Konya Organize Sanayi Bölgesinin (OSB) 5. Kısım Genişleme Alanında parsel tahsis süreci geçtiğimiz günlerde başlamıştı. 5. Kısımda 139 parselin tahsisine çıktıklarını dile getiren Konya Sanayi Odası Başkanı MemişKütükcü, başvuru sürecinin 6 Temmuz’a kadar devam edeceğini belirtti. Yenigün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arslan, Yenigün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Abdullah Akif Solak ile birlikte KSO Başkanı Memiş Kütükcü'yü ziyaret etti. Kütükcü, ziyarette Konya sanayisinin durumu ve gelişmeler hakkında bilgi verdi. 5. kısımdaki yoğun talebin ardından 6. Kısmın hazırlığına da başladıklarını belirten Kütükcü, “5. Kısmın tahsis şartlarında iki iyileştirme yaptık.  4. kısımda yüzde 25 olan ön ödeme oranını burada yüzde 20’ye çektik. Yine 4. kısımda 4 yıl olan yüzde 75 ödeme süresini de yüzde 80 için 6 yıla çıkardık” dedi. Kütükcü ayrıca, Konya’ya Teknik Üniversitenin kurulması ile birlikte şehirde ekosistemin oluşacağını vurgulayarak, “Teknik Üniversite kurulmuş olduğu zaman ise müthiş bir ekosistem oluşmuş olacak. Konvansiyonel tren hattı da geldiği an bu ekosistem şehirle de bütünleşmiş olacak” diye konuştu. 

“KOS 5. BÖLGENİN TAMAMLANMASI 3,5 YIL SÜRECEK”

Konya Organize Sanayi Bölgesi 5. Kısım için 139 parselin tahsisine çıktıklarını dile getiren Konya Sanayi Odası Başkanı MemişKütükcü, ayrıntılı bilgileri şu şekilde aktardı: “Konya Organize Sanayi Bölgesinin geldiği seviye, alt yapısı ve niteliği dikkat çekmektedir. 2013 yılının başında 4. Bölgenin ilk tahsisini yapmıştık. Burada sanayicilerimize 104 parsel tahsis etmiştik. Şuanda 95 parseli üretime geçti. Geriye kalan 9 parselde de inşaat çalışmaları devam ediyor. Yani yüzde 100’ü yatırımlarını gerçekleştiriyor.Buda Türkiye’de birçok yerde rastlanabilecek bir örnek değildir. Biz 5 yıl önce 4. bölgedeki bu ışığı görünce 5. bölge ile ilgili çalışmalara da hemen başlamıştık. 4. bölgenin yapılaşmasını bitirirken 5. bölgeyi şimdi tahsise açıyoruz. Aynı zamanda hazırlıklarını eş zamanlı olarak yapmış olduk. 5.bölgede 11 bin metrekareler civarında oluşan çok az sayıda parsel var. Planlamış olduğumuz parseller 14 bin ile 20 bin metrekare arasında. Yine 20 binin üzerinde 30 bin ile 50 bin arasında sınırlı sayıda parseller bulunuyor. Şuanda 139 parselin tahsisine çıktık. 28 Mayıs 2018 tarihi itibari ile resmi başvuruları almaya başladık. 28 Mayıs’ta başlayan başvuru süreci 6 Temmuz’a kadar devam edecek. İnşallah Ağustos ayının sonuna doğru tahsisleri de yapmaya başlayacağız. Muhtemelen yine ürettiğimiz parsel sayısından fazla talep gelecek. Eğer ürettiğimiz parsel sayısından daha fazla talep alırsak daha önceden 4. bölgede izlemiş olduğumuz yöntemin aynısını izlemeyi düşünüyoruz. Yani sanayicilerimize gruplar şeklinde, noter huzurunda kura çektireceğiz. Yılsonuna doğru da avans ödemesi ve sözleşmeleri oluşturacağız. Yani tamamlanması 3,5 yıl sürecek. Bu süreç Konya’mız için önemli.” 

“6. BÖLGE İÇİN TALEP EDİLEN ALAN 19 MİLYON METREKARE”

6. Bölgenin hazırlığına da başladıklarını söyleyen Başkan Kütükcü, 6. bölge için talep edilen alanın 19 milyon metrekare olduğunu ifade ederek, “Biz 5. bölgedeki yoğun talebi görünce bir taraftan çalışmalara devam ederken, bir taraftan da 6. bölgenin hazırlığına başladık. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza yer müracaatında bulunduk. Ancak ilgili kanun ve yönetmelik, bir genişleme bölgesinin tahsisini tamamlamadan ondan sonrakinin tahsisine izin vermez. Ama biz bakanlığa, ‘5.bölgenin tahsisini yapmayı bekleyemeyiz, çalışmaya hemen başlamamız lazım’ dedik. Sayın Bakanımızın oluruyla yer seçimi sürecini başlattık. Şuanda sadece o bölgede bir toplulaştırma çalışması var. 6. Bölgede bizim talep etmiş olduğumuz alan 19 milyon metrekareydi. Bu şuandaki 2,3 ve 4’ün toplamından daha büyük bir rakam. Toplulaştırmadan dolayı muhtemelen 16 milyon metrekare gibi netleşecek. Hedefimiz ve arzumuz her zaman için önde yer almak. Herkesin talebini aynı anda karşılayabilir duruma gelmemiz gerekiyor” diye konuştu. 

“5.BÖLGE İÇİN ÖDEME ŞARTLARI KOLAYLAŞTIRILDI”

4. bölgede tahsis şartlarını oluştururken yüzde 25’ini peşin talep ettiklerini belirten Kütükcü, 5.bölge için yüzde 20’sini talep etme kararı aldıklarını vurgulayarak cümlelerini şu şekilde aktardı: “Daha önceki tahsis süreçlerinde Organize Sanayi Bölgemizin yönetimleri de elbette bütçesinin izin verdiği ölçüde şartları oluşturmaya gayret ettiler. Bizde yönetim olarak aynı çalışma içinde hazırlıklarımızı yaptık. 4. bölgenin tahsis şartlarını oluştururken, yüzde 25’ini peşin talep etmiştik sanayicilerimizden. Geriye kalan yüzde 75’ini ise 4 yılda talep etmiştik. Biz bu dönem sanayicimizin içinde bulunduğu şartları göz önünde bulundurarak iki tahsis şartlarında iyileştirme yaptık. Yüzde 25 olan ön ödeme oranını 5. bölgede yüzde 20’ye çektik. 4 yıl olan yüzde 75 ödeme süresini de, yüzde 80 için 6 yıla çıkardık. Sanayicimizin en çok şikâyeti;  ‘imkânları biz arsaya harcıyoruz, fabrikayı bitiriyoruz, işletme sermayesi ihtiyacımız olduğu an daralıyoruz’ diyorlardı. Bizde böyle bir kolaylık yapmış olduk.” 

“KONYA HAVALİMANININ YENİDEN PLANLANMASI GEREKİYOR”

Konya’da bulunan atış alanı ile havalimanının yeniden planlanması ve bunlar için yeni yerler belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Kütükcü, “Konya havalimanının yüzde 100 sivil havalimanı haline getirilmesi, askeri havalimanının da başka bir yere konuşlandırılması gerekiyor. Şehrin merkezinde kalmış bir atış alanının hem şehrin hem de yakınında bulunan sanayi bölgesini olumsuz etkilediği gözlemlenmektedir. Atış alanı noktasında belirli bir mesafe alındı diyebiliriz. Önceki Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek yeni yer önerilerini de yapmıştı. Örneğin; ağır bakım takası gerçekleşti ve orayla ilgili şuanda herhangi bir sorunda kalmadı. Ağır Bakım, Organize sanayi bölgesinin hemen yanına geliyor. Yani atış alanı ile havalimanın da mutlaka yeniden planlanması gerekiyor” diye konuştu.

“4 OLAN AR-GE MERKEZİ SAYISINI 25’E ÇIKARDIK”

2017 yılı başında Konya’da 4 AR-GE ve Tasarım Merkezi varken bu sayıyı 2017 yılı sonunda 25’e çıkardıklarını söyleyen Kütükcü, ifadelerine şu şekilde yer verdi: “Konya Sanayi Odası öncülüğünde Konya’nın sanayici kimliğinin gelişmesi, sanayi üretim altyapısının ve sanayi üretim modelinin daha yüksek katma değerli hale gelebilmesi için daha önceden çalışmalar başlatmıştık. Bunun yolu da bütün dünyada AR-GE ve İnovasyon çalışmalarından geçiyor. Bu yolu kat etmiş ülkelerin hangisine giderseniz gidin, dev AR-GE merkezleri, teknoloji merkezleri bunları görürsünüz. Bizde Innopark’ı başlatmıştık ancak şimdi daha da genişletiyoruz. Innopark’a ofis binası ve atölyeler eklemeyi planladık. Yapımları şuanda yüzde 80’e gelmiş durumda. İnşaatı bitmeden sanayiciye tahsisini de yaptık. Orada sanayicilerimize kendi AR-GE merkezlerini kurma fırsatı veriyoruz. Artık şimdi 15 personel ile AR-GE merkezi kurulabiliyor. Öte yandan 2017 başında Konya’da 4 AR-GE merkezi varken, 2017 yılı sonunda 25 AR-GE ve Tasarım Merkezine ulaştık. Bu gayret ve çalışma sonuç verdi, Konyada bunu fark etti. 2018 yılı sonuna kadar da bu sayıyı 50’ye çıkarmayı hedefliyoruz.”

“TEKNİK ÜNİVERSİTE İLE MÜTHİŞ BİR EKOSİSTEM OLUŞACAK”

Konya Teknik Üniversitesinin kurulması ile birlikte şehirde ekosistemin oluşacağını da dile getiren Başkan Kütükcü, Organize Sanayi Bölgesi için yapılacak olan raylı sistem hattının da Konya trafiğini dahi rahatlatacağını vurguladı. Sanayi bölgesinin yanına konut alanlarının da yapılması gerektiğine dikkat çeken Kütükcü, “Uzun süredir talebimiz olan Konya Teknik Üniversitesi de inşallah Organize Sanayi Bölgemizin yanı başındaki alana kurulacak. Kurulmuş olduğu zaman ise müthiş bir ekosistem oluşmuş olacak. Yani Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgelerinden bir tanesini kucaklayan Bilim Merkezi, onun devamında Teknik Üniversite onun devamında Innopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi olacak. Konvansiyonel tren hattı da geldiği an bu ekosistem şehirle de bütünleşmiş olacak. Mevcut tren yolu hattında banliyö çalışmaları devam ediyor ama bunun yanında bizim organize sanayi bölgesi içine ring yapan raylı sistem hattı talebimiz vardı. Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Tahir Akyürek bilim merkezine kadar olan raylı sistem hattını Ulaşım Master Planına koymuştu. Ancak biz bu planı yeterli bulmayıp sanayi bölgesi içinden şehir merkezine kadar uzamasını istemiştik. İnşallah etap etap bunlarda gerçekleştirilecek. Bu şekilde olursa iki ayrı kazanımımız olacak. 1. Trafiğin yükü azalmış olacak, 2. Şehir ile organize sanayi bölgesini doğrudan bağlamış olacağız. Şuanda sabah 38 bin kişiyi organize sanayi bölgesine taşıyoruz, akşamda geri şehre götürüyoruz. Organize sanayi bölgesi için bir de konut talebimiz oldu. Sanayi bölgesinin hemen yanı başında konut alanları inşa etmemiz gerektiğini düşündük. Bunun içinde tüm planlamalar yapıldı. Tarım Bakanlığından imza bekleniyor” ifadelerini kullandı. 

HÜSEYİN MENEKŞE

Editör: TE Bilişim