Konya Sürücü Kursları Derneği, geçtiğimiz gün Mayıs ayı istişare toplantısını gerçekleştirdi. Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kocakafa, istişare toplantısının basına açık bölümünde Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler hakkında bilgiler verdi.

Konya'da faaliyet yürüten ve derneğe bağlı sürücü kurslarının katıldığı toplantıda Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kocakafa, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler hakkında bilgilendirmede bulundu. Kocakafa, şunları kaydetti: "17 Nisan 2015 tarihinde 29323  sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde köklü değişiklikler yapılmıştır. Bu kapsamda sürücü belgelerinin kullanım süresi değişti. (B sınıfı 10 yılda, ağır vasıtalar 5 yılda değiştirilecek). Organ nakli yapan araçlara, trafikte yolu kullanırken geçiş önceliği hakkı verildi. Sürücü belgesi alımında tecrübe şartı getirildi. Otomotbil ehliyeti almadan otobüs ve çekici sürücü belgesi verilmeyecek. Sürücü belgesi alımında, sürücü belgesi alma yaşı değiştirildi. (16 ila 24 yaş arası). Sürücü belgesi sınıfları değiştirildi. 17 tip sürücü belgesi geldi. Motosiklete sınıfındaki araçlar çeşitlendirilerek, 4 tekerlikli olanlara da sürücü belgesi getirildi. Otobüs ve otomobilin teknik yapısı ve tanımı değişti. Karayollarında yoğun kullanılan, elektrikli bisikletlere sürücü belgesi ve plaka zorunluluğu getirildi. 1 Ocak 2016 itibariyle iki yıl stajyerlik şartı gelecek."

KAYITTA GEÇ KALMAYIN!

Vatandaşların stajyer sürücü olmamaları için 10 Eylül 2015 tarihine kadar mutlaka sürücü kurslarına kayıt yaptırmaları gerektiğinin altını çizen Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kocakafa, "Bu müracaatların son güne hatta son aya bırakmamalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü kurslarımız Milli Eğitim Bakanlığı'nca verilen kontenjan kadar kursiyer kaydı yapabilmektedir. Ayrıca bilindiği gibi 29 Mayıs 2013 tarihinden önce hak edilmiş olan sertifikaların ehliyete dönüştürülmesi için 2 yıl süre tanınmıştı. Bu süre 29 Mayıs 2015 tarihinde sonra eriyor, ayrıca artık sertifikaların hak edilen tarihten itibaren 2 yıl içinde sürücü belgesine dönüştürülmesi de gerekmektedir" diye konuştu. 

MUSTAFA GÜZEY

Editör: TE Bilişim