Konya İl Müftülüğü tarafından düzenlenen ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’ etkinlikleri Konya Ticaret Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikle başladı. Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün her yıl 1-7 Ekim tarihlerinde belirli bir tema çerçevesinde düzenlediği haftanın bu yılki teması, ‘Din Hizmetine Adanmış Ömürler’ olarak belirlendi. Gerçekleştiren programa Vali Yakup Canbolat, Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, Selçuklu Kaymakamı Ömer Hilmi Yamlı, Karatay Kaymakamı Abdullah Selim Parlar, NEÜ Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, ilçe müftüleri ile çok sayıda din görevlisi katıldı. 

MESCİTLERİMİZN YERİ DOLDURAMAZ VE DEĞİŞTİREMEZ 

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, “1-7 Ekim tarihleri arası Camiler ve Din Görevliler Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu haftanın bu yılki teması hakikaten hem camilere, hem de dine hizmete kendini adamış muhterem hocalarımızdır. Dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de mescitlerimiz yeri hiç doldurulamayan, değişmeyecek, İslam’ın şiarı, sembolü, yeryüzünde dinimizin mührü, medeniyetimizin timsali olarak daimi kalacaktır. 

Cami deyince Medine Mescidi’ni, Resullah Efendimiz’in müstesna ahlakını, efendimizin örnekliğini hatırlarız. Cami deyince asrı saadetten bugüne Allah’a ibadet edilen mübarek makamları, ilim ve hikmetin öğrenildiği şerefli mekanları, dualarımızı, niyazlarımızı Allah’ın huzurundaki dualara boyun eğişimizi, rükumuzu ve secdemizi hatırlarız.  Cami deyince Selimiye’yi, Sultan Ahmet’i hatırlarız. Cami deyince Kudüs’ü, Mescid-i Aksa’yı hatırlarız. Mescid-i Aksa’nın Yahudilerin işgalinde olduğunu hatırlarız. Cami deyince biz Ayasofya’yı hatırlarız. Ayosofya’nın kapalı olduğunu ve açılmadığını hatırlarız.  Cami deyince din, renk, makam, mevki farkı gözetmeksizin mümin gönüllerin birleştiği, imanımızın, istiklalimizin, istikbalimizin numunelerini simgelerini hatırlarız” ifadelerini kullandı.  

DİN GÖREVLİLERİ HAYATIN HER ALANINDA 

Din görevlilerinin hayatın her alanında var olduklarını, camilerin ise şehirlerin kalbi olduğunu dile getiren Poçanoğlu, “Din görevlilerimiz, gayretini din hizmetine vermiştir. Din görevlisi dediğiniz zaman hayatın her alanında camilerimizi, şehrin kalbine taşımayı hedefleyen ve amaçlayan kimseler olarak hatırlarız. Yani din görevlimiz, camiyi şehrin en ortasına ve İslam’ı insanların kalbine taşımak için daima gayret eder. Öyle ki din görevlisi dediğimiz zaman mihrapta kendisi ile namaza durduğumuz hocalarımızı hatırlarız. Çocuklarımız dünyaya geldiği zaman kulaklarına ezan okuyan, günde 5 vakit kurtuluşa çağıran, Allah’ın kitabını öğrenerek öğreten kimseler olarak hatırlarız. Kısacası Diyanet İşleri Başkanlığı, Konya İl Müftülüğümüz ve din görevlilerimiz, hayatın her alanında yer almaktadır. Aile Birliği Rehberlik Bürolarımızda, toplumun en sağlam temeli olan ailenin yanındayız” dedi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı da, “İslam medeniyetinde cami öncelikle mabettir. İbadet edilen yerdir. İçinde namaz kılmaya uygun, takva temeli üzerine kurulan mabetler, meclisler olma özelliği işin aslıdır. Cami eğitimin, öğretimin, kültürün merkezidir.  Cami kadını ve erkeği ile toplumu eğitmenin, insanları yüceltmenin, yetiştirmenin merkezindedir.  Sadece ibadet edilip terk edilebilen yer değildir.  Camiler hukukun dağıtım yeri idi. Hukuk eğitimi camilerde yapılır, Mescidi Nebevi mimberi yanında davalara bakılırdı. Kadılar davaları görmek için camilerde otururdu” ifadelerini kullandı. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim