Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın desteklediği “KOP Kırsal Kalkınma Programı” kapsamında Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün hazırlayıp, koordine ettiği ve Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği’nin ortak olduğu “KOP ile Koyun Gerisi Oyun” projesinin makine tanıtım ve kapanış programı gerçekleştirildi. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen programa KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik ve Konya Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Fettah Öztürk’ün yanı sıra protokol üyeleri  ve çok sayıda kişi katıldı. “KOP ile Koyun Gerisi Oyun” projesi ile pilot bölgelerde bugüne kadar 60 bin küçükbaş hayvan dış parazitlere karşı ilaçlandı.

PROJEYE 429 BİN TL BÜTÇE AYRILDI, 60 BİNE YAKIN HAYVAN FAYDALANDI

Proje kapsamında bu zamana kadar 60 bine yakın hayvanın yıkandığını ve 429 bin TL bütçe ayrıldığını belirten Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, “Bakanlığımızın politika, strateji ve destekleriyle İl Müdürlüğümüz ve Koyun Keçi Yetiştiriciler Merkez Birliği sayesinde 2009 yılından bu yana Konya’da koyun varlığımız 1 milyonun üzerinde artış sağlayarak 2 Milyon 250 bine ulaşmıştır. Gelişen dünyanın en önemli sorunlarından birisi güvenilir ve yeterli gıdaya erişebilmektir. Hayvan sağlığının doğrudan insan sağlığını etkilediği ve hayvansal ürünleri insan beslenmesindeki tartışılmaz gereksinimi unutulmamalıdır. Hayvan yetiştiriciliği ve bakımı noktasında önem taşıyan dış parazitler, sürekli kan emerek deri hastalıkları oluşturarak, tedirginlik ve strese neden olarak zararlı etkileri sürdürür. Ayrıca zehirlenmeye neden olmakta, sıtma gibi hastalıklara neden olan mikropları nakletmekte ve bakteriyel hastalıkların etkenlerini taşımaktadır. Bu bağlamda projemiz hem hayvan sağlığını hem de insan sağlığını korumayı hedeflemiştir. Çiftçimizin ekonomik refahını sağlamak öngörülmüştür. Projede hayvansal üretimin ve verimliliğin artırılması hedeflenmiştir. Yenilikçi bir uygulama olan seyyar püskürtme yıkama sistemi basınçlı püskürtmesi ile hayvan vücudunun tamamına ilaç uygulamaktadır. KOP ile düzenlenen ‘Koyun Gerisi Oyun’ projemiz Konya İl Tarım Müdürlüğü Koordinatörlüğünde ve Konya İl Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Ortaklığında yürütülmüştür. Projemizin toplam bütçesi 429 bin TL’dir. Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliğimiz ise 66 bin TL katkı sağlamıştır. Konya’da ilk uygulanan projemizle etkili verim alınmıştır. Yıkama makinemizin ilgi görmesinden dolayı Konyalı sanayicilerimiz tarafından yerli makinede üretilmiştir. Bugüne kadar da 112 üreticiden 60 bine yakın koyun yıkanmıştır” diye konuştu. 

“PROJE HAYVAN VE İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Projenin hayvan ve insan sağlığının korumasın açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, sözlerine şu şekilde devam etti: “Sektörümüzün gelişmesi adına yapılan bu projeden duyduğum heyecan başta olmak üzere yapılan tüm proje ve çalışmalara emek veren güzel insanlara minnet duygularımla teşekkür ediyor bu güzel projenin ülkemizin her alanında da uygulanabilir olmasını diliyorum. Ülkemiz, iklim, mera, toprak yapısı itibariyle tam bir küçükbaş hayvancılık coğrafyasıdır. Ayrıca da bitkisel üretim açısından Buğday en önemli ve ülkemiz için stratejik bir üründür. Anadolu coğrafyasının bize sunduğu bu iki temel üründen vazgeçemeyeceğimiz noktasında ülkemiz tarımını bir cümle ile anlatan en anlamlı en güzel söz, ‘Buğdayla Koyun Gerisi Oyun’ sözüdür. Türkiye’de sadece bugün değil, dün de önemli olan bu söylem, yarın da bu önem ve anlamını en yüksek derecede korumaya devam edecektir. Dolayısı ile bu güzel sözün hayat bulduğu en önemli ilimiz durumunda olan Konya’nın buğday üretimi ve koyunculuktaki yeri ile önemi tartışılmaz boyuttadır. Proje kapsamında geliştirilen püskürtmeli yıkama makinesi ve banyosunun seyyar olması da kullanım alanının daha geniş tutulması açısından büyük faydalar sağlayacaktır. Bu manada Konya Birliğimize üye olan yetiştiricilerimizin tümünün bu hizmetten faydalanmaları projeden beklenen amaca gerçek anlamda hizmet edecektir”

49.8 MİLYON KÜÇÜKBAŞ HAYVAN BULUNUYOR

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı ise, “Dünyadaki gelişmekte olan ülkelerdeki nüfus artışı, gelişme ve milli gelirdeki artış hayvancılık sektöründeki büyümeyi sağlayan en önemli etkenlerden birisidir. Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen ülkelerde hayvansal üretim sektörü en hızlı büyüyen tarımsal üretim kollarından birisidir. Özellikle küçükbaş hayvancılık sektöründe önemli değişikliklerin yapılması zorunludur. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan kırmız et fiyatlarındaki yükselmeler bunun en önemli göstergesidir. Ülkemizde 2019 yılı ilk 6 aylık TÜİK verilerine göre yaklaşık 38,4 Milyonu koyun 11.4 milyonu olmak üzere toplam 49.8 milyon küçükbaş hayvanımız bulunmaktadır. Eylem planları kapsamında da karşılaştığımız bir veri mevcut. Bu da; Konya ve Konya Kapalı Havzası su bakımından sıkıntılı olduğumuz bir bölge. Küçükbaş hayvan için yaklaşık 4-5 ton su sarfiyatı yeterli olurken büyükbaş hayvan da bu rakamlar maalesef 12-13 tonlara kadar çıkmakta. Su sıkıntısından dolayı da etkenler bizi koruyuculuğa ve küçükbaş hayvancılığa yöneltiyor. Bu konuda bizlerde küçükbaş hayvan desteklemelerine elimizden geldiği kadar önem vermeye çalışıyoruz.”

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim