Konya'da yapılan ameliyatla bir kadının sol kaşından beynine girilerek tümör alındı. 

Konya'da yaşayan 34 yaşındaki Saliha Azman da, 5 sene önce beyninde hipofiz tümörü olarak adlandırılan bir tümör çeşidi tespit edildi. 2010 yılında Meram Tıp Fakültesinde görev yapan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Erkan Üstün tarafından burnundan beynine girilerek ameliyat edilen hasta sağlığına kavuştu. Genç kadının daha sonraki dönemde beynindeki tümörde yeniden büyüme görülünce bu kez Özel Konya Hospital'de bulunan aynı doktor Prof. Dr. Üstün'e geldi. Kadının yapılan tetkiklerinin ardından yeniden ameliyat olmasına karar verildi. Beş yıl önce burnundan yapılan ameliyatla tümörü alınan kadının bu kez sol kaşının üzerinden beynine girilerek büyüyen tümörün alınmasıyla yeniden sağlık buldu.
Ameliyat hakkında bilgi veren Özel Konya Hospital Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşiruji) Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Erkan Üstün, çok az merkezde uygulanan bir yöntemle operasyonun gerçekleştiğini söyledi. 
Üstün, son iki senedir tümörde yeniden büyüme gördüklerini belirterek "Burundan girmek, tümörün yerleşim yeri nedeniyle daha yukarıda olduğu için uygun değildi. Öyle olunca bu sefer sol kaş üzerinden girdik. Bu sol kaş üzerinden girişim yolu, çok az merkezde uygulanan bir yöntem. Konya'da da bildiğim kadarıyla benden başka uygulayan yok. Bu şekilde tümörü çıkarttık. Hastanın ameliyat sonrası kan değerleri normale geldi. Kontrol filminde herhangi bir tümör görüntüsü yok" dedi.
KAŞ ÜSTÜNDEN AMELİYAT 
Eskiden hastanın saçlarının tıraş edilip kafatası açılarak ameliyat edildiğini ancak kaş üstünden yapılan ameliyatın o yönteme göre kozmetik açıdan daha iyi ve kolay bir yöntem olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Üstün, şöyle konuştu: "Bu yöntemde saçların kesilmesine gerek kalmıyor. Daha ufak bir kesikle girildiği için o kesiğin büyüklüğüne ait bir takım komplikasyonlarında yine önüne geçilmiş oluyor. Sadece beyin tümörlerinde değil birtakım damarsal anomalilerinde özellikle anomizma dediğimiz balonlaşma da yine aynı yaklaşım yöntemine uygulanabilir. Hasta açısından daha kolay olan ve iyileşme sürecinde de daha kozmetik bir görüntü sağlayan yöntem. Ameliyat sonrası komplikasyonları daha ufak bir kesiği olduğu için daha az olan bir yöntem."
Ameliyat edilen hasta Saliha Azman ise, "Yakınlarım beni başka yere yönlendirmek, Ankara'ya göndermek istedi. Ben başka bir doktor istemedim. Sadece Erkan hocama güvenebileceğimi söyledim. Tekrar Erkan hocama ameliyat oldum ve memnunum. Türkiye'de değil dünyada tek doktor olduğunu söyleyebilirim. Birinci ameliyatta çok korkmuştum ama doktoruma güvendiğim için ikinci ameliyattan hiç korkmadım" diye konuştu.

İHA

Editör: TE Bilişim