Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda (SMMMO) seçim heyecanı yaşandı. Konya SMMMO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen 23. Olağan (Seçimli) Genel Kurul Toplantısı’yla seçime giden Konya SMMMO, 3 yıl görev yapacak yeni başkanını seçti. Yapılan Genel Kurul Toplantısı’na Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Esin Kara, Vali Yardımcısı Mehmet Aydın, TÜRMOB Genel Başkanı Masis Yontan, İyi Parti İl Başkanı Gökhan Tozoğlu, MHP Karatay İlçe Başkanı Remzi Karaarslan, Konya Sakatlar Derneği Başkanı Ahmet Mıhçı, oda üyeleri ve davetliler katıldı. 

KOALİSYONLA BELİRLENECEK 

5 adayın olduğu ve renkli bir seçim sürecinin yaşandığı Konya SMMMO’da alınan sonuca göre başkan belirlenemedi. Toplam 2 bin 411 delegenin bulunduğu seçimlerde bin 793 oy kullanıldı. Çarşaf listeyle gidilen seçimlerde Meslekte Birlik Grubu Başkan Adayı Seyit Faruk Özselek 565 oy, Meslekte Gelişim Grubu Başkan Adayı Abdil Erdal 530 oy, Meslekte Değişim Grubu Başkan Adayı Celal Emiroğlu 333 oy, Meslekte Dayanışma Grubu Adayı İbrahim Paparacı 212 oy ve Meslekte İlke Grubu Başkan Adayı İbrahim Pekperdahcı 132 oy aldı. Alınan oylara göre Yönetim Kuruluna; Seyit Faruk Özselek’in listesinden 3, Abdil Erdal’ın listesinden 2, İbrahim Paparacı’nın listesinden 1, Celal Emiroğlu’nun listesinden 1 kişi yönetime girdi. Ancak başkan seçilebilmesi için Adaylardan birinin listesinden en az 4 ismi yönetim kuruluna çıkarması gerekiyordu. Buna göre yeterli çoğunluk sağlanamadığı için Başkan seçilemedi. Başkan seçilebilmesi için adayların birleşerek yeterli çoğunluğun sağlanması gerekiyor. Önümüzdeki birkaç gün içinde adayların yapacağı görüşmeler neticesinde gerekli birleşmenin sağlanarak başkanın seçilmesi bekleniyor. 

STK’LARIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİLER 

23. Olağan Genel Kurul Toplantısı, Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Adayların ortak teklifiyle Divan Kurulu Başkanlığı’na TÜRMOB Yönetim Kurulu Üyesi Yeminli Mali Müşavir Eray Mercan seçilirken Divan Üyeliklerine ise; SMMM Nevbahar Çolak Tosun, SMMM Mustafa Sırrı Demirel, SMMM Ömer Doğdu, SMMM Yasemin Çağman ve SMMM Yusuf Güden seçildi. Divan Kurulu’nun oluşturulmasının ardından konuşmalara geçildi. Vali Yardımcısı Mehmet Aydın, yaptığı konuşmada, STK’ların önemine dikkat çekti. Aydın, “Birey devlete ulaşmada bazen güçlük çekebilir. Bunun için biraz büyümek lazım. Meslek gurupları olabilir, hemşehri gurupları olabilir. Sivil toplum olacak kendilerini kabul ettirecekler. Demokrasilerde olmazsa olmaz siyasi partiler ve STK’lardır. Sorunlarımızın tespiti ve çözüm üretilmesi eğer STK’lar olmazsa sorun olur. Burada ortak sorunları ortaya koyup, devletle ilişkimizi bu anlamda sağlayacağız. Türkiye’deki en önemli konulardan biri bu STK’lara sahip çıkılamaması. Bu anlamda bireyler olarak STK’lara üye olup sahip çıkmamız gerekiyor. Genel Kurul’un hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

MHP Konya Milletvekili Esin Kara, kendisinin de Konya SMMMO üyesi olduğunu hatırlattı. Mesleğin sorunlarını iyi bildiğini ve bu sorunların çözümü noktasında TBMM’de çaba sarf ettiğini dile getiren Kara, şunları söyledi, “Milletvekili olduğum ilk gün mesleğim adına ne yapabilirim diye düşündüm. Çünkü 18 yıldır bu mesleğin içindeyim. Bu sıkıntıları sizlerle ben de yaşıyorum. İlk olarak araştırma önergesi verdim ve Türkiye’nin her yerinden sorunlarla ilgili bilgiler geldi. Ben mesleğimle ilgili sorunları dile getirmeye ve meslektaşlarımın sesi olmaya yemin ettim ve bu konuda elimden geleni yapacağım. Mesleğimizle ilgili bazı sorunları maddeler halinde Değerli Milletvekilimiz Mustafa Kalaycı’nın önderliğinde gelecek haftaki Plan Bütçe Komisyonu’nda gündeme getireceğiz. İnşallah mesleğimiz adına hayırlı gelişmeler olacak.” İyi Parti Konya İl Başkanı Gökhan Tozoğlu ise, hem avukatların hem de serbest muhasebeci mali müşavirlerin toplumun çok önemli bir kısmını ifade ettiğini söyledi. “Bu meslek gurupları aynı zamanda bir kanaat önderleri, STK’larda güvenilen ve yetki teslim edilen insanlardır” diyen Tozoğlu, “Benim bir tavsiyem var; Devleti idare edenler her zaman birbiriyle kavga eden iki gurubun varlığıyla memnun olurlar. O yüzden avukatlar ve mali müşavirler birbirleriyle kavga etmekten vazgeçmeliler. Güç birliği yapmak lazım, sorunları birlikte çözmek lazım” şeklinde konuştu. 

BAŞARDIK YİNE BAŞARACAĞIZ 

Konya SMMMO Başkanı ve Meslekte Birlik Grubu Başkan Adayı Seyit Faruk Özselek yaptığı konuşmada, 3 yıllık başkanlık sürecindeki faaliyetler hakkında bilgi verdi. “Üstesinden gelinemeyecek sorunlar gündeme alınmazlar. Biz bugün burada hangi konuyu gündeme alıyorsak, her birinin üstesinden gelecek gücümüz ve azmimiz vardır” diyen Özselek, yeni bir gelecek ve yeni hedefler için yola çıktıklarını vurguladı. Hedeflerinin her zaman mesleklerini ve meslektaşlarını büyüyen ve gelişen bir yapıda tutmak olduğunun altını çizen Özselek, şunları söyledi, “Görevde olduğumuz süre içerisinde sosyal faaliyetlere, mesleki gelişime ve eğitimlere, kamu kurum ve kuruluşlarıyla olan ilişkilerimize her zaman önem verilmiştir. Bir çok kurum ve kuruluşla istişareler yapılmıştır.  Bu durum odamızın konumunu güçlendirmiş ve sorun çözen pozisyona taşımıştır. Özellikle iş dünyasında en çok danışılan kişi olarak mali müşavirler en önde gelmektedir.  Biz birlikte başardık yine başaracağız. Yaptığımız faaliyetleri hep birlikte yaptık. Bu faaliyetlerin hepsinde değerli üyelerimizin desteğini gayretini ve heyecanını gördük. Bunlar bizim enerjimiz oldu. Bu sayede hep daha iyi işler için kendimizde güç sizde ise o mutluluğu gördük. İstişare ve meşveretten ödün vermedik. 2016 yılından bugüne kadar yaptığımız başlıca faaliyetlere gelince; tüm çalışmalarımızla mesleğimizde yaşanan değişimlere ve gelişmelere ışık tutmayı amaçladık. 

HUZUR, GÜVEN VE MUTLULUK İÇİN YOLA ÇIKTIK 

3 yıldır oda başkanı olarak görev yaptığını hatırlatan Başkan Özselek, nezih bir topluluğun oluşturduğu bir odada görev yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

“Bu süreci birlikte yaşayacağız, hep birlikte en doğru kararı vereceğiz” diyen Başkan Özselek, üyelerden yeni dönem için destek istedi. Özselek konuşmasında şunları söyledi, “Bizden sadece üyelerimiz değil tüm Türkiye yeni bir vizyon istiyor.  Bunun bilincindeyiz. Bu sizin ellerinizde şekillenecek. Unutmayalım ki, büyük işler ve önemli atılımlar, ancak birlikte çalışma ile ortak duygu ve düşüncelerle elde edilebilir. Burada gördüğümüz gibi bizim en büyük gücümüz ve zenginliğimiz bu birlikteliğimizdir. 

Bu nedenle en büyük isteğimiz mesleğimiz ve meslektaşlarımızın anlaşılabilmesi, verdiği emeklerin karşılığını hem maddi hem de saygınlık şeklinde görebilmesidir.

Sizinle üç yıl boyunca hep çalıştık, ürettik yeni fikirlere odamızı büyüttük. Bugün yeni bir seçimle huzurlarınızdayız. Unutmayalım ki yeni bir seçim, yeni bir gelecek ve yeni bir anlayış demektir. Biliniz ki hepimizin kazanacağı bir senaryo var. Biz bu senaryoyu yazmaya talibiz. Eğer bizleri yetkili kılarsanız birlikte kazanan ve başarılı bir oda olarak fark oluşturacağız. Kaybeden yok kazanan Konya Serbest Mali Müşavirler Odası’dır. Kaybedenin olmayacağı bir başkanlık anlayışını, meslekte birlik ruhunu yaşatarak sürdüreceğiz. Sadece Konya’da değil tüm Türkiye’de fark oluşturan bir oda olduk. Bunu tüm TURMOB bünyesindeki odalara örnek olacak seviyeye getireceğiz. Konya mali müşavirler oda üyesi olmanın haklı gururunu ve onurunu yaşayacaksınız. Biz huzur, güven ve mutluluk için yola çıktık.”

ORTAK SORUNLARI ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ 

Meslekte İlke Grubu Başkan Adayı İbrahim Pekperdahcı, seçim süreci boyunca üyelerini gezerek hedeflerini anlattıklarını söyledi. Kendilerini anlatırken, üyelerin de istek ve şikayetlerini not aldıklarını dile getiren Pekperhancı, “Mesleğimizin önemi çok daha değerli hale geldi. Mesleğimizdeki bu değer ve kıymeti daha da artırmak görevimiz. Hepimizin aşina olduğu ortak sorunlar üzerine çözüm önerilerimizle gideceğimizden asla şüpheniz olmasın. 2 bin 500 civarında üyesi olan Konya odamızın Türkiye genelindeki meslek camiası içinde bulunduğu etkinliğinin artırılması, dirsek temaslarının daha etkili olmasının aşılması zor gibi görülen ortak sorunların giderilmesi adına çözüme ulaşmada çok daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu çalışmaları gençliğimizin verdiği enerji, çok kıymetli büyüklerimizin tecrübeleri ile birleştirip bir sinerjiye çevirmek istiyoruz. Sen ben yok biz varız diyerek birlik ve beraberlik sağlayarak sorunların aşılabileceğini dile getirdik” dedi. 

SAMİMİ OLALIM

Meslekte Değişim Grubu Başkan Adayı Celal Emiroğlu da, meslek temsilcilerin birçok isteği olduğuna değindi. Bunlardan birkaçını anlatan ve bu istekleri yerine getirmeyi vaat ettiklerini belirten Emiroğlu şunları kaydetti, “İlçelere de gittim, 4-5 kere gittim. Arkadaşlar şunu istiyor: Atama ile değil seçimle gelen temsilci istiyoruz diyorlar. Temsilcilik seçimle gelmesi gerekir. Samimi olalım, samimi olmazsak bu mesleğin itibarını düşürürüz. Seçimden seçime, aidattan aidata aranan bir meslek üyesi olmak istemiyoruz. Seçimler yokken de halimizin hatırımızın sorulmasını istiyoruz. Gereken yapılacaktır, yapılmalıdır. Herkese her zaman gidilecek, gidilmek zorunda. Biz birlikte çalışacağız, bu koltuğu oturarak değil gezerek dolduracağız. Yapılan eğitimleri ilçelere de götüreceğiz. Biz ciddi araştırma yaparak, etüt ederek projeler sunmaya çalışıyoruz. Projelerin sanal değil ayağı yere basan projeler olması gerekiyor. Bu yönetim kuruluna bir bayan arkadaşı getireceğiz. Krediyle yönetilen bir oda istemiyoruz.”

ETKİN TEMSİL İSTİYORUZ 

Meslekte Dayanışma Grubu Adayı İbrahim Paparacı, TÜMOB’daki temsil sorunlarına ve meslek yasasındaki sıkıntılara dikkat çekti. Bu konuların düzeltilmesi için gayret göstereceklerinin altını çizen Paparacı, şunları söyledi, “30 sene önce meslek yasasımızın içine konulanlar sadece 2007 yılında birkaç revize ile günümüze geldi. Artık 3568 sayılı yasa serbest muhasebeci mali müşavirlere yetmemekte. Ama baştan yazılır ama ciddi dokunuşlar olur bu yasanın revize edilmesi şart. 3 aydır sahalardayız. Bize gelen soru şu: Türkiye’de kaç tane serbest muhasebeci mali müşavir var? 100 bin 105 bin. Kaç tane yeminli mali müşavir var? 4 bin 800. Tezat burada başlıyor. TÜRMOB çatısının 5 tane yeminli mali müşavir ve 4 tane serbest muhasebeci mali müşavirden oluşması bizim için bir eksidir. 108 bin serbest muhasebeci mali müşavir tahminen 1700 civarı delegasyon sağlayacak, 4 bin 800 yeminli mali müşavir tahminen 90 tane delegasyon sağlayacak. Burada bir tezat var. 1700 delegasyon ile neden oradaki temsilcilerimi seçemiyorum neden TÜRMOB çatısında bir serbest muhasebeci mali müşavir oturmuyor? Bunu sorgulamamız lazım. Konya Mali Müşavirler Odası Türkiye genelinde 6. Büyük oda. Konya 30 senedir 2 defa TÜMOB nezdinde temsil edilmiş. Peki 3.’sünü ne zaman yapacağız? Konya odamız ne zaman değerlendirilecek? Biz meslek yasamızın serbest muhasebeci mali müşavirlerin de etkin bir şekilde temsil edilir hale getirilmesini istiyoruz. Haksız rekabet ve tahsilat sorunu var. Büro standartları projesini uygulamaya geçirmeliyiz. Mali tatil sorunu çözülmeli.”

MESLEĞİMİZİ BAŞARIYA ULAŞTIRMAK İSTİYORUZ 

Meslekte Gelişim Grubu Başkan Adayı Abdil Erdal da, Konya SMMMO’nun büyük bir aile olduğunu dile getirdi. “Bir taraftan ülkemize ekonomik anlamda katkı sunarken diğer taraftan milletimize hizmet vermekteyiz” diyen Erdal, mesleki zorluklara dikkat çekerek şunları söyledi, “Mesleğimizin gereği olan hizmeti yerine getirirken birçok zorluklarla karşı karşıya kalıyoruz. Angarya olarak tabir ettiğimiz birçok iş yüküne maruz kalıyoruz. İsteğimiz meslektaşlarımızın gereksiz iş yükünden kurtularak, daha huzurlu ve rahat bir şekilde mesleklerini icra edebilmeleridir. Mesleğimize, meslektaşlarımıza ve odamıza en üst seviyede katkı sağlamak, hizmet etmek ve gelişim kazandırmak için yola çıktık. Hep birlikte odamızı ve mesleğimizi başarıya ulaştırmak istiyoruz. Yaşadığımız zorlukları gidermek için yola çıktık. Eğer göreve gelirsek, bizlere vermiş olduğunuz güçle yola devam edeceğiz.”

YARIŞA GİREN 5 ADAYIN LİSTESİ ŞU ŞEKİLDE OLUŞTU 

MESLEKTE İLKE GRUBU 

ASİL ÜYELER

İbrahim Pekperdahcı

Hasan Ak

Halil Akkurt

Tevfik Mağverdeler

Mehmet Celal Yıldız

Mustafa Bakır

Celi Erbay

YEDEK

Ali Ateş

İbrahim Önder Özlük

Hakan Doğan

Ali Turan

Mert Ünal

MESLEKTE DEĞİŞİM GRUBU 

ASİL ÜYELER

Celal Emiroğlu (Başkan Adayı)

Yasemin Çağman 

Ali Dursun

Mehmet Demirayak

Seyit Özeser

Mehmet Çalıkoğlu

Orhan Balıkçı

YEDEK ÜYELER

Mustafa Tekdere

Şerife Karaöz

Cemal Koyuncu

Fazilet Kara

Selim Ergül

Veli Drdinç

Hacı Osman Türkmen 

MESLEKTE DAYANIŞMA GURUBU YÖNETİM KURULU

ASİL ÜYELER 

İbrahim Paparacı (Başkan Adayı)

Mehmet Kara

Zeynel Serhat Oktan

Ali Durmaz

Yusuf Palabıyık

Selim Bizder

Halil Öztok

YEDEK ÜYELER

Mustafa Orhan

Ahmet Önder

Vehbi Eryiğit

Ragıp Büyükgıcık 

Mehmet Yüzer

Yılmaz Akbaş

Yunus Kirvat

MESLEKTE BİRLİK GRUBU 

ASİL ÜYELER 

Seyit Faruk Özselek (Başkan Adayı)

Hasan Bademli

Ali Fahri Aras

İclal Güliz Arıkoğlu

Süleyman Erçik

Ekrem Çelikli 

Hüseyin Ervural

YEDEK ÜYELER

Fatih Sallı

Abdüllatif Ünlüzeybek

Abdullah Akkoyun

Hüseyin Demirbağ

Toygun Edip Varol

Fatih Eravcı

Hasan Kanarya 

MESLEKTE GELİŞİM GRUBU

ASİL ÜYELER

Abdil Erdal (Başkan Adayı)

Abdülkadir Çetin

Halil Bucakçı

Nuh Görkaya

Müjgan Büyük

Muammer Şener

Ahmet Aybey

YEDEK ÜYELER

Harun Arıbaş

Ali Ünal

Fatih Celik

Hasan Şafakçılar

Özgür Tunç

Ahmet Yiğit

Hülya Yıldırımer 

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim