüz 4 aydır görevde olmama rağmen 35 ile gittim. Önümüzdeki 3-4 ay içinde 81 ili tamamlamayı hedefliyorum. Size daha yakın olacağız. Sizlerle yerinde yönetimi hallediyor olmamız lazım. Sene başından sonra havzaların başına yönetici atıyor olacağız. Onlar karar veriyor olacak. Yetkilerimizi biraz daha devrediyor olacağız ama doğru kararlar sizin ihtiyacınız” dedi. Konyalı çiftçilere son 16 yılda 7 milyar lira hibe verdiklerini dile getiren Pakdemirli, orman ve su işlerinde de 7 milyar lira yatırımın gerçekleştirildiğini vurguladı. Bakan Pakdemirli, Konya'nın patates üretiminde de önemli bir şehir olduğuna işaret ederek, üretimin 567 bin tonla yüzde 300’ün üzerinde arttığını aktardı.

ZİRAAT FAKÜLTELERİNE TERCİH EDENLERE BURS İMKANI 

Tarımın öneminin bilmesi gerektiğine dikkat çeken Pakdemirli, “ Tarım bana göre savunma sanayisinden daha önemli. Çünkü füzeleriniz, uzay mekiğiniz, helikopter ve uçağınız olabilir ama buzdolabınız boşsa bunların hiçbir anlamı yok. O yüzden tarımın önemini hakikaten bilmemiz lazım. Türkiye'de görüyorum birçok insan yazmadan katip, okumadan alim. Herkes bu konuda yorum yapmaktan çekinmiyor. Mutlaka bu işin ciddiyetini ele alıp siyasetiyle, iktidarıyla, muhalefetiyle, STK'larıyla topyekun bu zor ev ödevi yapmamız gerekiyor. Bu ev ödevi ne, yüzde 50 tarımsal hasılayı artırmamız lazım. Çok akıllıca, doğru iş planıyla, üreticiyle el ele aşacağımız bir iş. Türkiye'de her şey kötü mü, yok. Avrupa'da tarımsal hasılada birincisiyiz. Bunun lamı cimi yok. Bu sizlerin başarısı. Uluslararası istatistiklerle ön plana çıkmış rakamlardır. Bunlara dahi muhalefet şöylesin, böylesin diyebiliyor. Rakamlar üzerinde oynamayalım” dedi.  Ziraatin eskiden olduğu gibi değerli hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Pekdemirli, "Bu hafta YÖK'te rektörlerle bir araya geldik. Görüş alışverişinde bulunduk. Bakanlık olarak özellikle ziraat fakültesini seçecek arkadaşlarımıza, kardeşlerimize ve özellikle üniversitenin ilk 15 bininde olan, 20 bininde olan arkadaşlarımıza bir burs programı üzerinde çalışmaya başladık, yakın zamanda açıklayacağız." diye konuştu. 

TÜRKİYE’DE ET SIKINTISI YOK!

Türkiye’de et konusunun çok konuşulduğuna da dikkat çeken, “Et konusu çok konuşuluyor ama bugün itibarıyla bir hesap yaptık, 6 ay, 1 sene daha Türkiye'nin ithalata ihtiyacı yok gibi gözüküyor. Vatandaş 6 kilo et yiyorken, şimdi 15 kilo et yemeye başlamış. Bu, bir yılda tabii, altını çizelim. Bir yılda 15 kilo vatandaşımız et yemeye başlamış. Balığı 2002'de 6 kilo yiyormuşuz, şimdi 5 kilo yiyoruz. Gıdadan sorumlu bakan olarak ben de doğru diyet tavsiyesinde bulunmayı kendime ödev ediniyorum. Doğru diyet, balığı yiyeceğiz, tavuğu yiyeceğiz, eti de yiyeceğiz” dedi.

KONYA TARIMDA 20 KONUDA LİDER DURUMDA 

Konya’nın tarımda 20 konuda lider konumda olduğuna dikkat çeken Vali Cüneyit Orhan Toprak, “Konya tarımda 20 konuda lider konumda. En fazla büyükbaş, küçükbaş ve arpa, kuru fasulye gibi alanlarda lider durumda. Tarım makinelerinin üretiminde de Türkiye üretiminin yüzde 65’i Konya’da. 165 ülkeye tarım makineleri ihraç ediliyor.  Bu veriler gösteriyor ki Konya tarım ve hayvancılıkta ezelden beri olmak üzere önder rolünü devam ettiriyor. Fakat sulama konusundaki sıkıntıları aşabilmek için çok ciddi çaba sarf ediliyor. İnşallah bunların hepsi bu toplantılar ve istişarelerle sorunlarımızın çözüleceğine inanıyorum”  ifadelerini kullandı. 

KONYA TARIM MERKEZİ VE BAŞKENTİ

Tarım zirvesinde konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay Konya’nın tarım şehri olduğuna dikkat çekerek, “Konya bundan 900 bin yıl öncesinde de tarım şehri idi. Çatalhöyük, bugüne kadar bilinen, insanların birlikte yaşadığı ve birlikte tarım yaptıkları ilk yer.  O günden bugüne kadar. Konya o günden bu yana tarımın başkenti, tarımın merkezi olmaya devam ediyor.  Bir taraftan tarımsal üretim yapılırken, bir taraftan tarımsal sanayide en önemli aşamalar kaydedildi. Bugün tarım zirvesinin Konya’da yapılması çok kıymetli. Zirvenin hayırlara temenni olmasını diliyorum” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim