Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından Bayır Diamond Hotel & Convention Center’da ‘Ara Malı İthalatı ve Yerlileştirme Konulu’ panel düzenlendi. Düzenlenen panele Vali  Cüneyit Orhan Toprak, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Savaş Ülger, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Koordinasyon Dairesi  Başkanı Nuri Barış Tartıcı,TOBB Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, OSBÜK Başkanı ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Gökhan Alkan, Sanayi  ve Teknoloji Bakanlığı Genel Sanayi Hizmetleri Daire Başkanı Murat Sürekli ile çok sayıda sanayici ve işadamı ile davetli katıldı.

KONYA CİDDİ BİR SANAYİ ŞEHRİ 

Konuşmasına Konya’da üçüncü günü olduğunu ve iki önemli program ile başladığına dikkat çeken Vali Cüneyit Orhan Toprak, “Ülkemiz en ufak sıkıntıya düştüğü zaman dış güçler dediğimiz, bizim ilerlememizi istemeyen ülkelerin, mihrakların ne gibi tertipler içerisine girdiklerini, ne gibi baltalama faaliyetlerine girdiklerini yakın zamanda gördük. Cumhurbaşkanımızın direktifleri ile millileşme ve yerlileşme manasında herkes seferber oldu. Herkes üzerine düşen konu hakkında en iyisi yapma gayretinde olduğunu görüyorum. Ülke olarak. Konya çok ciddi bir sanayi şehri. Konya’da ara mallar dahil olmak üzere sanayi üretiminin çok yaygın olduğunu gördük. Ara malları ithalatımızın yüzde 70’ini oluşturuyor. Konyalı sanayicilerimiz tarafından 43 ürünün Konya’da yapılabileceği tespit edilmiş.  Sunuca dönük somut adımlarla ilerleniyor.  Bu panel ciddi anlamda milleşmenin, yerlileşmenin başlangıç adımı olur. Bundan sonra da sonuçlarını hep beraber görürüz” ifadelerini kullandı. 

ARA MALLARININ İTHALATININ AZALTILMASI HAYATİ ÖNEM TAŞIMAKTADIR

Ülkemizin ithalat yapısını incelediğimizde, ithalatın yaklaşık yüzde 70’lik kısmının ara malı ithalatı olduğunu görmekte olduğumuza dikkat çeken Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Savaş Ülger, “Ülkemizin ithalat yapısını incelediğimizde, ithalatın yaklaşık yüzde 70’lik kısmının ara malı ithalatı olduğunu görmekteyiz. TÜİK rakamlarına göre, 2000 yılında 36 milyar dolar olan ara malı ithalatı, 2017 sonunda 171 milyar dolara ulaşmıştır. Tabi bu artışa paralel olarak, ihracat rakamlarımız da sürekli bir artış içine girmiş ve 150 milyar dolar seviyesini geçmiştir. İhracattaki bu artışa rağmen, ithalatımızın daha fazla artması nedeniyle dış ticaret açığımız süreklilik arz eden bir durum haline gelmiştir. Bu noktada sürdürülebilir bir dış ticaret politikası gereği, ülkemizde üretilmesi mümkün olan ara mallarının ithalatının azaltılması hayati önem taşımaktadır. Burada meydana gelecek azalma hem dış ticaret açığını azaltacak hem de cari açığın düşmesini sağlayacaktır” dedi.

ARA MALLARIN BÖLGEMİZDE ÜRETİLMESİ DESTEKLENECEK 

Ajans olarak ithal ara malı üretiminin desteklenmesi sonuç odaklı programı kapsamında çalışmalar yürüttüklerine dikkat çeken Ülger, “Ajans olarak bizler de ithal ara malı üretiminin desteklenmesi sonuç odaklı programı kapsamında çalışmalar yürütüyoruz. ilk olarak bölgede konunun karar verici paydaşlarından oluşan yerlileştirme komisyonunu kurduk. Ardından hem komisyon kararıyla, hem de ajans kararıyla, bakanlığımızın ulusal düzeyde yaptığı çalışmayı bölgemize indirgeyerek, bu ürünlerden hangilerinin bölgemizde üretilebileceğini ve bu ürünlerin dışında da bölgemizde yerlileştirilmesi mümkün olan ürünlerin neler olabileceğini belirlemek için bir saha çalışması başlattık. Bu çalışma ile yerlileştirilmesi hedeflenen ürünleri tespit etmenin yanında, sanayimizde bu ürünleri üretme potansiyeline sahip şirketlerin de belirlenmesi amaçlanmaktadır.Bu tespitlerin yapılmasının ardından da 2019 yılında çıkılması planlanan mali destek programı ile ithal ara mallarının bölgemizde üretilmesi çalışmaları desteklenecektir. Bölgemizin üretim potansiyeline baktığımızda sadece bakanlığımızın belirlediği ithal ürün gruplarının değil, bu ürün gruplarının dışında kalan ve ithal kalemlerimizde yer alan ürünlerin de Konya ve Karaman sanayisinde üretilebileceğine inanıyoruz. Bu konuyu ülkemizin kendisine koymuş olduğu hedefler açısından son derece önemli gördüğümüzü ve bu noktada üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz” dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Koordinasyon Dairesi  Başkanı Nuri Barış Tartıcı, da, “Konya’da özellikle ithalat bağımlılığımızı, ihraç ettiğimiz ürünleri yada iç piyasaya sunduğumuz ürünlerdeki ithal ara malını azaltmaya yönelik toplantıda, Anadolu’nun en önemli sanayi ve üretim merkezlerinden olan Konya’da bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bizim çalışma konumuz genel müdürlük olarak yerel ekonomiler üzerine. Tabi bu ithalat bağımlılığını azaltma konusu ülke ekonomisi bakımından. Makroekonomi bakımından büyük öneme sahip. Eğer ticarette ithalat lehine açığınız var ise bunun finansmanı gerçekten bir ülke için hayati bir öneme sahip oluyor. Özellikle finanssal dar boğazlar yaşadığımız bu günlerde bunun önemini yakından yaşıyoruz. Sürdürebilir üretim yapısı aynı zamanda, sürdürebilir dış ticaret yapısını gerekli kılıyor.  Bizim bakış açımız ile yerel yönetimler bakımından baktığımız zaman resim biraz daha şekilleniyor aslında. Çünkü biz zemine ve üreticiye doğru daha fazla yakınlaşıyoruz. Makroekonomik düzeyinden. Çalışmamız Konya ve Konya sanayisi için hayırlı olsun” dedi. Konuşmaların ardından Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ moderatörlüğünde TOBB Başkan Yardımcısı ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, OSBÜK Başkanı ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Gökhan Alkan, Sanayi  ve Teknoloji Bakanlığı Genel Sanayi Hizmetleri Daire Başkanı Murat Sürekli tarafından katılımcılara bilgi verildi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim