Bağışçıların destekleri ile Ramazan Ayı süresince Lübnan kamplarına yardımları en hızlı şekilde ulaştırmaya çalıştıklarını dile getiren AYDER Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aras, “Lübnan kampları için yola çıkan ekibimizin ilk durağı; Ayn-El Helva kampıydı. Bu kampın çok gizemli bir hikayesi var. 1948, 1967 ve 1973 Arap-İsrail savaşları sonrası toplam 4,5 milyon Filistinli, mülteci durumuna düşerek evlerini ve yurtlarını terk etmek zorunda kaldı. Filistinli mültecilerin büyük çoğunluğu Ürdün, Suriye ve Lübnan'a yerleşti. Bunlardan bir tanesi de Ayn-El Helva kampı. Ayn-El Helva kampında 1 kilometre karelik alanda 100.000 Filistinli Müslüman yaşıyor. Duvarlarında İsrail askerleri tarafından öldürülen Filistinli gençlerin resimleri, Yaser Arafat'ın dev posterleri ve Filistin için mücadele çağrılarının yapıldığı pankartlar asılı. Burası Güney Lübnan'da, İsrail'in kuruluşundan sonra 50'li yıllardan itibaren Filistinli mültecilerin sığındığı Ayn El Helva kampı. Çoğu, Akko ve Hayfa kentlerinin çevresindeki köylerden geliyor.

Filistinliler, Güney Lübnan'daki en büyük mülteci kampı olan Ayn El Helva'da Kızılhaç'ın kurduğu çadırkentlerle on yıllardır yaşam mücadelesi veriyor. Bazılarının ebeveynleri, hatta nineleri ve dedeleri bile bu kampta yetişmiş ya da dünyaya gelmiş. Ayn El Helva aslında çoktandır, mülteci kampından ziyade küçük bir şehre dönüşmüş durumda. İki arabanın birbirine değmeden zorlukla geçebildiği ana caddesi hayli dar. Caddenin üzerini farklı renklerdeki sayısız elektrik kablosu sarmış. Dört tarafı duvar ve tel örgülerle çevrili olan bu kampa girişler ve çıkışlar Lübnan Askeri kontrolünde yapılıyor. Ayder olarak, bu kampta 273 yetim çocuğa yardımda bulunduk. Fakir ailelere yardımların yanı sıra, 500 kişilik iftar programı da yine Ayn-el Helva kampında gerçekleşti. 200 aileye gıda paketi gerçekleştirmenin mutluluğunu yine bu kampta yaşadık.

Irsal kampı da hani derler ya insanlığın tükendiği son noktalardan bir yer diye, işte Irsak-l kampı böyle bir noktada yer alıyor. Suriye sınırına 20 km uzaklıkta yer alan Irsal kampı, Suriye’nin başkenti Şam’a sadece 45 km uzaklıkta. Beyrut’tan kampa giderken neredeyse 10 kontrol noktasından geçiyorsunuz. Çöl sıcakları ile birlikte yazın çok sıcak olan bölgede, kışın ise dağların yüksekliği sebebiyle bir o kadar sert geçiyor. İnsanların iş yapabileceği ne bir ortam ne de bir fabrika bulunuyor bu bölgede. Yani insanların tek umudu var, o da birileri gelip elimizden tutacak mı beklentisi. AYDER olarak, Irsal kampında 500 kişiye iftar verdik. Mazlum çocuklarımızın bir günlük sevincine ortak olabilme adına onlarla oyun parkında güzel vakitler geçirdik. Ailelere nakdi yardımda bulunmanın yanı sıra 200 aileye de gıda paketi dağıtımını gerçekleştirdik.

Son olarak Reşadiye kampına yardımlarınızı ulaştırdık. Reşadiye kampı İsrail sınırına 3 km uzaklıkta bulunuyor. Reşadiye kampında 45 bin Filistinli Müslüman yaşıyor. Reşadiye kampında da 300 kişilik bir iftar buluşmasına ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadık. Nakdi yardımlarımız bu kampta da devam etti. 100 aileye gıda paketi yardımında bulunduk” ifadelerini kullandı. 

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim