Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin “Her Cumartesi Birlikteyiz” programında bu hafta Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Caner Arabacı, 31 Mart Olayını anlattı. Prof. Dr. Arabacı, 31 Mart Olayının dış güçler tarafından yaptırıldığını dile getirerek, olaydaki hedefin Osmanlı hilafeti olduğunu kaydetti.

31 Mart Olayının 28 Şubat, 12 Eylül darbeleri ve Menemen olayı ile birebir aynı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Arabacı, “31 Mart üzerinden çok yorum yapıldı. 31 Mart vesilesi ile insanlar dışlandı, milletin dini değerlerine, kültürüne küfredildi, ötekileştirildi. Günümüzdeki darbeler 31 Mart’tan farklı değil. 31 Mart Vakasının ana hedefinde hilafet ve 2. Abdülhamid Han vardı. Abdülhamid eğitimimizin geri kalmaması için batı tarzı bir eğitim modeli gerçekleştirdi.Açılan okullar, yapılan yenilikler batı ülkelerinin ülkemizde bir komplo kurmasına yetti. Bu vesileyle de ana hedef padişah ve hilafet merkezi oldu” dedi.

31 Mart üzerinden çok yorum yapılarak yanlış yönlendirildiğini ifade eden Arabacı, şöyle devam etti: “Bazı çevreler 31 Mart vakasının doğru bir hareketmiş gibi göstermek istiyor. İşte bu kişiler şimdiki yaşadığımız darbe girişimlerine destek verenlerdir. İnancı etkisizleştirmeye yönelik propaganda örneklerini bütün darbelerde görüp yorumlayabiliriz. Abdülhamit, hilafet politikasını bir savunma refleksi gibi gördü. Yeryüzü mazlumlarının hamisi gibi hareket etti. Devletin borcunu kendi ceb-i hümayunundan ödedi. Çünkü borcun esaret olduğunu çok iyi biliyordu. Abdülhamit’in hedef tahtasında olmasının sebebi Duyun-u Umumiye ve Reji İdaresi’ne rağmen dev projeler ortaya koymasıdır. Abdülhamit, İslam ümmetini korumaya çalışmasına rağmen farklı görüşlerde olan aydın kesimin hepsi ona karşı durdu.”

Program sonunda Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Orhan Gündüz, NEÜ Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Caner Arabacı’ya katılım belgesi takdim etti.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim