'Uluslararası İslam Sanatları Yarışması'nın bu yıl ikincisi düzenlenecek. Yarışma hakkında bilgi veren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türk – İslam Medeniyeti’ne büyük hizmetleri olan Konya’da hat, tezhip, minyatür ve çini gibi başlıca İslâm sanatlarının uluslararası mecrada daha iyi tanınmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi. Başkan Akyürek, “Konya, Anadolu rönesansının merkezidir” dedi. Toplam 240 bin lira ödüllü yarışmaya başvurular 28 Eylül 2018 Cuma akşamına kadar devam edecek. 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “2. Uluslararası İslam Sanatları Yarışması” ile ilgili basın toplantısı düzenledi. 

KONYA'NIN TÜRK-İSLAM MEDENİYETİ’NE BÜYÜK HİZMETLERİ OLMUŞTUR

Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya’nın özellikle 1200’lü yıllarda Türk-İslam Medeniyeti’ne büyük hizmetler verdiğini kaydetti. “Anadolu Rönesansı’nın merkezi Konya’dır” diyen Başkan Akyürek, şöyle devam etti: “Özellikle 1200’lü yıllarda muhteşem Türk şehri kabul edilen Konya, Türk-İslam Medeniyeti’ne büyük hizmetleri olmuştur. Bizler de şehrin yöneticileri, bu mirasın taşıyıcıları olarak sorumluluklarımızı yerine getirmek durumundayız. Türk – İslam Medeniyeti’nin önemli miraslarından biri de malumunuz Mevlevi kültürünün yaşatılması konusu ve Şeb-i Arus geleneğinin yaşatılması konusudur. 744. Şeb-i Arus Törenleri’nin, Hz. Mevlana’nın rahmeti rahmana kavuşmasının yıldönümünün de şehrimiz için, insanımız için hayırlı olmasını diliyorum.” 

YARIŞMA 2 YILDA BİR DÜZENLENECEK 

Konya’nın tarih boyunca İslâm kültürünün ve sanatının en önemli başkentlerinden biri olma misyonunu daima muhafaza etmiş bir şehir olduğunu vurgulayan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, günümüzde de Konya’nın hat, tezhip, minyatür, çini gibi sanatlarının en üst seviyede icra edildiği bir merkez konumunda olduğunu söyledi. “Konya’da uluslararası bir yarışmanın geleneksel hale gelerek devam ettirilmesi arzumuzdu” diyen Başkan Akyürek, Konya’yı hat, tezhip ve minyatür alanında gündem yapan “2. Uluslararası İslam Sanatları Yarışması”na Konya’nın çini sanatı bakımından tarihî bir öneme sahip olduğu için bu yıl yarışmaya çini sanatını da eklediklerini aktardı. Akyürek; “Konya’nın 2016 İslâm Dünyası Turizm Başkenti olması sebebiyle ilki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ‘Uluslararası İslâm Sanatları Yarışması’, 2 yılda bir olmak üzere düzenlenmeye devam edecektir. 2016 yılındaki yarışmaya gerek Türkiye’den gerekse diğer ülkelerden çok sayıda yarışmacı oldukça nitelikli eserlerle iştirak etmişti. Yoğun katılımlı bir ödül töreninin ardından, ödül alan eserler, Hz. Mevlâna’nın 743. Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında Mevlâna Kültür Merkezi’nde sergilenmiş ve büyük beğeni toplamıştı” şeklinde konuştu. 

YARIŞMA İLE BİR EKSİKLİK GİDERİLECEK 

Yüzyıllardır hat, tezhip, minyatür ve çini gibi sanat dallarının Konya’da en güzel şekilde uygulandığını ancak bu yarışmaya kadar Konya merkezli kapsamlı bir yarışma düzenlenmediğine vurgu yapan Başkan Akyürek, yarışma ile bir eksikliğin giderilmesi için önemli bir adım atıldığının altını çizdi. Yarışma ile söz konusu sanat dallarının aslına uygun bir şekilde tatbik edilmeye devam etmesi ve bu sanat dallarında eser verebilen sanatkârların teşvik edilmesinin hedeflendiğini söyleyen Başkan Akyürek, hat, tezhip, minyatür ve çini gibi başlıca İslâm sanatlarının uluslararası mecrada daha iyi tanınmasına katkıda bulunmanın da yarışmanın gayelerinden olduğunu dile getirdi. 

“DERECEYE GİREN ESERLER DÂİMÎ OLARAK SERGİLENECEK” 

Yarışma sonuçlandıktan sonra dereceye giren eserlerin önümüzdeki yıl 7 - 17 Aralık tarihleri arasındaki “Hazreti Mevlana’yı Anma Uluslararası Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri” kapsamında sergileneceğini de açıklayan Başkan Akyürek, birkaç yarışmadan sonra biriken eserlerin, uluslararası bir müzede daimî olarak sergileneceği müjdesini de verdi. 

YARIŞMA KATILIM ŞARTLARI VE ÖDÜLLER 

Yarışmada 4 branşta toplam 240 bin lira ödül verileceğini vurgulayan Başkan Akyürek, katılımın 28 Eylül 2018 Cuma günü mesai sonuna kadar devam edeceğini dile getirdi. 

Yarışmada hat sanatında “Celî Sülüs ve Sülüs” “Celî Divanî ve Divanî” hatları ile belirlenen ayetler yazılırken; tezhipte konu olarak zahriye sayfası, şekil serbest olarak belirlendi. Minyatürde geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Hz. Mevlâna Celâleddin Rûmî’nin Mesnevî’sinden Hikâyeler konu olacak. Çinide ise Türk-İslâm çini sanatının klasik teknikleriyle uygulanmış özgün eserler çalışılacak. 

Yarışma ile ilgili detaylı bilgiye ve şartnameye Türkçe, İngilizce, Arapça olarak konya.bel.tr/islamsanatlari sayfasından ulaşılabilecek. 

Yarışmanın jürisinde milletler arası camiada tanınan, alanlarında son derece deneyimli isimler bulunuyor. Ali Toy (Hat), Davut Bektaş (Hat), Fatih Özkafa (Hat), Fatma Özçay (Tezhip), Gülçin Anmaç (Minyatür), Güvenç Güven (Çini), Levent Kum (Çini), Nilüfer Kurfeyz (Tezhip) Ve Konya Büyükşehir Belediyesi Temsilcisi Ahmet Köseoğlu. 

Yarışmada ödüller ise; her branşta birinciye 20 bin, ikinciye 15 bin, üçüncüye 10 bin, mansiyonlar 5 bin lira olarak belirlendi.

SAMİ KAYALAR 

Editör: TE Bilişim