Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Derneği ve KTO Karatay Üniversitesi Tarih Topluluğu tarafından düzenlenen Ahmet Cenap Kendi’ye Vefa Günü programı İl Halk Kütüphanesi Konferans salonunda gerçekleşti. Şair, Bestekar ve Yazar Ahmet Cenap Kendi’nin hayatının anlatıldığı, moderatörlüğünü Gazeteci-Yazar Adem Alemdar’ın yaptığı programda Kendi’yi oğlu Hasan Kendi, Gazeteci-Yazar İhsan Kayseri ve Yazar Serpil Yalçınkaya anlattı.

Cumhuriyetin kurulmasından altı ay evvel dünyaya gelen ve on parmağında on marifet olan 96 yaşındaki Ahmet Cenap Kendi’nin bir vefa gününü çoktan hak ettiğini, sevenleri ve şehrin fikir sanat adamları tarafından unutulmadığını göstermesi bakımından bugün önemli bir vazifeyi yerine getiriyoruz diyerek söze başlayan Adem Alemdar, “60’lı, 70’li yaşlarında çocukları tarafından huzurevlerine kapatılan huysuz bir ihtiyar değil, gönlü hep genç, hayat dolu bir tecrübe abidesinin hayatını dinleyeceğiz şimdi” diye konuştu. .

OĞLU BABASINI GÖZYAŞLARIYLA ANLATTI

Kendi’nin oğlu Hasan Kendi, babasının imkansızlıklardan dolayı üniversitede okuyamadığını ve bu nedenle kendi çocuklarının eğitimi için her şeyi yaptığını söyledi. Hasan Kendi, babasının ticaret hayatıyla ilgili de bilgi vererek, “Babamın hayatındaki en büyük uhdelerden biri de ticaret yaşamında yenilikleri devam ettirememesi oldu. Konya’da 1947 yılında Tahir Paşa semtinde tuhafiyeci ve kuru kahveci dükkânında ilk bayan tezgâhtarı babam çalıştırdı” dedi.

Babasının edebiyat hayatındaki ilk şiir kitabının Yayla Şiiri olduğunu söyleyen Kendi, kitabın 1940’da basıldığını kaydetti. Hasan Kendi, babasının 30 yıla yakın müzik geçmişi olduğunu da aktararak, “Babam ilk olarak kemanla müzik hayatına başladı. Daha sonra da ud ile devam etti. Hayatı boyunca her fırsata fasıllara katılarak yakın sanatçı dostlarıyla bir araya geldi” diye konuştu.

KENDİ, ÇOCUKLUĞUNDA ATATÜRK’LE TANIŞTI

Gazeteci -Yazar İhsan Kayseri de, Atatürk ile Ahmet Cenap Kendi’nin bir anısını anlattı. Kayseri, “Ahmet Cenap Kendi çocukken, eski Saray Çarşısı’nın olduğu yerde arkadaşlarıyla oynuyordu. O gün de Atatürk Konya’ya gelmişti. Atatürk, çocukların orada oynadığını görünce yanına çağırıyor. Hepsine isimlerini sorarak onları seviyor. Sonra dönemin valisine dönerek ‘Neden bu çocukları makama almıyorsun. Onlar bizim neslimizi yetiştirecek’ diyor. Değerli hocamızın Atatürk ile böyle bir anısı var” ifadelerini kullandı.

KONYA İLE İLGİLİ BİRÇOK BİLGİYİ ONDAN ÖĞRENDİM

Konya ile ilgili birçok bilgiyi Kendi’den öğrendiğini vurgulayan Yazar Serpil Yalçınkaya, “Dudlu suyunu bulunuşunu, eskiden Konya’nın sulak olduğunu ve hayvan çeşitliliğinin fazlalığını Ahmet Hocamdan öğrendim. Bunun yanı sıra Atatürk ile Hitler’in arasındaki ilişkiyi de kendisinin ağzından dinleme fırsatı buldum” şeklinde konuştu.

Kendi’nin dostlarından M. Ali Uz da söz alarak yaşadığı bir hatırasını anlattı. Şair İsmail Detseli ise Kendi için yazdığı şiirini kürsüye gelerek dinleyenlere okudu. Çok sayıda izleyicinin olduğu salonda konuşmaların ardından Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ tarafından günün anısına Ahmet Cenap Kendi’ye bir plaket verildi. Program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim