Türkiye'de hurdaya ayrılan araçların parçalarını Sudan, Pakistan, Irak, Suriye gibi ülkeler alıyor 

Kara yollarında güvenliğin artırılması, çevre kirliliğinin önlenmesi ve nakliye piyasasında fiyat dengesinin sağlanmasını amacıyla Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün, 1990 ve öncesi yıllarda trafiğe çıkan kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs, tanker ve çekicilerin trafikten çekilerek hurdaya ayrılmasına yönelik geçtiğimiz yıllarda bir kanun çıkarılmış, hurda araçlar toplatılmıştı. Araçların hurdaya çıkartılmasıyla, Makine Kimya Endüstrisi Kırıkkale Hurda'da parçalanarak, hem eski araçların yenilenmesi sağlandı hem de hurdaya çıkan araçlar yeniden değerlendirildi. Kanun kapsamında 80 binden fazla araç hurdaya çıkarak, kullanılabilecek parçalar ihale usulüyle yeniden kazandırılırken, işe yaramayan demir kısımlar da eritilerek demir – çelik imalatı için kullanıldı. Gerçekleştirilen kanunla yeniden piyasaya kazandırılan işe yarar parçalar, hurdacılarda ihtiyaç sahibi kimselere satılıyor. Ayrıca yeni hurdaya çıkan kamyon ve diğer araçların da parçaları hurdacılar tarafından alınıp satılıyor. Bu şekilde süren sirkülasyon sayesinde ayakta duran hurdacılar, parçaları ihraç bile ediyor. 

YAN SANAYİ ORİJİNALİN YERİNİ TUTMUYOR

Konuyla ilgili olarak Hurdacılar Sanayi esnaflarından Akıncı Kamyon Ticaret Oto Hurdacısı Mehmet Akince, araçların hurdaya çıkma ve sonrasında yaşanan süreci değerlendirdi. Hurdaya çıkmış kamyonların işe yarar malzemelerini sökerek satışa sunduklarını anlatan Akince, "Malzemeler hurdaya çıkmış kamyonlardan geliyor. Hurdaya çıkmadan bir araç bozulmaz. Kanunen yasak. Şimdi bu malzemeler önemli. Çünkü yan sanayi parçalar, orijinalin yerini tutmuyor. Bir de bazı araçların artık parçaları da zor bulunuyor. O yüzden buradan vatandaşlar orijinal parçaları ikinci el olarak alıp değerlendiriyorlar" dedi. 

MİLLİ SERVET BOŞA GİTMİYOR

Yeni model araçların çıkması nedeniyle eski model araç malzemelerinin zor bulunduğunu anlatan Akince, "Hurdaya çıkan aracın motorunu buradan dağıtıyoruz. Müşterinin isteğine göre, hangi malzeme lazımsa gelen müşteriye o malzemeyi satıyoruz. Yeni model araçlar çıktıkça eski model araçlar azalıyor ve malzemeler de dolayısı ile azalıyor. Bu noktada da elbette eski araç malzemeleri de bulmak da zorlanıyoruz" ifadelerini kullandı. Hurdaların milli servet olduğuna dikkat çeken Akince, sözlerine şöyle devam etti, "Hurdacılık sektöründe hiçbir malzeme boşa gitmez. Hurdaya gelen araçların işe yarar parçaları sökülür, satışı yapılır. En son satılmayan ya da işe yaramayan parçalar da eritmek üzere kiloyla verilir, geri dönüşüme gider. Boşa gitmez bu malzemeler. Milli servet bunlar."

HURDADAN ÇIKAN PARÇALAR İHRAÇ EDİLİYOR

Akince, hurdacılığın önemli bir sektör olduğuna da dikkat çekti. Özellikle hurda araçlardan çıkan işe yarar parçaların, Orta Doğu ülkelerine bile ihraç edildiğini anlatan Akince, konuyla ilgili şu bilgilere yer verdi, "Geçtiğimiz yıllarda çıkan eski araçların alınması ile ilgili kanun çıkınca, Kırıkkale'ye eritilmek üzere gönderildi hurdalar. Orada motorlar, şanzımanlar, defransiyeller geriye dönüyor. Hurdacılar o malzemeleri alıyor. Onları da biz Sudan, Pakistan, Irak, Suriye gibi ülkelere veriyoruz. Çünkü oralarda Türkiye'nin 20-25 sene önce kullandığı kamyonları kullanıyorlar. Bu nedenle, burada hurdaya çıkan kamyonların çıkan sağlam malzemelerini orada değerlendiriyorlar. Bu ülkelerden geliyorlar, burada dükkan dükkan geziyorlar, işlerine yarayacak malzemeleri toplu bir şekilde alıyorlar. Konteynırla gümrüklemesini yapıp götürüyorlar, orada satıyorlar. Yani hurdalardan hiç biri boşa gitmiyor, mallar satılıyor."