Avrupa Birliği ve Kültürlerarası Diyalog Hibe Programı Müzeler Bileşeni kapsamında  Selçuk Üniversitesi’nin yürüttüğü ‘Anadolu Müzeleri Berlin’de Buluşuyor’ projesinin final toplantısı Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi

Projedeki amacın her iki ülkede inceleme yapılan müzelerin korunması, aydınlatılması, sterilizasyonu, depolanması ve tarihi eserlerin restorasyonu konusunda ortak bir eylem planı hazırlamak olduğu bildirildi. Toplantıya Konya Müze Müdürü Yusuf Benli, Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ersöz, Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Çalık, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhittin Tuş, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Koçak, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. 
 
PERGAMON VE KREUZBERG MÜZELERİ İNCELENDİ
1 yıl süren çalışma ile ilgili süreci anlatan Proje Sorumlusu Selçuk Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Deniz Yalçınkaya, “Almanya’daki Pergamon ve Kreuzberg Müzeleri, Konya ve çevresindeki müzeler, Afyonkarahisar ve Akşehir’deki müzeler de dahil olmak üzere bir çok müzede araştırmalar yapıldı. Projenin Konya’daki heyeti Almanya’da çeşitli incelemelerde bulundu, Almanya’daki proje yürütücüleri de Konya’da araştırmalar yaptılar ve ortak bulgular değerlendirildi. Projeyle ilgili Almanya’da ‘Anadolu Krallığı Sergisi’ açıldı ve 3 ay boyunca ziyaret edildi”  dedi. 
Almanya ve Türkiye’de yapılan çalışmaları anlatan Öğretim Görevlisi Deniz Yalçınkaya, “Müzeciliğin geliştirilmesi, fikirlerin paylaşılması ve yeniliklerin her iki taraf açısından da uygulanması anlamında çalışmalar yaptık. Projenin içerisinde profesyoneller, müze çalışanları, öğrenciler ve müzeseverler bilgilerini ve deneyimlerini iyi bir işbirliği platformunda birleştirdiler. Kültürlerarası ortaklığı geliştirmeye dayalı olan proje kapsamında tarih, sanat tarihi ve arkeoloji bölümü öğrencileriyle de bilgilendirme toplantıları düzenlendi.  Almanya müzelerindeki eserlerin koruma stratejileri, müze temizlik aşamaları ve eserlerin sergilenmesindeki bölümlendirmeye kadar çeşitli alanlarda incelemeler yapıldı.” dedi.
MÜZECİLİĞİN DETAYLARI TARTIŞILDI
Berlin’deki izlenimlerini anlatan Konya Müze Müdürü Yusuf Benli, “Berlin’deki müzelerde uzmanlar kendi branşlarında bilgi aktardı. Özellikle arşivciliğin detaylarını anlattılar. Müzelerin bölümlendirme aşamalarında dikkat edilen hususlar, değişik kategoriler, sosyal hayatlarını yansıtan değişik bölümler anlatıldı. Parçalanmış kalıntılarının nasıl aslına uygun restore edildiği ve restorasyon incelikleri toplantılarda tartışıldı. Müze içinin ve iç avluların aydınlatmasının nasıl yapıldığı, müze depolarının nasıl bölümlendirildiği, eserlerin depolarda nasıl korunduğu ve müze binasının temizliğinde dikkat edilecek hususlar konuşuldu. Her iki ülkenin müze yetkilileri bu bilgilerden yararlandılar” dedi.    Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Çalık ve Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Koçak’ın müzeler gezisindeki anılarının sunumundan sonra proje kapsamında çekilen müze ve bazı arkeolojik eserlerin fotoğrafları sergilendi.
HABER MERKEZİ
Editör: TE Bilişim