Konya’da 7-17 Aralık tarihleri arsında gerçekleştirilen Hz. Mevlânâ'nın 744. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, Kardeşlik Vakti teması ile dolu dolu geçti. Törenlerin 80. yılı ilk defa gerçekleştirilen programlar ile dikkat çekti. 

7-17 ARALIK HZ. MEVLANAYI DAHA İYİ ANLAMAMIZA SEBEP OLUYOR

İl Kültür Turizm Müdürü Abdülsettar Yarar, Hz. Mevlana’nın 744 Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenlerini gazetemize değerlendirdi.  Yarar, “7-17 Aralık tarihleri Şeb-i Arus günleri olarak nitelendirirsek meseleyi tam merkezinden değerlendirilmiş oluruz. 7-17 Aralık tarihleri arasında mutlak turizm açısından önemli hareketlilik vardır. Ama bizler meseleyi öncelikle turizm hareketliliği sağlamak olarak görmüyoruz.  Mesela vefatı nedeniyle Hz. Mevlana’yı bu vesile ile daha iyi anlamaya veya anlatmaya fırsat günleri olarak nitelendiriyoruz.  Hz. Mevlana’yı Anma törenleri organize ederken İl Kültür Turizm Müdürlüğü olarak anma programlarımızı tek başımıza yapmıyoruz. Bu programları yapmamızda bizlere yardımcı olan Valiliğimize, Büyükşehir Belediyemize, üniversitelerimize ve STK kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi

 KARDEŞLİK VAKTİ TEMASI TAM NOT OLDU

Hz. Mevlana’nın 744 Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenlerinin temasını kardeşlik vakti olarak belirlediklerini ifade eden Yarar, “Biz bu sene Kardeşlik Vakti ana temasını oluşturduk ve bütün programlarımızı bu ana tema ile gerçekleştirdik. Kardeşlik sadece Hz. Mevlana’nın sözünde hareketle değil Allah resulünün kardeş olunuz ey Allahın kulları hitabında hareketle Allahın kulu olan herkese biz bu vesileyle Hz. Mevlana’nın ben kuranın kulu ve kölesiyim Muhammed aleyhi selamın yolunun yolcusu toprağının tozuyum mesajını ulaştırılması kapı aralamak. Son zamanlarda yozlaşmanın getirdiği bir doğal sonuç olarak   İslam’dan, Kur'an'dan ve Hz. Peygamberden uzak bir Mevlana anlayışının doğru olmadığını altını çizmek istiyoruz. Kur'an'sız ve Hz. Peygamber (sav)'den uzak ne Hz. Mevlana olur ne Mevlevilik olur” ifadelerini kullandı.

1210 TİYATRO GERÇEKLEŞTİRDİK

Hz. Mevlana Celaleddin-i Ruminin fikirlerini ve düşüncelerini gelecek nesillere aktarmak amacıyla bin 210 tiyatro gerçekleştirdiklerini ifade eden Yarar, “Bizler Yetişkinlere yönelik, çocuklara yönelik programlar gerçekleştirerek Hz. Mevlana’nın fikirlerini ve öğretilerini anlatmaya çalışıyoruz. İlkokul 1   Sınıf ve ilkokul 4 sınıf öğrencilerine yönelik tiyatro faaliyetleri yapılıyor.  Bu tiyatro faaliyetlerimizle çocuklarımıza Hz. Mevlana’nın düşüncelerini, onların anlayabileceği dilde ulaşabilmesine katkı sağlamayı amaç ediniyoruz” dedi

TÜRBE ÖNÜ BULUŞMALARI TAM NOT ALDI

Bu Yıl ilk defa gerçekleştirilen Türbe Önü buluşmalarının tam not aldığını ve beğenildiğini ifade eden Yarar, “Bu sene ilk defa gerçekleştirilen Mevlana Kültür Merkezinde açılmış olan Derviş Çeyizi sergisine ve Türbe Önü buluşmaları yoğun ilgi ile karşılandı.  Vatandaşlarımızın bu etkinliklerimize olan ilgisinden oldukça memnun kaldık” ifadelerini kullandı.

KONYA OLARAK HZ. MEVLANA’YI ANMA TÖRENLERİNE SAHİP ÇIKMALIYIZ

7-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştiren Hz. Mevlânâ’nın Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri'ne Konya’da her kesimin sahip çıkması gerektiğini ifade ederek, “Hz Mevlana’yı anma törenleri sadece Konya Valiliği, İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Konya Büyükşehir Belediyesi olarak değil tüm Konya olarak sahip çıkmalıyız.  Sokaktaki simit satanından taksicilik hizmeti veren kardeşimize kadar, Oteldeki komiden, resturantaki yardımcı elemana kadar herkes bir sevgiyle bir muhabbetle bu işe sahip çıkarsa inanıyorum ki uluslararası olmanın sonucunda gelecek olan ekonomik katkıyı daha da büyütebiliriz. Hz. Mevlana’nın 744. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenlerinin hazırlanmasında 6 aydır ve son bir aydır gece gündüz çalışan tüm mesai arkadaşlarıma, müze çalışanlarına, İl Kültür Turizm Müdürlüğü çalışanlarına, Mevlana Kültür Merkezinde çalışan arkadaşlarımıza, Konya Büyükşehir Belediyemize, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesine, Konya Gıda Tarım Üniversitesine  Konya Devlet Tiyatrosuna, İrfan Medeniyet Merkezine  çok teşekkür ediyorum” dedi.

Havalimanlarına turist getiren seyahat acentelerine uçak başına verilen 6 bin dolar destek uygulamasına Konya Havalimanı da dahil edilme kararından oldukça memnun olduklarını ifade eden Yarar, “Havalimanlarına turist getiren seyahat acentelerine uçak başına verilen 6 bin dolar destek uygulamasına Konya Havalimanı da dahil edilmesi önümüzdeki yıllarda daha çok İranlı turistin gelmesine neden olur. Bu genelgenin çıkmasında katkıları olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Sayın Başbakanımız Binalı Yıldırma, bakanlar kurulumuza, Kültür Turizm Bakanımız Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a, sayın Valimize, sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve Konya Milletvekillerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim