Son 1 yıldır Türkiye'de yaşanan ekonomik sıkıntılar, bankaların kredi kullandırma sorununu da beraberinde getirdi. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle daha ihtiyatlı davranmaya başlayan bankaların kredi limitleri de değişkenlik gösterdi. Bu konuda iş dünyasının temsilcileri geçtiğimiz aylarda bankalarla birçok kez masaya oturarak, işadamlarına kredi kullandırmada kolaylıklar sağlanması noktasında görüşler belirtilmişti. Yaşanan bu sorunlar, kötü niyetli kişi veya kişilere de kapı araladı. Son günlerde kendilerini Ankara’dan geldiklerini iddia eden kişi yada kişiler, iş adamlarına kredi desteği sağlamak adı altında dolandırıcılık işlemleri gerçekleştirerek iş adamlarını ve vatandaşları mağdur ediyor.  Danışmanlık adı altında, işadamlarına iktidar partisi veya bankacılıkla ilgili bazı kurum veya kuruluşlarda güçlü bağlantıları olduklarını iddia eden bu kişilerin, vatandaşları dolandırdığı bildirildi. Yapılan uygulama danışmanlık alanında faaliyet gösteren firmaları da zor durumu sokuyor. Uzmanlar bu tür kişilere karşı dikkatli olunması konusunda iş adamlarını uyarıyor. Piyamer Yatırım Danışmanlık Sahibi Fatih Güneş, Yenigün’e konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Belli bir komisyon karşılığında işadamlarına kredi çekebilecekleri vaadinde bulunan bu tür kişilere karşı dikkatli olunması noktasında uyarılarda bulunan Güneş,  "Son birkaç aydır Ankara’dan geldiklerini iddia eden, ellerinde aynı tip deri çantalar, birbirine benzer tiplere sahip, aslında çantacı olup kendilerine danışman adı veren bir grup türedi. Bu grup sözde İktidar Partisi Genel Merkezinde ciddi bağlantıları olan, devlet bankalarında ve Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu Genel Müdürlüklerinde Arkadaşları olan kişiler olduklarını iddia ediyorlar. Belli bir komisyon karşılığında kredi iş adamların kredi sorunlarını çözüyorlarmış. Tabi ki yalan. Bu girişim dolandırıcılığın yeni formülü" ifadelerini kullandı. 

ÇANTACILAR OLMADAN DA KREDİ ALINABİLİR

Son zamanlarda "kredi kullandırmam" dedikodularına da değinen Güneş, "Belirli kurumlarda yada konumlarda tanıdığı bulunmayan kişilerin kredi alamayacağına dair çıkan dedikodular tamamen asılsızdır. Dünyanın her ülkesinde, her işi yapmak için kişisel bağlantılar önemlidir. Bizim gibi Akdeniz Ülkelerinde ise elbette daha önemlidir. Ama hiçbir arkadaşlık ilişkisi, bağlantı özellikle kredi gibi konularda yüzde 100 etken değildir. Olamaz . Firmalarımızın kurumsal bir ekip ile çalışması ve işlerini kurumsal olarak götürmesi oldukça önemli. Son 2 ayda benim de içinde bulunduğum bir Ekiple 5 ayrı Firmada çalışıp en küçüğü 5 Milyon TL olan toplam 40 Milyon TL'lik Ticari Kredi onayına şahitlik yaptım.  Kanun dışı, etik dışı, ahlak dışı hiçbir  şey yapmadan. Ve bu firmaların hiçbiri iktidar Partisi'nden olmadığı gibi, çantacıların bahsettiği sözde kriterlerin hemen hemen hiç birine de sahip değillerdi. Peki nasıl yaptık? Naçizane benim koordinasyonumda,  Mali Müşavir, Vizyonel & Kredi hukukuna hakim bir Avukat arkadaşım ve önümüzdeki yıllara ilişkin şirketimdeki uzmanlarca hazırladığımız bir Gelir Projeksiyonu (beklenti analizi) ile. Evet bu kadar. İşletmeler bu çalışmaların bedelini ödediler ve çantacılar tarafından dolandırılmadan, devamlı kullanacakları bir evrak sistemini de kazanarak Arkamızdan da dua ederek bizi uğurladılar” dedi.

PLANLI ÇALIŞMA FİRMALARA KAZANDIRIR

Planlı çalışmanın firmalara kazandıracağına dikkat çeken Güneş, "Mazeret odaklı olmayı, şikayetleşmeyi ve arkadan konuşma riyakarlığını bir kenara bırakıp, işinin gereğini yapanlar için piyasanın çarkları hâla dönüyor. İş bilen, planlı çalışan, hizmete para ödemeyi bilenler Allah'a şükür ki eğilip bükülmeden de işlerini yürütebiliyor" değerlendirmesinde bulundu. 

BAŞKAN ÖZTÜRK İŞADAMLARINI UYARDI

Son günlerde kendilerinin Ankara’dan geldiklerini iddia eden kişi ya da kişilerin, iş adamlarına kredi desteği sağlamak adı altında dolandırıcılık yaptıklarını, kredi kullandırmada böyle bir usulün olmadığını dile getiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası (KTO) Selçuk Öztürk de uyarılarda bulundu. Öztürk, “Son günlerde Konya’da bazı işadamlarımıza, bazı insanların üyelerimize giderek belli miktarlar karşısında kredi konusunda yardımcı olacakları ifadesi şeklinde  duyumlar alıyoruz. Bu çok yanlış. Zaten böyle bir şeyde mümkün değil. Türkiye’de krediyi hak ediyorsa bir isim başta Kamu bankaları olmak üzere hiçbir kimsenin böyle bir konu ile muhatap olmayacağını düşünmüyorum. Burada üyelerimize yönelik olarak uyarıyoruz.Hiç kimseye bu konuda bir görüşme yapıp, herhangi birde ödeme yapmasınlar. Eğer bir ihtiyaçları var ise kendileri direk bankalarla görüşüp, ihtiyaçlarını görmeye gayret etsinler. Çünkü böyle bir durumun mümkün olmayacağını zannetmiyorum” dedi. 

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı da AK Parti teşkilatlarının ve yöneticilerin konu ile alakası olmadığını ve asla olmayacağına dikkat çekti. Angı, milletvekillerinin, il ve ilçe başkanlarının adını kullanarak kredi kullandırma vaadinde bulunanlara karşı vatandaşları uyardı. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim