Selçukya Kültür Sanat Derneği tarafından düzenlenmekte olan “Selçukya Sohbetleri”nin bu haftaki konukları usta fotoğrafçı Ahmet Kuş oldu. Program Koordinatörü Devriş Ahmet Şahin yapmış olduğu açılış konuşmasında; Sille'nin dünden bugüne önemli bir yerleşim merkezi olduğunu belirterek adına yakılan türkülerin dillere pelesenk olduğu gibi dünü ve bugünü ile Sille'nin hala canlılığını koruduğunu ifade etti.

Sille’nin tarihçesini, Sille adının nereden geldiğini, coğrafyasını, nüfusunu, kültür ve tabiat varlıklarını, etnografyasını, turizm değerlerini, folklorunu, mutfak kültürünü, âlimlerini, halk şairlerini fotoğraflar eşliğinde anlatan Ahmet Kuş; “Geçmişi çok eski dönemlere kadar giden Sille, Konya’nın köyleri içerisinde müstesna bir yere sahiptir. Gayrimüslimlerle Müslümanların yüzyıllar boyunca birlikte yaşadığı bu coğrafya aynı zamanda hoşgörü ikliminin de en iyi yaşandığı ve pratiğinin ortaya konulduğu bir beldedir. Sille tarihî kayıtlardan öğrendiğimiz bilgilere göre en parlak dönemini 19. ve 20. yüzyılda yaşamıştır. Sille bu dönemde gerek nüfus olarak gerekse ekonomik olarak zirvededir. Bu parlak dönem İstanbul-Bağdat demiryolunun Konya’ya ulaşmasına kadar devam etmiştir. Trenin Konya’ya gelmesiyle birlikte Sille eski ekonomik ve ticari ağırlığını yitirmiş ve ciddi anlamda göç vermeye başlamıştır. 1923 yılında Yunanistan ile Türkiye arasında yapılan nüfus mübadelesiyle bu kan kaybı daha da vahim boyutlara ulaşmıştır” dedi.

Sille’de günümüze ulaşan 7 cami bulunduğunu ve bu camilerin Osmanlı döneminde 19. yüzyılda yapıldığını, bunların en eski tarihlisinin Ak Cami olduğunu ifade eden Ahmet Kuş Sille’de Selçuklu Belediyesi tarafından yapılan restorasyonlar hakkında da bilgiler verdi. Sille hakkında İbrahim Dıvarcı ve Feyzi Şimşek ile birlikte hazırladıkları bir fotoğraf albümü ve bir de “Tarihin Tanığı Sille” adlı yayımlanmış kitabı bulunan Kuş sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “1900’lü yılların başında çekilen fotoğraflardan anladığımız kadarıyla Sille şu andaki halinden daha görkemli bir yermiş. Geçen zaman içerisinde mimari olarak çok kayıp vermiş. Toplumda henüz koruma bilinci gelişmediği için çoğu yapı yıkılmış. Ama geçmiş geride kaldı ve biz Sille’nin geleceğinden ümitliyiz. En azından mevcutları koruyup gelecek nesillere aktarabilmek için kayda değer çalışmalar yapılıyor. Bu anlamda Selçuklu Belediyesi tarafından halkımızın hizmetine sunulan Zaman Müzesi ve Sille Müzesi her türlü takdiri hak eden çalışmalar. Özellikle Sille Müzesi, Sille kültür ve sanatını korumak için atılmış en önemli adımlardan biridir.”

Engelsiz Şair Berkan Ali Vural'ın şiirleri ile devam eden program, Dernek Başkanı Av. Fatma Şeref Polat ve Gezgin Yürek Zeki Oğuz'un  Ahmet Kuş'a günün anısına takdim ettiği teşekkür plaketinin akabinde çekilen hatıra fotoğrafları ile sona erdi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim