Selçuk Üniversitesi ve Konya Teknokent\Selçuk TTO tarafından düzenlenen Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Üniversite-Sanayi İşbirliği Bilgilendirme Toplantısı, Konya’daki Ar-Ge ve Tasarım Merkezi yönetici ve temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinin Sürdürülebilirlik Yönetimi ve Üniversitesi-Sanayi İşbirliği konuları tartışıldı. Keykubat Köşkü’nde düzenlenen toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şekerci, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk, Konya Sanayi Odası Başkan Vekili Veli Tekelioğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Konya İl Müdürü Uğur Özalır, Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birol Dağ, Ar-Ge ve Tasarım Merkezi yönetici ve temsilcileri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, toplantının açılışında, Türkiye’nin zorlu bir süreçten geçtiğini söyledi. Ülke olarak hızlı ve güçlü bir şekilde ayağa kalkılmasının önemini ifade eden Prof. Dr. Şahin, “Bunun yolu da öncelikle birliktelikten geçiyor. Daha sonra da plan ve program yapmaktan geçiyor. Biz bunları temin etme adına böyle bir toplantı organize ettik. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, özellikle Ar-Ge merkezlerinin yaygınlaşması konusunda büyük destekler veriyor, teşvikler sunuyor ve gayret sarf ediyor. Ben bu açıdan Sayın Müsteşar Yardımcımızın şahsında Bakanımıza ve Bakanlık çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi.
“DEVLETİN STRATEJİK ÜNİVERSİTESİ OLMAYA TALİBİZ”
Geçmiş dönemlerde üniversite-sanayi işbirliğinin önemli derecede sağlanamadığını anlatan Prof. Dr. Şahin, bu anlamda son dönemlerde gelişmelerin olduğunu, farkındalıkların yaşandığını aktardı. Prof. Dr. Şahin, üniversite olarak bilimsel çalışma ve araştırmaları varolan sorunların çözümüne yönelik gerçekleştirdiklerini belirterek, “Hedefimizi bu şekilde belirliyoruz, araştırmamızı o yönde yapıyoruz. Tabi işin üretici kısmında olan sizler de bir işi yaparken, üretirken ‘daha bir bilimsel verilerle yapalım’ kaygısını güdüyorsunuz. Bu da bizi mutlu ediyor ve sahaya inmeye zorluyor. Sizler için elimizden gelen her şeyi Selçuk Üniversitesi olarak devlet adına yapmaya hazırız, talibiz. Biz bir dünya üniversitesi olmaya talibiz, ondan daha önemlisi devletin stratejik üniversitesi olmaya talibiz. Buradan kastımız şu; devletin o anlık acil sorunlarına çözüm üreten üniversite olmak. Dünyada bunun örnekleri var. Bu anlamda hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi.
Prof. Dr. Şahin, Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında 14’üncü sırada olduklarını, dünyadaki 28 bin üniversitenin sıralamasına göre farklı kriterlere göre 650 ile 850 arasında değiştiğini dile getirdi. Üniversitedeki hizmet envanterini 9 ayrı sektörde, Sektörel Hizmetler Kataloğu’nda bir araya getirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Şahin, “Selçuk Üniversitesi olarak test, laboratuvar, analiz, eğitim alanında ne tür hizmetler veriyorsak ilgili sektörlerin hizmetine sunduk. Biz bunun talimatını Rektörlük görevine geldiğimiz ilk günlerde vermiştik. Uzun bir çalışma sonrasında hazırlandı. Araya bir 15 Temmuz Darbe Girişimi süreci girdi, intikaya uğradı. Web sayfamızdan da ulaşılabiliyor. Yeni hizmetler üretildikçe buraya eklemeler yapılacak” ifadelerini kullandı.
KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, ülkelerin gelişmesi açısından üniversitelere önemli görevler düştüğünü belirterek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteklerinin bu ekosistem içinde ciddi bir yerinin olduğunu ifade etti.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, üniversite olarak gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi vererek, üniversite olarak gıda ve tarıma ilişkin ilgili alanlarda Türkiye’nin gelişimini sağlayacak, uluslararası düşünebilen, konuşabilen, anlayabilen bireyler yetiştirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.
Konya Sanayi Odası Başkan Vekili Veli Tekelioğlu, Ar-Ge ve inovasyon konularının önemli bir konu olduğunu ifade ederek, bu anlamda üniversite-sanayi işbirliklerine ihtiyaç olduğunu anlattı.
“KONYALI SANAYİCİ VE İŞADAMLARIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şekerci, katma değeri yüksek ürünlere yönelmenin önemini belirterek, “Bir dönüşüm gerçekleşecekse bu mutlaka hem sektör temsilcilerimiz, sanayicilerimiz ve işadamlarımız hem de üniversitelerimiz sayenizde olacak. Dolayısıyla burada sektör temsilcilerini çok önemsiyoruz. Sizi dinleyelim, ne yapmamız gerekirse onlara dair yeni dönemlere geçelim. Türkiye’de şu an 805 tane Ar-Ge merkezimiz olmuş. 19 tanesi Konya’da bulunuyor. 159 tane tasarım merkezimiz var, 3 tanesi Konya’da yer alıyor. Binli rakamlara gelmişiz. Sanırım bu yıl içinde bu rakamın çok çok üzerine çıkacağız. Bu sene ne kadar bir artışımız var? Yüzde 300’lük bir artışla geldik. 2017’yi Sayın Bakanımızın talimatıyla Ar-Ge ve Tasarım Merkezi yılı seferberliğiyle başlattık. Konya da bu artışın Türkiye ortalamasının bir miktar üzerinde artırarak katkıda bulundu. Bundan dolayı Konyalı sanayici ve işadamlarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından, Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birol Dağ “Konya Teknokent – Selçuk Teknoloji Transfer Ofisi”, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Daire Başkanı Fatih Kemal Öztürk “Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri Tanıtım ve Bilgilendirme”, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara “Üniversite – Sanayi İşbirliğine Selçuk Üniversitesi Gözüyle Bir Bakış” başlıklarında sunum gerçekleştirdi. Toplantı, Ar-Ge ve Tasarım Merkezi yönetici ve temsilcilerinin soru, öneri ve görüşleriyle sona erdi. 
HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim