Eğitim ve Bilim İşgörenleri (Eğitim-İş) Sendikası Konya Şubesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısı ile düzenlenen programda biraraya geldi.Programa İki Dönem Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanlığı yapan Veli Demir, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ali Taştan, Eğitim-İş Sendikası Genel Merkez Yöneticisi Hüseyin Kara, Eğitim-İş Sendikası Çorum Şube Başkanı İlhan Yaşar, Eğitim-İş Sendikası Konya Şube Başkanı Özgür Genç, Eğitim-İş Sendikası üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Eğitim-İş Sendikası Konya Şube Başkanı Özgür Genç, 8 art Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün önemine değinerek, 8 Mart2ın simgesel anlamda önemli bir gün olduğunu söyledi. 8 Mart’ın ortaya çıktığı 1857’den bugüne kadar kadınlara yönelik olumsuzlukların artarak devam ettiğine dikkat çeken Genç, “Yıllar geçmesine rağmen bugün hala çocuk gelinlerin, kadın cinayetlerinin, kadına şiddetin yok olmadığı bir dünyada yaşıyoruz. Ülkemizde de ne yazık ki bugün gündemde olan çocuk istismarı, kız çocuklarının eğitim sisteminden uzaklaştırılmış olması verdiğimiz mücadelenin çok daha önemli olduğunu gösteriyor. Türkiye dünyadaki ülkeler arasında kadınlara tanınan fırsat eşitliği konusunda çok kötü sıralarda yer alıyor. Mustafa Kemal’in yıllar önce seçme ve seçilme hakkını verdiği kadınlarımız TBMM’de yüzde 14 oranında temsil ediliyor, bin 300 belediyeden sadece 40 tanesi kadın belediye başkanı. Sadece 2017 yılında 290 kadının öldürüldüğü, 417 kadının yaralandığı, 101 kadına tecavüz edildiği bir Türkiye’de yaşıyoruz. Bu tablo her geçen gün ağırlaşırken ne yazık ki hukuk sistemimizde, kravat taktığı için iyi hal indirimi alan sanıkların olduğunu biliyoruz. Biz kadınlara yönelik baskının biran önce bitmesini istiyoruz. Kadın her alanda erkekle eşit olmalı. Kadın cinayetlerinin, çocuk yaştaki evliliklerin, çocuk istismarının yok olması için mücadele edeceğiz. Üyelerimizin yüzde 57’sini kadınların oluşturduğunu düşünürsek, Eğitim-İş olarak biz barışın kadınlarla geleceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘BİR ÇOK KADIN BİLİME ÖNCÜLÜK ETTİ’

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ali Taştan yaptığı konuşmada, Türk ve dünya tarihini örnek vererek, bilime ve sanata öncülük etmiş yüzlerce kadın görmek mümkün olduğun söyledi. Ardından kürsüye gelen Eğitim-İş Genel Merkez Yöneticisi Hüseyin Kara da, Türkiye’de bir çok sorunun baş gösterdiğini savundu. “Kadınlarımız gözbebeğimiz, hayatın yarısı, var olma nedenimiz. Ama yaşanılan sorunlara baktığımız zaman sorunların kadını erkeği yok” diyen Kara,şikayet etmek yerine çözüm odaklı çalışmak gerektiğini belirterek, “Çözüm üreteceğiz. Birlikte mücadeleyi güçlendireceğiz. İçinde bulunduğumuz durumdan kadınıyla erkeğiyle hep birlikte çıkacağız” diye konuştu. 

‘KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK GÖSTERMELİYİZ’

İki Dönem Eğitim-İş Genel Başkanlığı yapan Veli Demir de, “Ülkemizde çok sayıda kadın öldürülmektedir. O halde ne yapacağız? Biz buna kadın erkek sorunu olarak bakmıyoruz. Biz buna insan hakkı sorunu olarak bakıyoruz. Ama kadının bir dezavantajı var. Onlara pozitif ayrımcılık göstermeliyiz. Ama ülkemizde demokrasi gelecekse, dünyaya barış gelecekse, insan hakları gelecekse bu kadınla olacaktır. Kadının eli değmemişse bu topluma, dünyaya barışın gelmesi mümkün değildir” ifadelerini kullandı. Kadınlar adına söz alan Eğitim-İş Selçuklu İlçe yönetim Kurulu Üyesi Derya Şimşek de, “Dünyada kadın sayısının fazla olması önemli değil, gerçekten kendi haklarını verebildiğimiz eğitimli kadınlar yetiştirebiliyorsak bu daha önemlidir. Biz kadınlar sadece tek başımıza mücadele veremeyiz. Erkeklerimiz bize destek vermezse bu mücadele anlamsız olacaktır” şeklinde konuştu.  Konuşmaların ardından Eğitim-İş Sendikası yöneticileri hatıra fotoğrafı çektirdi. 

ABDULLAH AKİF SOLAK 

Editör: TE Bilişim