Bozkır Barajı tamamlandı ancak su altında kalacak bölgelerin kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Hadim Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 232 Adet Dosya Kamulaştırma İlanı yayımlandı. Yetkililer bölgede kamulaştırma çalışmalarının halen devam ettiğini belirterek hak sahiplerinin yeni yerlerine yerleşmesinin ardından Bozkır Barajı’nda su tutulmaya başlanacağını ifade etti. Hadim İlçesi Dedemli Mahallesi Muhtarı Yunis Özer şuana kadar yaklaşık olarak 420 kişinin hak sahibi olduğunu belirterek, Devlet Su İşleri Müdürlüğü tarafından yapılan, bölgelerin değer tespitlerinin devam ettiğini vurguladı. Verilen değerleri beğenmeyenlerin de tekrardan mahkemeye yoluyla işini çözdüğünü de dile getiren Özer, uzlaşma günlerinde vatandaşlar ile anlaşıldığını belirtti. 

BÖLGEDEKİ VATANDAŞLARIN YERLEŞİMİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Bozkır Barajının tamamlandığını dile getiren Devlet Su İşleri 4.Bölge Müdürü Birol Çınar, Dedemli bölgesinde ki vatandaşların yerleşimleri ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “Bozkır Barajı tamamlandı. Su tutmaya yönelik Dedemli Mahalle’sinin yeniden yerleşimi konusu var. Dedemli bölgesinin yeniden yerleşmesi ile ilgili çalışmalar Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından devam ediyor. Hak sahipleri için Meram Çarıklar da bir alan belirlendi. Dedemli’de ki vatandaşlarımız yeni yerlerine yerleştikten sonra Bozkır barajında su tutmaya başlayacağız. Bu konu ile ilgili çalışmalarda iki kurum bazında devam ediyor” 

YAKLAŞIK 420 KİŞİ HAK SAHİBİ OLDU

Hadim İlçesi Dedemli Mahallesi Muhtarı Yunis Özer Devlet Su İşleri tarafından bölgelerin değer tespitleri yapılarak, herkesin hakkının verildiğini söyledi. Şuana kadar yaklaşık 420 kişinin de hak sahibi olduğunu belirten Özer, “Bölgemizden özel bir kamulaştırma geçiyor. Devlet Su İşleri bölgenin değer tespitini yaptırıyor mahkeme kararı ile ücretlerini bankaya yatırıyorlar, vatandaşlarımız da kabul ediyor. Verilen değerleri beğenmeyenler de tekrardan mahkemeye veriyor ve bu yolla işini çözmüş oluyor. Devlet Su İşleri tarla içerisinde bulunan ürünleri belirleyip ve değer tespiti yaptıktan sonra vatandaşa uzlaşma günü veriyor. Uzlaşma gününde de vatandaşlar ile anlaşılıyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde vatandaşlara Çarıklar bölgesinden yerler veriliyor. Vatandaşların yüzde 60’ı Çarıklar bölgesini istedi. Yaklaşık 420 kişi de hak sahibi oldu. Devlet ayriyeten 18 tane işyeri, sosyal tesis, okul, sağlık ocağı gibi yerleri de yapacak” diye konuştu. 

HAK SAHİPLERİ İÇİN 8 MİLYON METREKARELİK ALAN AYRILDI

Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu ise bölgede kamulaştırmaların devam ettiğini dile getirerek, “Kamulaştırma ile ilgili 2016 yılında özel kanun çıktı. 438 kişi hak sahibi olarak Konya’da 8 milyon metrekare yer ayrımı yapıldı. 438 kişiye ev yapılacağı söylendi ve yapılmaya başlayacak. Devlet Su İşler Bölge Müdürlüğü tarafından da alandaki kamulaştırmalar devam ediyor. Kamulaştırmaların tamamı bitmedi ve bir kısmı mahkemede” dedi. 

HÜSEYİN MENEKŞE 

Editör: TE Bilişim