2004 yılı itibariyle faaliyetine başlayan ve 141 branşta 176 bini aşan kursiyere verdiği eğitimle bir halk üniversitesi misyonu üstlenen Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) her yaştan kursiyere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Meram İlçesinde bulunan KOMEK Büyükaymanas Kurs Merkezi'nde Eğitici Annelik Kursu'na, annelerin ve genç kızların yanı sıra, babalar da yoğun ilgi gösteriyor.

ÇOCUĞUN GELİŞİMİNDEN BABA DA SORUMLU

KOMEK Büyükaymanas Kurs Merkezi'nde Eğitici Annelik Kursu Hocası olan İnci Kırıcı, vermiş oldukları eğitimin kapsamlı olduğunu ve çocuk eğitimiyle ilgili bütün konuları kapsadığını belirterek; "Kursumuz kendini çocuk bakımında geliştirmek isteyen bireylere bu konuda katkı sunan bir merkez. Verdiğimiz eğitim çocukla ilgili bütün konuları kapsıyor. Buna yönelik hazırladığımız programda aile planlaması, temel yaşam, bireyin gelişimi, temel ilk yardım,  çocuk ruh sağlığı, çocukla iletişim, insanlarla iletişim, çocuk hastalıkları ve önlemlerin yer aldığı eğitimleri teori ile pratiği birleştirerek kursiyerlerimize sunuyoruz" diyerek kursun çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Çocuk gelişiminde ve eğitiminde babanın da anne kadar sorumluluklarının bulunduğunu belirten Kırıcı; "Anne rolünün yanı sıra baba faktörü de çok önemli. Bu noktada kursumuza gelen erkek kursiyerlerimiz bu algıyı yıkıyor. Bayan kursiyerlerimiz de çocuk gelişimindeki ezberlerini bozarak, yeni yaklaşımlar kazanıyor ve doğru bildikleri yanlışları düzeltiyorlar" diyerek eğitici annelik kursunun çocuk gelişimine ayrı bir bakış açısı kazandırdığını aktardı.

POZİTİF YAKLAŞIMIMIZ ÇOCUKLARA YANSIYOR

Eğitici annelik kursuna bu dönem itibariyle başlayan 3 çocuk babası Mehmet Yıldız, Şubat ayından itibaren görmüş olduğu bir buçuk aylık eğitimin birçok faydasını gördüğünü ifade ederek; "Kursa yazılmamın sebebi var, bunlardan ilki, kendi evlatlarımı daha iyi yetiştirebilmek ve geleceğe daha iyi hazırlayabilmekti. Diğer bir sebep olarak da çalıştığım kurumda fayda sağlayacağını düşünmemdi. Şimdi değerlendirecek olursak çocuklarımla olan iletişimim değişti. Bendeki olumlu değişim onlara da aynı ölçüde yansıdı" diyerek çocuklarıyla daha sağlıklı iletişim kurduğunu söyledi. Sosyal Hizmetler Erkek Yetiştirme Yurdu'nda çalıştığını belirten Yıldız;  "Oradaki çocuklarla daha iyi iletişim kurabilmek, onları daha iyi anlayabilmek ve onların ihtiyacı olan ilgi ve hoşgörüyü yansıtabilmek için bu kursun bana çok şey kattığına inanıyorum. Onların sorunlarına daha farklı yaklaşıyor ve psikolojilerini anlayabiliyorum" diyerek eğitici annelik kursunun kazandırdığı pozitif yaklaşımın çocuklara da olumlu yansıdığını belirtti.

ÇOCUKLARIMIZA KARŞI KÖR NOKTALARIMIZ VARDI

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nde çalışan 2 çocuk babası Cemal Sütçü, Eğitici Annelik Kursu'ndan alacakları eğitimin büyük katkı sağlayacağını belirterek; "Çocuklarımızla kurduğumuz iletişimin daha sağlıklı yürümesi noktasında kursumuz büyük katkı sağlıyor. Her insanın çocuklara karşı kör noktası vardır. Bu kurs bizim kör noktalarımızı aydınlatıyor ve çocuklarımıza karşı net bakmamızı sağlıyor" dedi. Kursta aldıkları eğitimle doğru bilinen yanlışları görme ve düzeltme imkânlarının bulunduğunu söyleyen Sütçü; "Burada karşılaştığımız ortam çok iyi. Gelmeden önce çok sıkıcı geçer diye düşünüyordum. Ancak yapmış olduğumuz sosyal faaliyetler sayesinde güzel ve verimli vakit geçiriyoruz. Şuan çocuk psikolojisini çok iyi anlayabildiğime inanıyorum. Çocukların sıkıntı ve problemlerini görebiliyor ve çözüm üretebiliyorum. Evde hanımlar ne iş yapıyor oturuyor diye bir algı var erkeklerin genelinde. Bu kurs sayesinde eşlerimizi de anlamaya başladık. Hanımların evde karşılaştığı zorlukları ve üstlendikleri görevleri algılayabiliyoruz" diyerek eşinin yükünü hafifletmek için sorumluluk üstlendiğini aktardı.

Hocamızın yaklaşımı kursu sevdirdi

Kurstaki eğitimin çok kaliteli olduğunu ve hocaların yaklaşımı sayesinde kursta devamlı gelmeye çalıştığını belirten 2 çocuk babası İsa Koçak; "Hocamızın bizlere yaklaşımı çok iyi Kursa bu dönem başladım ve bende arkadaşlarım gibi Sosyal Hizmetler bünyesinde çalışıyorum. Arkadaşlarımın kursa kaydolduğunu duyunca bende yazılayım istedim. Kursun ve alacağım sertifikanın bana fayda sağlayacağını düşünüyorum" diye konuştu. 

BU KURSLA BİLİNÇ KAZANIYORUZ

Arkadaşlarımın tavsiyesi üzerine sosyal bir faaliyette bulunmak amacıyla Eğitici annelik kursuna yazılan 2 çocuk annesi Makbule Altınbaş; "Eşimin de desteğiyle, çocuklarımın eğitimini sağlamak ve daha iyi yetişmelerini sağlamak için bu kursta bilinç kazanmaya geldim. Burada aldığım eğitimi evimde çocuklarımla uyguluyorum" diyerek öğrendiği teorik eğitimi evde pratiğe döktüğünü ifade etti. Kursta öğretilen el işleri ve oyuncak yapımıyla çocuklarıyla daha güzel vakit geçirdiğini aktaran Altınbaş; "Evde çocuklarımla birlikte resim yapıyoruz ve oyun hamurlarıyla oyunlar oynuyoruz. KOMEK kurslarına gelmekle çok doğru bir karar vermişim. Evde boş oturmaktansa bilgimize bilgi katıyor, sosyal çevre ediniyoruz" diyerek kursların kişisel gelişimdeki önemini vurguladı.

BOŞ VAKİTLERİMİZE DEĞER KAZANDIRIYOR

Kurstaki müzik ve oyunun da içinde bulunduğu serbest zaman etkinlikleriyle sıkılmadan eğitim gördüklerini söyleyen 1 çocuk annesi Nihal Tülen; "Hocalarımız algı düzeyimizi çok iyi ayarlıyor. Sıkmadan ve yormadan ders anlatıyor. Çeşitli etkinliklerle dersi daha keyifli bir hale dönüştürüyor. Bizlere bu imkânı sağlayan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Bu kurs sayesinde çocuk psikolojisini anlamayı, çocukla çocuk olabilmeyi öğrendik. Buradan herkese boş vakitlerine değer kazandırabilecekleri bu tür kurslara yazılmalarını tavsiye ediyorum" diyerek aldığı eğitimden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

SEYFULLAH POLAT

Editör: TE Bilişim