Akınerdem yaptığı açıklamada, özellikle bu sezon Türkiye'nin büyük birbölümünde meydana gelen kuraklığın, birçok tarımsal üründe üretimi olumsuzetkilediğini ifade etti. Akınerdem, aspir eken üreticilerin bu kuraklıktanetkilenmediklerini belirterek, çok sayıda çiftçinin bu nedenle aspir üretimineyöneldiğini kaydetti.
Kuraklık nedeniyle, gelecek sezonda da aspir bitkisinin üretiminin artmasınıbeklediklerini anlatan Akınerdem, ülkede giderek artan yağ bitkileri üretimiihtiyacının da aspire olan ilgiyi artırdığını dile getirdi.
Akınerdem, yerel çeşitlerinin bol olması, üretiminin ucuz ve kolay yapılması,üreticiye yüksek gelir bırakması gibi özelliklerin aspir bitkisinin tercihedilmesinde önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.
2013 yılı aspir ekim alanı beklentilerinin 40 bin hektar olduğunu aktaranAkınerdem, ''2013 yılı aspir üretim hedefimiz 50 bin ton ki bunun en az 20 bintonu yağ demektir. Bu hedefe ulaşacağımızdan da eminiz. Çünkü aspir ekiminde buyıl çok büyük artış oldu. Bu yıl üreticilere tohum da yetiştiremiyoruz. Müthişbir talep var'' diye konuştu.
Aspir üretiminin özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu'da arttığına dikkati çekenAkınerdem, şunları kaydetti:
''Aspir aslında yazlık üretilen bir bitkidir. Yazlık ekimin mutlaka ilkbahardayapılması, verim ve kalite açısından oldukça önemlidir. Yazlık üretim içintohumun mart ayında toprakla buluşması ve tarla hazırlığının mutlaka sonbahardayapılması gerekir. Erken ekim yapmanın faydalarını ise sonbahar ve kışaylarındaki yağışların toprakta birikmesiyle açıklayabiliriz.''
AA


Editör: TE Bilişim