Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında “Temiz Hava” temalı yürüyüş ve bisiklet etkinliği gerçekleştirildi. Binlerce Konyalının katıldığı etkinlikte konuşan Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, “Hayatın devam edebilmesi için pedalın dönmesi, bizim hareket etmemiz lazım. Hareket olmadığı zaman büyük bir kayba uğruyoruz” dedi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, dünya genelinde yapılan etkinliklere Konya’dan katılımın yoğun olmasından son derece memnun olduklarını belirterek, bisiklet şehri Konya olarak Türkiye’de ilk kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliğiyle bisikletli ulaşımın geliştirilmesi ve teşvik edilmesine yönelik ikili işbirliği protokolü imzaladıklarını söyledi. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, bu etkinliklerle iklimi korumaya ya da en azından iklimin daha kötüye gitmesini engellemeye çalıştıklarını ifade etti.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde gerçekleştirilen Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri kapsamında “Temiz Hava” temalı yürüyüş ve bisiklet etkinliği düzenlendi.

Ankara - Konya şehirlerarası bisiklet yolculuğu yapan sporcuların İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi önünde protokol tarafından karşılanması ve akabinde Mevlana Meydanı’na kadar yürüyüşle başlayan programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, dünya genelinde yapılan etkinliklere Konya’dan katılımın yoğun olmasından son derece memnun olduklarını ifade etti. Konya’nın bir bisiklet şehri olduğunu ve coğrafik özelliği itibarıyla bisiklet sürmek için en uygun illerden birisi olduğunu dile getiren Başkan Altay, “Yoğun trafikte bisikletlerle ulaşımı emniyetli hale getirmek amacıyla 31 ilçede 550 kilometre ayrılmış bisiklet yolu ile çok sayıda bisiklet parkı oluşturduk. Sadece şehir merkezindeki bisiklet yollarımızın uzunluğu 320 kilometre. Enerji verimliliği, çevre dostu olması ve sağlıklı bir ulaşım aracı olması gibi özellikleri nedeniyle önemli bir ulaşım türü olan bisiklet kullanımının yaygınlaşması için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

BİSİKLET MASTER PLANI HAZIRLANDI

Bisiklete binmeyi teşvik etmek ve şehir içi ulaşımda bisikleti öncelikler arasına almak için “Konya Bisikletli Ulaşım Ana Planı” kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte “Konya’da Bisikletli Ulaşımın Geliştirilmesi ve Teşvik Edilmesine Yönelik İkili İşbirliği Protokolü” imzaladıklarının altını çizen Başkan Altay, “Böylece Türkiye’de ilk kez Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir şehirde ‘Bisiklet Master Planı’ hazırlanmış olacak. 2030 yılını hedef alarak bu master planı doğrultusunda Konya’da bisiklet ulaşımının artırılması ve güvenli hale getirilmesi için çaba sarf edeceğiz. Bisiklet Master Planı’na verdiği destekten dolayı Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’a teşekkür ediyorum. İnşallah bisikletler bundan sonra daha çok hayatımızda olacak. Bisikletle birlikte şehrimizin spor altyapısını güçlendirmeye, amatör spora daha fazla destek vermeye, insanımızın hem fiziksel sağlık hem de ruh sağlığı açısından önemli bir araç olan sporu yapabilecekleri alanları yaygınlaştırmak için gayretimiz devam edecek” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Mehrali Ecer, bakanlığın temel amaçlarından biri olan çevre dostu ulaşımın gün geçtikçe önem kazandığını belirterek, “Cumhurbaşkanlığımızın icraat programına göre 2023 yılına kadar 3 bin kilometre bisiklet yolu ve 3 bin kilometre yeşil yürüyüş yolu yapılması hedef alınmaktadır” şeklinde konuştu.

BİSİKLET BİR HAYAT TARZIDIR

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, bisikletin sadece bir spor aracı olmadığını belirterek, “Bisiklet bir ulaşım aracıdır. Bisiklet aynı zamanda temiz hava ve otopark probleminin olmaması demektir. Bisiklet sağlık demektir. Dolayısıyla benim için bisiklet bir hayat tarzı, bir felsefe demektir” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, yüzyıllar önce buradan yapılan bir davete icabet ettiği için çok mutlu olduğunu belirterek, “Bu etkinlikler çerçevesinde iklimi korumaya ya da en azından iklimin daha da kötüye gitmesini engellemeye çalışıyoruz. Aynı zamanda hareketliliği de teşvik ediyoruz. Vatandaşlar için hareketlilik, ekonomi için hareketlilik, çevre için hareketlilik konusunu teşvik ediyoruz. Aynı zamanda temiz hava konusu var. CityAir projesiyle bizler de soluduğumuz havanın çok daha kaliteli olmasına, iyileştirilebilmesine yardımcı olmaya çalışıyoruz” dedi.

HAYATIN DEVAM ETMESİ İÇİN HAREKET ETMEMİZ LAZIM

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak ise, insan hayatının her alanına giren teknolojinin insana çok büyük faydaları olmasının yanında hayat standartlarının da aşağı inmesine sebep olduğunu aktardı. Vali Toprak, “Uzaktan kumandayla televizyonu açıyoruz, kapatıyoruz. İşe giderken arabaya biniyor, annemizi veya çocuğumuzu bırakıyoruz. Devamlı hazır araçlarla hareketsiz hayat sürdürmeye kendimizi alıştırmışız. Bu bize farkında olmadan büyük zararlar veriyor. Hayatın devam edebilmesi için pedalın dönmesi, bizim hareket etmemiz lazım. Hareket olmadığı zaman öncelikle büyük bir kayba uğruyoruz” ifadelerini kullandı.

Binlerce Konyalının katıldığı programın sonunda Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında yapılan yarışmalarda dereceye girenlere bisiklet hediye edildi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim