Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla yapımı Karatay Belediyesi tarafından tamamlanan Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezinde düzenlenen programa AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Muzaffer Şeker,  Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, İl Sağlık Müdürü Prof.Dr. Mehmet Koç, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilal Erdoğan, Türkiye Alzheimer Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Figen Güney, Konya SMMMO Başkanı Seyit Faruk Özselek, hayırsever Aynur Kasabalı, hayırsever işadamı Mehmet Ali Atiker, Karatay Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi, Alzheimer hastaları ve hasta yakınları katıldı.

Programda Türkiye Alzheimer Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Figen Güney’in sunumu ile başladı.  Prof. Dr. Figen Güney Alzheimer hastalığının tanımlanmasının tarihçesi ile başladığı sunumunda hastalığın belirtileri ve seyri ile ilgili bilgiler verdi. Alzheimer hastalığının adının, 1906 yılında alışılmadık bir akıl hastalığından öldüğü düşünülen bir kadının beyin dokusundaki değişiklikleri betimleyen Dr. Alois Alzheimer’dan gelmekte olduğunu belirten Prof. Dr. Figen Güney, Alzheimer hastalığının beyin hücrelerinin ölümü ve beyin hacminin azalması ile karakterize, kesin nedenleri bilinmeyen nörolojik bir hastalık olduğunu söyledi. 

TÜRKİYE’DE BİR İLK: ALZHEİMER GÜNDÜZ YAŞAM MERKEZİ

Prof.Dr. Figen Güney, yapımı Karatay Belediyesi tarafından gerçekleştirilen, tefrişi hayırsever işadamı Mehmet Ali Atiker’in öncülüğünde hayırsever işadamları tarafından yapılan Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi’nin Türkiye’de bir ilk olduğunu dile getirerek; hastaların merkezde uzmanlar eşliğinde sabah egzersizleri, resim boyama, el işi gibi aktivitelerle rehabilite edildiğini belirtti. Güney, Karatay Belediyesi tarafından tahsis edilen servis aracı ile uzmanlar eşliğinde evlerinden alınan hastaların rehabilitasyon sonrasında tekrar servisle evlerine bırakıldığını söyledi.

Prof. Dr. Figen Güney, Alzheimer hastalarının ve hasta yakınlarının yaşam kalitelerini yükseltmek ve hastalığa dikkat çekmek için yapılan çalışmalardan dolayı başta Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür etti. 

Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, belediye olarak görevlerinin toplumun tüm kesimlerine hizmet etmek olduğuna dikkat çekerek; çocuklar için çocuk bahçeleri, gençler için basketbol sahaları, bu ülkeye ve topluma emek vermiş büyüklerimiz için ise emekli konakları, Alzheimer hastaları için  de Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi yaptıklarını belirtti.

Başkan Hançerli üç merkez ilçede de Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi olmasını arzu ettiğini belirterek, Alzheimer hastası olmak gibi hasta yakını olmanın da büyük zorlukları olduğuna değindi.

Başkan Hançerli, hasta yakınlarının, Alzheimer hastalarını birkaç gün yatılı olarak emin ellere bırakarak gittikleri yere gönül rahatlığı ile gitmelerinin çok önemli bir ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Başkan Hançerli, Alzheimer Derneğinin, hayırseverlerin 40-50 yatak kapasiteli yatılı bir Alzheimer bakım merkezi projelerine her zaman desteğe hazır olduklarını belirterek; böyle hayırlı bir projede yer almaktan şeref duyacaklarını ifade etti.

Başkan Hançerli, İl Sağlık Müdürlüğü’nün, Karatay Belediyesi’nin Necmettin Erbakan Üniversitesinin kamu olarak bir araya geldiğini; özel sektörden hayırseverlerle ortak bir noktada buluşarak Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi’ni oluşturduklarını belirtti. Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi’ni daha ileriye götürecek bir proje üretildiği takdirde her zaman desteğe hazır olduklarını sözlerine ekledi.

İl Sağlık Müdürü Prof.Dr. Mehmet Koç, tüm sağlıklı insanların Alzheimer hastası adayı olduğuna dikkat çekerek; Alzheimer hastalığı ile ilgili farkındalık oluşturmanın, hastaların ve hasta yakınlarının yanında olmanın hepimizin görevi olduğunu dile getirdi. Prof.Dr. Mehmet Koç, başta Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Alzheimer Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Figen Güney, desteklerini esirgemeyen Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Muzaffer Şeker ve tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Alzheimer hastaları için yatılı bir bakım merkezinin büyük bir ihtiyaç olduğunu belirtti. Prof. Dr. Muzaffer Şeker, kurumların insanlar için olduğunu belirterek; bu kurumları yürüten insanların da özveri ile insanlığa hizmet için çaba sarf ettiklerini dile getirdi. 

Prof. Dr. Muzaffer Şeker, tüm emeği geçenlere, hayırseverlere ve Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi görevlilerine teşekkür etti.

AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, Dünya Alzheimer Günü’nün hastalıkla ilgili farkındalık oluşturmak ve bilgilendirme çalışmaları yaparak duyarlılığı arttırmak için çok önemli olduğunu dile getirdi. 

Başkan Hançerli’nin Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi’nin daha da geliştirilmesi konusunda yatılı bir bakım merkezi için siyasiler olarak ellerinden gelen bütün gayreti göstermeye hazır olduklarını belirtti.  Alzheimer hastası olan eşini anlatan Aysel Yıldırım programda yaptığı konuşmasında eşinin hastalık sonrası değişimlerini ve yaşadıkları zorlukları anlattı. Yıldırım, sabır ve metanetle Alzheimer hastası olan eşi ile ilgilendiğini ve bu zorlu dönemde Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi'nin gösterdiği büyük desteği vurguladı. 

Alzheimer hastası babasını kısa bir süre önce kaybetmiş olan Murat Kılıç; babasının Alzheimer hastası olduğunu öğrendiklerinde büyük üzüntü yaşadıklarını, fakat Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi'nin kendilerine bir umut olduğunu dile getirdi. Kılıç, Alzheimer hastası babasının son aylarını Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi sayesinde  çok kaliteli ve verimli bir şekilde geçirdiğini belirterek; emeği geçenlere teşekkür etti.

Program, Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü Öğretim Üyelerinin ve öğrencilerinin verdiği konserle devam etti.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim