Toprak analizi sonuçlarına dayalı olarak uygulanan dengeli besleme programı sayesinde dekar başına 500 kilogram üzerinde verimle sulu ayçiçeği üretiminde bölge ortalamasına göre yüzde 20 Türkiye ortalamasına göre ise yüzde 40’ın üstünde verim artışı sağlandı.

Son yıllarda ağırlık verdiği Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirdiği “bitkiye ve bölgeye özel” gübre çeşitleri ile ülke tarımının geleceği için katma değer üreten GÜBRETAŞ, Türkiye’nin farklı illerinde yaptığı deneme ekimleriyle de bilinçli tarım konusundaki çalışmalarını yaygınlaştırıyor. 

GÜBRETAŞ’ın iyi tarım uygulamalarını yaygınlaştırma kapsamındaki kalite ve verimliliği artırmaya yönelik örnek uygulamalardan biri de Konya Altınekin’deki ayçiçeği tarlasında yapıldı. Altınekin ilçesindeki model üretim alanı çalışmasında; toprak analizi sonuçları, arazi yapısı ve iklim şartları gibi tarımsal üretimi etkileyen faktörler dikkate alınarak geliştirilen bitki besleme programı uygulandı. Bu uygulamaların sonucunda hem verim hem de kalite açısından Türkiye ve bölge ortalamasına göre daha yüksek bir sonuç elde edildi. 

BİLİNÇLİ TARIM UYGULAMASIYLA GELEN YÜKSEK VERİM

Etkinlikte konuşan GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Metin Özyürek, ‘’Ayçiçeği ülkemiz için önemli tarımsal ürünlerden birisidir. Yağ bitkilerindeki üretim açığımızı kapatmak için yaygınlaştırılması gereken bir üründür. Bu anlamda Konyalı üreticiler ayçiçeği üretiminde diğer bölgelere göre hem verim hem de kalite açısından oldukça güzel sonuçlar alıyor. Biz de bu sonuçlara katkıda bulunarak bilinçli üretici faaliyetleri ile daha ileri taşıdık. Bilinçli tarım uygulamalarıyla bölge ortalamasına göre daha yüksek verime ulaştık’’ dedi.

Hasat Günü etkinliğinde bölgenin önder ayçiçeği üreticilerinden uygulamanın yapıldığı tarlanın sahibi Mustafa Kağnıcıoğlu da görüşlerini paylaştı. 10 dekarlık tarlada önce toprak analizi yapıldığını ve buna göre uzman ziraat mühendisleri tarafından kendisine bir program sunulduğunu belirten Mustafa Kağnıcıoğlu, “O programa uygun şekilde bakım ve gübreleme yaptık. GÜBRETAŞ ekibinin yakın ilgisiyle ayçiçeğindeki güzel değişimi de izledik. Ayçiçekleri daha canlı ve dirençli hale geldi. Burada GÜBRETAŞ’ın bitkiye özel ürettiği 13.24.12+10(SO3)+ME gübresini kullandık. Bu civarda üreticilerin zengin içeriğinden dolayı  ‘aşure’ adını verdiği bu gübre, tarlamıza bereket getirdi” dedi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim