Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Sanayi Bölgeleri Kentsel Dönüşüm Derneği tarafından hazırlanan "Yeni Motorlu Küçük Sanayi Sitesi Protokolü"nü düzenlenen program ile imzalandı. Düzenlenen imza törenine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta,  Vali Cüneyt Orhan Toprak, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, AK Parti Konya Milletvekilleri Ahmet Sorgun ve Selman Özboyacı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odası (KONESOB) Başkanı Muharrem Karabacak, AK Parti Karatay Belediye Başkan Adayı Hasan Kılca, AK Parti Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Protokol üyeleri ile esnaflar katıldı. 

‘36 AYDA HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLECEK’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Konyamızın 30 yıllık sorunu inşallah bugün çözeceğiz. Projemiz Konyamız ve sanayimiz için çok önemli bir yatırım. Yaklaşık 1 milyar TL olan bu projeyle Konya sanayisi inşallah büyüyecek. Konya’daki istihdam artacak ve şehrimiz kentsel dönüşüm anlamında yeni yaşam alanlarına kavuşacak. İnşallah bu yıl içerisinde projeye başlayacağız ve 36 aylık bir süreç içerisinde de hak sahiplerine dükkanlarını teslim edeceğiz.  Bu yatırımla birlikte Konya sanayisi inşallah büyüyecek, Konya’daki istihdam artacak ve şehrimiz kentsel dönüşüm anlamında yeni yaşam alanlarına kavuşmuş olacak.  Şehrin içindeki bu çöküntü alanını şehrin dışına çıkarmak suretiyle tam 3 bin yüz bağımsız bölüm yapıyoruz ve bu bağımsız bölümlerin büyüklükleri esnafların taleplerine göre değişecek. Bu yıl içerisinde projeye başlayacağız ve 36 aylık bir süre içerisinde hak sahiplerine dükkanlarını teslim edeceğiz. Esnafımızı mağdur etmeyecek şekilde ödeme takvimi yaptık.  Yüzde 10 peşinatla başlayacağız, 120 aya varan da vade yapacağız. Bu da gerçekten sanayicimizin ödeyebileceği çok önemli bir takvim oldu” şeklinde konuştu. Kurum, Bakanlık olarak ülkede yaşam kalitesini yükseltme gayretinde olduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu; "Kentsel dönüşümle ilgili Türkiye çapında önemli bir süreç başlattık. Tüm Türkiye'de yenilenmesi gereken 6,7 milyon konutumuz var. Hedefimiz önümüzdeki beş yıllık süreçte her yıl 300 bin konutu dönüştürmek. Bu 300 bin konutu dönüştürürken şehrin kültürünü, mimarisini öne çıkaracak önemli projeler yapmak istiyoruz. Kentsel dönüşümü aslında biz ikiye ayırdık. Biri tarihi alanlarda dönüşüm, diğeri ise yıkılma tehlikesi olan, metruk, deprem riski taşıyan alanlardaki dönüşüm. Bir de sanayi alanları dönüşümümüz var ki aslında bunun örneğini daha önce birkaç şehrimizde yaptık. İnşallah şimdi Konya'mızda da çok önemli bir proje gerçekleştiriyor olacağız. Biz, çiftçimizin de yanındayız, turizm sektörünün de yanındayız, sanayimizin de yanındayız. Hazine arazilerinin kiralanması işini yaptık. Yaklaşık 218 bin çiftimizi ilgilendiren süreçte 180 bin çiftçimiz hazine arazisinin kiralanması işinden faydalandı. Hazine'ye ait ne kadar atıl arazi varsa, ne kadar kullanılmayan arazi varsa biz bunu sektörlerimize kazandıracağız. Tarım sektörüne, turizm sektörüne, sanayicimize kazandıracağız." dedi. 

‘HEMŞERİNİZ OLARAK ÖNCELİKLİ PROJELERİMDEN BİRİ’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 11 maddelik seçim manifestosunun 8 maddesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili olduğuna dikkat çeken Kurum, “Bugüne kadar 40’ın üzerinde şehrimize 100 farklı ziyarette bulunduk. Gittiğimiz şehirlerimizde teşkilatlarımızla, vatandaşımızla iş birliği içerisinde, herkesin rızasını almak suretiyle, hakkaniyet çerçevesinde bu projeleri konuşuyor, istişare ediyor ve hızlı bir şekilde de uygulamaya çalışıyoruz. Daha önce geldiğimizde hem Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla başlattığımız hem de hemşehriniz olarak süreci hızlandırdığım bu sanayi dönüşümü de bu projelerden biri. Bu yatırımın Konya'mıza, Karatay’ımıza, tüm hemşerilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah buradaki sanayicimiz, kiracılarımız, esnafımız hiçbir şekilde mağdur olmayacak, yeni sanayi alanımıza taşınacaktır” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Bakan Kurum öncülüğünde taraflar, "Yeni Motorlu Küçük Sanayi Sitesi Protokolü"nü imzaladı.

‘KONYA’YA DEĞER KATACAK PROJELERİ YAPMAK İÇİN HAZIRIZ VE NAZIRIZ’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta Konya ve ülke için yapılması gereken ne varsa 24 Haziran’da hayata geçen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile daha hızlı adım atıldığına dikkat çekerek, “Uzun süredir yapılamamış çözümsüz hale gelmiş meseleleri çözümü noktasında nasıl hızlı adım atıldığını, bu vesile ile paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.  Proje Konyalılar için büyük bir değer, büyük bir proje.  Bu yüzden Bakanımıza vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz. TOKİ başkanına katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte Konya’ya değer katacak projeleri yapmak için hazırız ve nazırız” dedi.  

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak da projenin hayırlara vesile olmasını dileyerek, “Konya Valisi olarak böyle çok kıymetli bir hizmete şahit olmaktan, tanık olmaktan ve protokolüne imza atmaktan memnun, heyecanlıyım ve gururluyum. Sanayi Bölgeleri Kentsel Dönüşüm Derneği’nin proje içinde olması oldukça önemli. Konya sanayisinde sağlık kurumlarında, eğitim kurumlarından birçok kurum yer alıyor. Projenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

‘PROJE 2-3 YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK’ 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bugün Konya’ya yapılacak en önemli projelerinden birinin imza törenini gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek, “Uzun yıllardır üzerinde çalışılan projenin bugün imza töreninde başlangıcını yapmış olacağız. Yaklaşık 10 ay önce göreve geldiğimizde Konya’nın en önemli projeleri üzerine çalışırken ilk sıralarda Eski Sanayi’nin taşınması meselesi geliyordu. Çünkü burada bir çalışma yürütülmüş, esnafla görüşmeler yapılmış ama bu işin nasıl yapılacağı, finansman kaynağı ve esnafımızın nasıl ödeyebileceği maliyetler konusunda sorunlar vardı. Eski sanayide esnaflarımızın yüzde 70’i kiracı. Bu insanlar işletmelerinde evlerine ekmek götürebilmek için çalışmaya devam ediyor. Onun için şuanda yapmış olduğumuz çalışmayla eski sanayide işletme ruhsatı bulunan esnafımızın tamamını yeni sanayi alanımıza taşıyoruz. Böylece esnafımız hem kendi mülkiyetinde bir dükkan sahibi olurken hem de işletmesine devam edecek. Bu büyük bir iş yaklaşık 1 milyar maliyetli bir projeden bahsediyoruz. Hemşerimiz olan bakanımız göreve başladığı ilk anda Konya’ya ne yapabiliriz diye sorduğu anda ilk iş olarak  eski sanayinin taşınması projesini birlikte yapmayı teklif ettim. Toplu konut idaresiyle çalışmalar yaptık. 5 bin metrekarelik bir kapalı alan yapmak için startı veriyoruz. Amacımız eski sanayinin tamamını, Karatay sanayinin de motorlu taşıtlarla uğraşan esnafı taşımak devamında da bütün Karatay sanayiyi taşımak. Bu süreç inşallah 2-3 yıl içerisinde tamamlanacak. inşallah proje tamamlandığında 2023 tarihinde 50 yıl sonra sanayici esnafımız kendisine layık hizmet üretecek” dedi.  

TOKİ Başkanı Ömer Bulut ise, “Konya’nın tarihi ve kültürel değerlerinin yanında, Tarım ve sanayi üretiminde önemli bir yeri var. Gerek yetişmiş insan gücü, gerek küçük ve orta boy işletmelerin zenginliği, güçlü organize sanayilerin varlığı ile ülkemizin ekonomisine, istihdamına ve ihracatına büyük katkılar sağlamakta. İnşaat malzemeleri üretimde önemli rol oynamaktır. Bu nedenle Konya ‘da kamunun ve sanayinin ihtiyaç duyduğu hizmet binalarının yapımı ve konut stokunun artırılması büyük bir önem arz etmektedir.  TOKİ olarak konut üretimin yanında, sanayi sitelerin yapımı gibi önemli tecrübeler elde edilmiştir” ifadelerine kullandı.

‘KONYA’NIN İHTİYAÇLARINI TEK TEK MASAYA YATIRIYORUZ’

Konya’nın ihtiyaçlarını tek tek masaya yatırdıklarına dikkat çeken AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, “31 Mart seçimlerine yürürken her alanda atılan adımlar gibi, şehrimizin ihtiyaç duyduğu her başlığı tek tek masaya yatırıyoruz. Genel Başkan Yardımcımız başkanlığında tüm Milletvekillerimiz ile, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Tüm İlçe Belediye Başkanlarımız ile birlikte koordineli bir şekilde de yeni dönemde de devam edecek. Ben projemizin hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. 

‘VATANDAŞLARIMIZA DAHA İYİ BİR HİZMET İMKANINI SAĞLAMIŞ OLACAĞIZ’

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı (KONESOB) Muharrem Karabacak, “Şehrin tam ortasında, yerleşim alanı içerisinde kalan ve Konya sanayi hayatının önemli merkezlerinden olan Eski Sanayi ve Karatay Sanayi taşınması projesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Büyükşehir Belediyemiz, Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Sanayi Bölgeleri Kentsel Dönüşüm Derneği, odalarımız ile kalıcı bir hizmete adım atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Esnaf ve sanatkarımıza modern ve ferah çalışma ortamları ile birlikte, vatandaşlarımıza daha iyi bir hizmet imkanını sağlamış olacağız. Projenin hayata geçirilmesinde odalarımız ve Büyükşehir Belediyemiz büyük bir mesai harcadı.  Projeye baktığımız zaman yatay mimari ön planda olduğunu görüyoruz.  Proje destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA