Ekin döneminin gelmesiyle çiftçiler tarlalara indi. Kar yağışları düşmeden tamamlanması gereken ekin işlemleri hız kazandı. Konya Ovası'nın neredeyse tamamında çiftçiler tarlalarda iş başında. Şimdilerde bir taraftan toprak ekime hazırlanırken, diğer taraftan da yeni dönem için toprağa umut serpiliyor.

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ekin dönemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ekinlerin güzleme döneminde olduğunu vurgulayan Kağnıcıoğlu, "Ekim ayının ortasında ekin işlemi başladı. Metrekareye düşen 8 kilogramlık yağış ise maalesef yetersiz kaldı. Beklediğimiz ekin güzlemesini göremedik. Bu da ekin işlemindeki maliyeti arttırdı" ifadelerini kullandı. Ekin güzlemesinin olmamasından dolayı birçok arazide günlerdir yağış beklediklerini belirten Kağnıcıoğlu, "Yağış beklentisinde olduğumuz arazilerde toprak kuru kalıyor. Ekinlerin canlanmaması maalesef ihtiyaç duyduğumuz yağıştan ötürü. Şu an birçok arazi de sulama işlemi sürüyor. Fakat su imkânı bulunmayan arazilerimiz rahmet bekliyor" dedi. Güz yağışlarının gecikmesinden dolayı işlerin zora girdiğini söyleyen Kağnıcıoğlu, "Çiftçi arkadaşlarımız ekinleri belli aralıklarla kontrol etmeli. Gerekli sulama imkânı sağlanmalı. Yoksa ekinlerin uyku dönemi verimsiz geçecek. Çiftçiler kontrolü bırakırsa güzlenme yaşanmayacak" ifadelerini kullandı.

YAĞIŞLAR GECİKİRSE VERİM AZALACAK

Beklenen yağmurların gecikmesi durumunda ekinlerdeki verimin azalacağını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış ise, "Konya'daki 2 milyon hektarlık tarım alanının, 600 hektarlık alanı sulu tarım alanı. Geri kalan yaklaşık 1 buçuk milyonluk arazi doğanın koşullarına göre ekilip biçiliyor. Yağışların gecikmesiyle birlikte toprağın ekine hazır hale gelmesi gecikti" ifadelerini kullandı. Çalış, "Geçtiğimiz sene nadasa bırakılan topraklar nadas sürecinde gelen bol yağışla birlikte ekine çevrilmişti. Bu yıl içerisinde beklenen yağışlar daha da gecikirse verim azalacak" dedi. Çiftçilere toprak analizi ve alt gübreyle ilgili uyarılarda bulunduklarını vurgulayan Çalış, "Toprak analizi sonucuna göre alt gübre belirlenir. Böylelikle ekim alanlarından verim sağlanacaktır. Bitki hastalıklarına tohum döneminde tedbir alınmalı. Tohumluk dönemlerde arazimizi yakından inceleyelim. Olası sorunlarda tarımsal kurumlara bildirelim. Daha sonra oluşacak bitkisel hastalıklar için önlemimizi alalım.  Tohumlarda mutlaka sertifikalı ürünleri tercih edilmesi gerekiyor. Yağışlı bir Kış sezonu bizi bekliyor. Çiftçimiz için daha az maliyetli olan sertifikalı tohum kullanımını öneriyoruz. Bakanlık bu konuda geniş imkân sağlıyor" diyerek çiftçilerin bu imkânı değerlendirerek ürün verimini artırabileceklerini sözlerine ekledi.

MUSTAFA ARSLAN

Editör: TE Bilişim