CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, Suriye'de savaş suçu belgelerine ilişkin, "İşkence bir insanlık suçudur. Nerede olursa olsun, Guantanamo'da uygulanan da insanlık suçudur, Suriye'de uygulanan da insanlık suçudur. İşkenceyi hiçbir kılıf altında hoşgörüyle karşılamamız mümkün değildir. İşkenceyi kim yapıyorsa bedelini ödemelidir. İşkence noktasında netiz, işkence bir utançtır" dedi. Toprak, partisinin İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla Konya'da düzenlenecek "İş Dünyası Diyalog ve Dayanışma Birimi (İDDB)" etkinliği öncesi, hazırlık çalışmalarını yaptıklarını söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun 23 Ocak'ta iş adamlarıyla bir araya geleceğini belirten Toprak, "Konya'daki iş insanlarıyla fikir alış verişinde bulunacağız. Konya sanayicisi ve esnafını, çiftçisini ziyaret edeceğiz" diye konuştu.

Hükümetin dış politikada hatalı yönetim sergilediğini, bunun Türkiye'yi komşularıyla sorunlu ülke haline getirdiğini savunan Toprak, şöyle konuştu: "Komşularımızla iyi ilişkiler içinde olmalıyız. Ticaretimizi büyütmeliyiz. Evet, Suriye'de insan hakları sorunu vardır. Suriye ile Esed rejimini benimsemiyoruz. Esed rejimi, kendi ülkesine sıkıntılar yaratan bir rejim olabilir. Ama bizim onların iç işlerine müdahale etme hakkımızın olmaması lazım. Sudan Devlet Başkanını kalkıp burada ağırlıyoruz. Sudan'da da insan hakları sorunu var. El Beşir de kendi ülkesinde 300 bine yakın insanın ölümünden sorumlu... Ama biz ona kalkıp da 'iç işlerine müdahale edelim' demiyorsak, Suriye'ye de dememeliyiz. Biz, sonuçta kendi ülkemizin çıkarlarına bakarız. O ülkede insan hakları sorunu varsa; Birleşmiş Milletler'e taşıyıp, oraya yaptırım uygulamalıyız. Biz bunu yapmadık, o ülkenin iç işlerine müdahale ettik."

Toprak, gazetecilerin, Suriye'de savaş suçu belgelerine ilişkin sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"İşkence bir insanlık suçudur. Nerede olursa olsun, Guantanamo'da uygulanan da insanlık suçudur, Suriye'de uygulanan da insanlık suçudur. İşkenceyi hiçbir kılıf altında hoşgörüyle karşılamamız mümkün değildir. İşkenceyi kim yapıyorsa bedelini ödemelidir. İşkence noktasında netiz, işkence bir utançtır. Diktatörlerin ve kötü rejimlerin uyguladığı bir rejimdir, sistemdir. Onu kesinlikle reddediyoruz."

"BAŞÖRTÜLÜ BELEDİYE BAŞKAN ADAYINA SICAK BAKIYORUZ"

Başörtülü belediye başkan adaylığı konusundaki bir soruya ise Toprak, "Biz başörtülü belediye başkan adayına sıcak bakıyoruz. Afyonkarahisar'da başörtülü belediye başkan adayımız var. Meclis'te birçok başörtülü arkadaşımız var. Başörtülü kardeşlerimizin başımızın üstünde her zaman yeri var. Şu anda da birçok yerde başörtülü kardeşlerimiz, yönetimlerimizde, il ve ilçe yönetiminde var. Biz kutsal dinimizi kendi siyasi çıkarlarımıza alet etmek istemiyoruz" cevabını verdi.

AA

Editör: TE Bilişim