Konya Bağımlılıkla Mücadele İşbirliği ile yürütülen İçişleri Bakanlığı Dernekleri Dairesi Başkanlığınca desteklenen “ Kıştan Bahara Maddeden Hayata Dönüş” projesi kapsamında düzenlenen çalıştay Dedeman Otel’de gerçekleştirildi. Gerçekleştiren programa Konya Bağımlılıkla Mücadele Dernek Başkanı Mehmet Demirel,  Konya Minibüsçüler ve Umum Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Muharrem Karabacak, STK temcilsileri uzmanlar ve öğrenciler katıldı.

İNSANLARIMIZI BAĞIMLILIK İLE MÜCADELEDE EL ELE KURTARACAĞIZ 

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Konya Bağımlılıkla Mücadele Dernek Başkanı Mehmet Demirel, “ Konya Bağımlılıkla Mücadele Derneği oldukça yeni bir dernek. Derneğimizin temelleri Ekim ayında atıldı. Derneğimiz içerinde öğretmelerimiz, Okul müdürlerimiz,muhtarlarımız, doktor, imam, Öğretim görevlileri,psikologlarımız var. Derneğimizi oluştururken toplumdan her kesim insanı bir araya getirme mücadelesini verdik. Derneğimizin kurulmasının ardından proje hazırladık. Hazırladığımız bu projemize İçişleri Bakanlığı tarafından projemiz onaylanmış oldu. Yeni bir dernek olmamıza rağmen oldukça heyecanlıyız. Bizler bağımlılık ile mücadele eden insanlarımızı el ele kurtaracağız. Çalıştayımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi. 

TÜRKİYE SENTETİK UYUŞTURUCUYA BAĞLI EN FAZLA ÖLÜMLERİN YAŞANDIĞI ÜLKE 

Çalıştay’da konuşan Denetimli Serbestlik Uzmanı Durmuş Ali Sağlık, “Dünyadaki yetişkin nüfusun yüzde 5’i uyuşturucu kullanıyor. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da dünyada uyuşturucu yüzünden 207 bin insanın ölümü kayıtlara geçti. 182.5 milyon kullanıcıyla esrar dünyada en fazla kullanılan madde olarak belirtiliyor. Türkiye sentetik uyuşturucuya bağlı en fazla ölümlerin yaşandığı ülke.   Türkiye coğrafi olarak, üretim bölgeleri ile tüketim bölgelerinin arasında olup yasa dışı uyuşturucu ticareti açısından en önemli transit yol olarak adlandırılan “Balkan Rotası” üzerinde bulunmaktadır. Hem hedef hem de transit ülke olan Türkiye, Afganistan kaynaklı afyon ve türevleri, Avrupa kaynaklı psikotrop maddeler ve bunların üretiminde kullanılan kimyasal maddelerin trafiğinden etkilenmektedir. Konya’nın da konumu uyuşturucu ticareti transit noktalarındandır. Adana, Antalya, Ankara, İzmir, İstanbul bağlantı noktalarının Konya’dan geçmesi Konya’yı bu konuda risk altına sokmaktadır” dedi. 

UYUŞTURUCU, ÖNLEM ALINMADIĞI TAKDİRDE HIZLA YAYILABİLME ÖZELLİĞİ OLAN BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR 

Uyuşturucu, önlem alınmadığı takdirde hızla yayılabilme özelliği olan bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden  Sağlık, “ Ülkemizde uyuşturucu madde kullanım oranları Avrupa’daki ülkelerle kıyaslandığında düşüktür ancak ülkemizin dünya uyuşturucu ticaretinde hem hedef hem de transit ülke olması nedeni ile uyuşturucu, önlem alınmadığı takdirde hızla yayılabilme özelliği olan bir halk sağlığı sorunudur. Sadece riskli olarak sınıflandırılan grupların problemi değil tüm vatandaşları etkileyebilecek bir problemdir. İstatistiklerde madde kullanmaya başlama yaşının 15-24 yaş aralığında yüzde 74-80 aralığında olduğu gerçekliğinden hareketle; ülkemizin ve ilimizin genç nüfus sayısındaki yoğunluk madde kullanımının yaygınlaşması konusunda risk altında olduğumuzu gösteren bir başka etkendir. Ülkemizde uyuşturucu ile mücadele kapsamında tedavi giderleri, 2014 yılında 34 milyon 354 bin 570 TL iken, 2016 yılında 53 milyon 935 bin 62 TL’ye; ilaç giderleri de 2014 yılında 16 milyon 777 bin 205 lira iken 2016 yılında 21 milyon 941 bin 54 liraya yükseldi. 2017’nin ilk 3 ayında ise 32 bin 290 hasta için 18 milyon 519 bin TL ilaç  tedavi harcaması yapıldı. Bir diğer ifadeyle Türkiye son 2,5 yılda  uyuşturucuyla mücadele kapsamında sadece ilaç ve tedavi masrafları  için 147 milyon 346 bin 531 TL” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından program masa çalışmaları ile devam etti. 

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim