Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın konuşmacı olarak katıldığı program, MÜSİAD Konya Şubesinde gerçekleşti. Selçuklu Belediyesi tarafından 4 yıllık bir çalışma sonucunda hazırlanan “Büyük Selçuklu Mirası Projesi”nin anlatıldığı programa MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr.Lütfi Şimşek, Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Korkmaz, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve üyeler katıldı.  “Selçuklu Mirası Projesi” slayt sunumunun izlenmesi ile başlayan programda Başkan Altay Selçuklu Belediyesi’nin prestijli projesini davetlilere anlattı. Konuşmasını “Dünya Tarihinde Selçuklu Medeniyeti” Selçuklu Belediyesi tarafından yürütülen “Selçuklu Mirası Projesi”  ve “Konya ve Selçuklu İlişkisi” olmak üzere üç bölüme ayıran Başkan Altay,  şu görüşlere yer verdi: “Büyük Selçuklular 1040’da Dandanakan Savaşı’ndan sonra bir medeniyet olarak, bir devlet ortaya çıkmışlar ve 1157 yılına kadar tarih sahnesinde yaşamışlar. Anadolu Selçuklular da 1071’de Malazgirt’le başlamış 1308’e kadar da devam etmiş. 200 yıllık bir süreç. Birbiriyle bazı tarihler kesişiyor. İlk başta 28 ülkenin kurulduğu büyük bir imparatorluk kurmuş Büyük Selçuklu Devleti. Afganistan, Irak, İran, Suriye gibi büyük bir alanda etkili olmuşlar. Sadece bir savaş medeniyeti değil,  önemli bir ilim medeniyeti kurmuşlar ve birçok ilim insanı bu dönemde yetişmiş. Hazreti Mevlana, Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Hacı Bektaş Veli, Ahi Evran bunların hepsi Selçuklu döneminde yetişmiş bilim insanları. Bu medeniyet, bu insanlar sadece fetih ruhuyla çalışmamışlar, medreseleriyle bir kültür ortaya koymuşlar.Afganistan’da 40, Azerbaycanda 13, Ermenistan ve Filistin’de 2, Irak’ta 49, Gürcistanda 1, İran’da 205, Özbekistan 12, Suriye’de 40, Türkiye’de 12, Türmenistan’da 55, Yemen’de 5, Nahçivan’da 12 ve Mısır’da 2 eser ortaya çıktı. Dünyanın birçok bölgesinde müzeler tek tek ziyaret edildi ve bu eserlerle ilgili envanter çıkarıldı. Envanter çalışmasından sonra metin çalışmaları yapıldı ve kitabımız Türkçe ve İngilizce olarak tasnif edildi ve güzel bir baskı ortaya çıktı.
Projenin başından sonuna kadar Konyalılar tarafından yürütülmesi şehrimiz adına ayrı bir mutluluk kaynağı oldu. Şehir olarak böyle profesyonel bir işi ortaya çıkarmayı başardık. Selçuklu Belediyesi olarak bu kitaplarla birlikte Selçuklu Medeniyetini her platformda anlatmaya devam edeceğiz. Bu eserlerin yurt içinde ve de yurt dışında geniş kitlelere duyulması amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. Fotoğraf sergisi açarak bunu insanlara sunmak istiyoruz. Şehrin gelecekte yapacağı iş için bu çok önemli, bizim marka değerimize çok önemli katkı sağlayacak. Yapılan bu eserler Konya için gündemde tutulmalı, kitapların biraz daha gündeme gelmesini hep birlikte sağlamalıyız. 3 yıllık çekilen emek, yapılan iş boşa gitmemeli.
ETKİLEYİCİ BİR SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ
Selçuklu Belediyesi tarafından hazırlanan “Büyük Selçuklu Mirası” kitabının oldukça etkileyici bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu ifade eden MÜSİAD Konya Şubesi Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, “ Bu konu MÜSİAD olarak bizim de çok önemsediğimiz bir konu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Tarihe adeta not düşmüşsünüz.  Yaptığınız birçok çalışma unutulsa bile bu eser başlı başına bir satır başı olarak bilinecek, tanınacak. Mevlana sadece Konya için değil tüm dünya için bir değerdir. Konya’yı Mevlana ile birlikte diğer değerleri ile tüm dünyaya tanıtılmalı, onları da gün yüzüne çıkartmalıyız. Kadim başkent ifadesini sıklıkla kullanmalı, bunu görev bilmeliyiz. Daha önceden de ifade ettiğim gibi Alaaddin Tepesi’nde 8 tane Selçuklu Sultanı var. Bu insanlar tarih yazan insanlar. Dine ve millete büyük hizmetleri var. Onları ziyaret edildikleri zaman şanlarına layık bir şekilde ağırlamak için ziyarete açmanın yolunu bulmalıyız” dedi. MÜSİAD Konya Şube Başkanı Lütfi Şimşek programın sonunda Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’a tablo hediye ederken, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’da Şimşek’e “Büyük Selçuklu Mirası”  kitabı hediye etti.
HABER MERKEZİ
 

Editör: TE Bilişim