İslam alemi için önemli bir ibadet olan Kurban Bayramı, tüm İslam aleminde olduğu gibi Konya’da da güzel bir şekilde idrak edildi. Kurban Bayramı’na güzel bir şekilde hazırlanan Konya, her yıl olduğu gibi bu yıl da gelenek ve göreneklere uygun olarak bayramı geçirmesini bildi. Özellikle Kurban Bayramı’nda tatilin 9 güne çıkartılmaması, Bayramın güzelliklerinin daha iyi bir şekilde yaşanmasına vesile oldu. Bayram tatilinin 9 gün olmaması nedeniyle vatandaşlar tatile çıkmak yerine, sıla-ı rahim yaptılar, akrabaları ile kucaklaştılar, kurban ibadetinin gereğini yerine getirdiler. 

AİLE VE AKRABALIK BAĞLARI GÜÇLENDİ 

İslam aleminde büyük bir önemi olan Kurban Bayramı, idrak edildi. Kurban Bayramı’nın ilk günü Bayram namazıyla başlayan bayram, 4 gün sürdü. Çoluk-çocuk, genç yaşlı demeden tüm vatandaşlar bayram namazını kılmak için bayramın ilk günü camileri doldurdu. Bayram namazından sonra vatandaşları kurban kesme telaşı sardı. Kurban kesen vatandaşlar, yollarda ve kurbanlık kesimi yapılan besi çiftliklerinde büyük yoğunluğa neden oldu. 

SILA-I RAHİM YAPTILAR

Hem güzel bir ibadet hem de kucaklaşma vesilesi olan Kurban Bayramı, bu anlamda en iyi şekilde değerlendirilmeye çalışıldı. Bayram tatilinin 9 güne çıkarılmaması, gelenekler açısından bazı avantajları beraberinde getirdi. Vatandaşlar tatil süresinin kısa olması nedeniyle deniz tatili yapmak yerine, bayram geleneğine uygun bir bayram geçirmeyi tercih ettiler. Böylece Konya dışında olanlar Konya’ya, ailesi Konya dışında olanlar ise ailelerinin yanına giderek hem sıla-ı rahim yaptılar hem de aileleriyle hasret giderdiler. Bu anlamda hafta sonu itibariyle yollara düşen vatandaşlar, şehirlerarası yollarda da yoğunluğa neden oldu. 

GÖNÜLLER HOŞ EDİLDİ

Bayramların güzel gelenekleri Kurban Bayramı’nda da yaşatıldı. Küçüklerin büyükleri ziyaretiyle gerçekleşen kucaklaşmayla, aile bağları güçlendi, dargınlar barıştı. Küçükler büyüklerin ellerini öperek saygı gösterdi, küçükler ise büyükler tarafından çeşitli hediyelerle sevindirildi. Bayram geleneklerinden olan “Bayram harçlığı” ile çocukların bayram sevinci bir kat daha arttı. 

MEVLÜT EGİN

Editör: TE Bilişim